Compositie

Vanzelfsprekend ben je altijd vrij om dat te maken wat je maar wilt. Maar door beeldelementen te ordenen volgens bepaalde principes, wordt het werk vaak wel beter. Die principes zijn richtlijnen waarvan je als hulpmiddelen gebruik kunt maken. In deze rubriek behandelen we er daarom een aantal van die je als fotograaf goed van pas zouden kunnen komen.

Leidende lijnen, inkomende lijnen of hulplijnen, we bedoelen er ongeveer hetzelfde mee. Door deze lijnen te gebruiken kan de compositie van een foto sterk verbeteren. Hoe dat werkt, lees je in dit artikel.

Naar verluid werd de gulden snede al in de oudheid voor composities gebruikt. Maar is dat wel echt zo en wat is deze gulden snede precies, hoe werkt het en hoe kun je de gulden snede eigenlijk gebruiken om betere composities te maken?

Fotografen doen hun best om hun foto’s zo scherp mogelijk te maken, maar onderschat de kracht van de onscherpte niet! Dit artikel is een ode aan de blur en gaat daarmee over de kracht en de kunst van de onscherpte.

Vanuit een ander gezichtspunt genomen lijkt dezelfde scene soms compleet anders te worden. Wat kunnen we hiermee en waar moeten we mee oppassen?

Men beweert wel dat het verschil tussen goede en middelmatige fotografie wordt bepaald door compositie. Maar wat is dat dan, hoe werkt dat en hoe worden we daar beter in?