Straatfotografie

Er bestaat een serieuze tak binnen de fotografie die Street Photography wordt genoemd. Hoewel vaak onderschat leveren juist deze fotografen met enige regelmaat prijswinnende foto’s op.

Het accent bij dit genre zit hem niet zo zeer in het gebruik van complexe techniek, goed opgestelde en uitgebalanceerde flitsers, maar bij de juiste compositie. Het is de kunst van het op tijd zien en vastleggen van een moment.

Als straatfotograaf moet je ook beschikken over een zekere mate van lef. Je benadert vaak mensen die je niet kent en vraagt ze of het goed is dat je ze op de gevoelige plaats vastlegt. Over dit alleen al zijn boeken geschreven. Zo adviseert een ervaren Amerikaans street photographer dat je mensen nooit moet vragen of je een foto van ze mag maken. Je moet vragen of je van hun een portret mag maken. Zijn belangrijkste tip is misschien wel dat je niet moet schromen het te vragen. Nee heb je, ja kun je krijgen is zijn devies en de kans dat je ze later nog eens zult tegenkomen is erg klein.