Compositie

Vanzelfsprekend ben je altijd vrij om dat te maken wat je maar wilt. Maar door beeldelementen te ordenen volgens bepaalde principes, word je werk vaak wel beter. Die principes zijn richtlijnen waarvan je als hulpmiddelen gebruik kunt maken. In deze rubriek behandelen we er daarom een aantal van die je als fotograaf goed van pas zouden kunnen komen.

Let op de achtergrond van je foto's om een goede compositie te kunnen krijgen. Als de achtergrond afleidt van je onderwerp, raak je de focus als kijker daarop kwijt!

De 'regel van drie' wordt veel gebruikt voor het positioneren van het hoofdmotief binnen de compositie. Het is een methode die al lang bestond voordat men fotografeerde. Voor de Grieken en Romeinen was deze regel bijvoorbeeld een must in de schilderkunst wilde men een kunstwerk als "goed" kunnen betitelen.

Kijk veel naar foto's van goede fotografen en er zullen je een paar zaken opvallen qua compositie. Een daarvan is dat ze vaak van erg dichtbij lijken te fotograferen. Ze gebruiken daarvoor niet zelden een telelens, en pakken slechts een deel van het gezicht of een product.

Wat doet een foto met de kijker? Hij ontroert, brengt je aan het lachen, laat je walgen, laat je huilen, verbaast je of laat je bijvoorbeeld naar iets verlangen. Kort samengevat: het brengt een emotie bij de kijker los.

Snel herkenbare geometrische vormen, met name driehoeken, geven evenwicht aan een foto. Het is dan ook goed om te onderzoeken of deze in de te maken foto te gebruiken zijn.