Portfolio maken

Een serieuze ambitie

Wie serieus werk wil maken van een modellencarrière, heeft een portfolio nodig. Een goed portfolio kan voor een model het verschil maken tussen het krijgen van werk of het verlies ervan. Een slecht portfolio dat in omloop raakt kan zelfs een modellencarrière ruïneren voordat het goed gestart is. Reden genoeg dus om hier de nodige aandacht aan te besteden!

Investeren in een professionele photoshoot

Het kost geld om een goed portfolio te laten maken, maar zoals dat met veel dingen is, de kosten gaan voor de baten uit. Als je niet wilt of kunt investeren in een goed portfolio, is het vaak beter niets te hebben dan een slecht portfolio te laten zien.

Laat een portfolio altijd maken door een professionele fotograaf. Goed bedoelende amateurs kunnen je meestal niet echt verder helpen. Er moeten namelijk niet alleen foto’s gemaakt worden, er is ook ervaring nodig om te weten waar de markt om vraagt. Als je zelf nog niet erg veel kennis hebt over de wereld van fotografie en het modellenwerk, is dit deste belangrijker. Je kunt dan zelf immers niet beoordelen of de foto’s wel goed genoeg waarvoor je ze nodig hebt.

Verschillende portfolio’s

De modellenwereld kent verschillende behoeften. Men heeft modellen nodig die op een catwalk lopen, maar ook modellen waarvan alleen de handen worden gefotografeerd voor het tonen van nagellak. Hoe beter je weet wat je wilt gaan doen, hoe specifieker het portfolio daarvoor gemaakt kan worden en hoe kansrijker het wordt om daarmee het meest gewenste werk te krijgen.

Sommige modellen proberen alle deuren open te houden. Het lijkt hun leuk om alles aan te pakken wat op hun pad komt. Ze laten daarvoor dan ook een heel breed portfolio maken. De praktijk leert dat dit soort modellen echter moeilijk aan het werk komt. Zeker in het begin is het daarom verstandiger om een duidelijke richting te kiezen en daarmee te starten. Je kunt dan gericht op zoek gaan met een specifiek daarvoor ontwikkeld portfolio en hopelijk ook een sterk verhaal waarom je juist dat graag zou willen doen. Want hoe leuk je er ook uit ziet en hoe mooi de foto’s ook zijn: als je niet gemotiveerd bent, wil niemand met je werken!

Een aantal fotografen adviseert je misschien om een standaard portfolio te laten maken. Zij hebben daar misschien ook voorbeelden van. Een modefoto, een editorial, een waar je badkleding draagt, etc.. Bedenk dan: zo gauw het standaard wordt, hebben heel veel mensen dat. Wil je er uitspringen, zorg dan voor gerichtheid (dus niet te breed) en een zekere mate van authenticiteit. Je bent niet gemiddeld, zorg dan ook dat jouw portfolio dat niet is!

Goede voorbereiding

Stel dat het je leuk lijkt om als fotomodel modewerk te gaan doen. Bekijk dan een groot aantal recente modefoto’s en schrijf de kenmerken op die overeenkomstig lijken te zijn. Bijvoorbeeld overeenkomsten in lichaamsmaten, volheid en stijl van het haar, huidskleur, poses en dat soort zaken. Als je tot de conclusie komt dat die kenmerken ook goed op jou aansluiten, dan kun je dit idee verder gaan uitwerken.

Een van de meest onderschatte onderdelen van het maken van een goed portfolio, is de te gebruiken make-up. Bedenk hoe je dat wilt gaan doen. Een visagist daarvoor inhuren is helemaal geen gek idee. Vaak kan dat al voor bedragen rond de €40 voor een photoshoot. Je haren laten doen vlak  voordat je naar de shoot gaat, moet je ook rekenen onder een goede voorbereiding.

Kies je kleding ruim van te voren uit. Toekomstige klanten zullen je graag willen zien in verschillende outfits. Maar let wel op, de outfits moeten passen bij het soort model dat je wilt zijn en het type werk dat je wilt krijgen. Je kunt dus beter geen lingeriefoto’s in het portfolio opnemen wanneer je uit bent op zakelijke fotografie voor websites. Overleg vooraf met de fotograaf wat voor een kleding je mee wilt en moet gaan nemen.

Zorg dat je uitgerust en op tijd bent bij de photoshoot. Je zult even moeten wennen en dus heb je tijd nodig om alvast te acclimatiseren. Heb je loszittende kleding aan, dan zullen strakke bandjes geen ongewenste afdrukken in je huid achterlaten. Allemaal zaken om goed over na te denken!

De poses zelf

Wanneer je naar een goede fotograaf gaat, hoef je je daar niet echt zorgen over te maken. Het is heel goed als je er zelf ideeën over hebt en deze inbrengt, maar dat hoeft niet. Een ervaren fotograaf helpt je om de meest optimale poses aan te nemen.

Het is verstandig om een bepaalde foto altijd te laten maken als je toch bezig bent. Dat is een of meerdere headshots. Dit zijn foto’s waarbij voornamelijk jouw gezicht wordt gefotografeerd. Vrijwel alle klanten die een gezicht nodig hebben op hun foto’s, zullen daar geïnteresseerd in zijn. Je moet er voor zorgen dat je op minimaal een headshot vriendelijk en toegankelijk komt te staan. Deze headshot kun je dan namelijk ook heel goed gebruiken voor bijvoorbeeld LinkedIn, een social platform waar je gebruik van zult moeten gaan maken wil je serieus zakelijk als model aan het werk gaan.

De andere foto’s zijn sterk afhankelijk van het type model dat je wilt worden en het werk dat je ermee wilt gaan doen. Voor modefotografie zul je logischerwijs verschillende fashion foto’s willen laten maken waarvan ook minimaal een in badkleding (klanten in de modewereld moeten nu eenmaal jouw vormen kunnen zien).

In hoofdlijnen zijn er twee soorten foto’s: foto’s waar je gewoon op staat, op welke manier dan ook, en foto’s waar je iets op ‘speelt’. Dit laatste type foto wordt ook wel eens een editorial genoemd. Het is belangrijk voor een model dat ze geloofwaardig overkomt. Stel je wordt gefotografeerd in een rood zomerjurkje voor een Ferrari, dan moet degene die naar de foto kijkt wel geloven dat jij echt dat meisje bent dat rijk is en dat in die auto rondrijdt. Je moet dus in staat zijn je in dat meisje in te leven en haar te kunnen spelen.

In het portfolio van een fotomodel dat modefoto’s van zich wil laten maken, is het zowat een must om beide foto’s op te nemen. Om je een idee te geven: het eerste type foto zie je veel bij bijvoorbeeld Wehkamp, het tweede in Cosmopolitan staan.

Op internet staat heel veel informatie over het aannemen van poses. Je kunt kijken of daar iets van je gading tussen staat. Het voordeel hiervan is dat dit je extra ideeën kan geven en dat je deze voorafgaande aan de shoot voor een spiegel zou kunnen oefenen. Maar vergeet niet: een goede fotograaf helpt je hier mee, je hoeft dat beslist niet alleen te doen!

Budget

Waar moet je nu op rekenen als investering voor een goed portfolio? Als je de inhoud van deze pagina goed begrepen hebt, dan begrijp je dat het moeilijk is om dat goed te kunnen zeggen. Het is immers heel afhankelijk van de omvang van het portfolio en de typen foto’s die daar in moeten worden opgenomen. Daarnaast kunnen er extra kosten bijkomen voor bijvoorbeeld een visagist of een kapper. En misschien wil je er zelfs nieuwe kleren voor gaan kopen.

Gemiddeld moet je voor de shoot zelf (dus voor een goede fotograaf en professionele studio) rekenen op een bedrag dat start rond de €400 en €500. De fotograaf zal een dergelijke shoot waarschijnlijk opknippen in minimaal twee aparte photoshoots en de foto’s achteraf ook voor je bewerken. Je zult dan tussen de vijf en vijftien fraaie digitale foto’s mogen verwachten. Laat je de foto’s door de fotograaf afdrukken, dan kost dat vaak meer.

Omgerekend is het genoemde budget niet zo hoog: voor een bedrag van minder dan €40 per stuk heb je dan deze professionele foto’s die je, wanneer je werk krijgt, snel terug zult kunnen verdienen. Je bent echter niet zeker dat je werk zult krijgen. De concurrentie is moordend dus het blijft een gok!

Kan het ook voor minder?

Ja, dat kan. Je kunt natuurlijk met een fotograaf afspreken dat je niet voor het volle budget gaat, maar bijvoorbeeld voor de helft. Vraag gewoon wat je daarvoor kunt krijgen. Het is niet gek wanneer de fotograaf het aantal shoots dan terugbrengt en dat je er minder foto’s aan overhoudt. Jij en de fotograaf mogen echter nooit de fout maken dat er op kwaliteit wordt ingeboet. Bijvoorbeeld door de foto’s minder goed te laten bewerken of door sneller door te werken. Ga liever de boer op met een minder groot portfolio, dan met een kwalitatief slechter portfolio.

Soms kun je ook voor jouw portfolio sparen. Je spreekt dan met een fotograaf af dat je voor hem model wilt zijn, maar dat je als tegenprestatie dan wel graag een aantal foto’s krijgt waarmee je jouw portfolio kunt opbouwen. Een dergelijke afspraak komt vaker voor en wordt wel TfP (Time for Photo’s of Time for Pictures) genoemd. Meestal zie je dat TfP afspraken vooral worden gemaakt met amateur fotografen die zich geen modellen kunnen veroorloven. Lang niet alle professionele fotografen doen dit omdat ze het gewoon niet nodig hebben, maar het is het proberen waard.

Als je een TfP deal sluit, maak er dan wel goede afspraken over, want het zal ongetwijfeld een tijdje duren voordat het portfolio naar wens gevuld is en details van afspraken hebben de neiging vergeten te raken. Spreek dus af op welke foto’s je uit bent en wat je daarvoor als tegenprestatie zult leveren. Denk daarbij aan het aantal shoots, het type shoot en bijvoorbeeld wie welke rechten heeft op de foto’s die gemaakt worden.

En het onderhoud?

Sommige fotografen bieden als dienst dat, wanneer je een portfolio hebt laten maken, herhaalopdrachten bij hun goedkoper zijn. Dat kan heel interessant zijn! Bedenk echter wel dat je, wanneer je aan het werk bent, waarschijnlijk foto’s krijgt die tijdens dat werk gemaakt zijn en waarmee je jouw portfolio kunt verrijken, uitbreiden of zelfs langzamerhand kunt vervangen.

Maar een goede afspraak met een fotograaf kan je, ook in dat geval, soms wel helpen. Stel je maar eens voor dat je een portfolio hebt laten maken voor het werk als model voor zakelijke websites, en dat je in de loop van de tijd jezelf toch steeds meer richting de modefotografie aangetrokken voelt. Uit de shoots die je doet voor je werk krijg je dan niet de juiste foto’s om jouw portfolio aan te passen. Dan komt zo’n deal met jouw eigen fotograaf natuurlijk goed van pas!

Portfolio bij Panthera Visual Media laten maken

Panthera Visual Media maakt professionele portfolio’s voor modellen. Als je daar geïnteresseerd in bent, kunnen we daar altijd vrijblijvend met elkaar over van gedachten wisselen. Kijk hier voor meer informatie over onze diensten op dit gebied. Samen maken we er vast iets heel moois van!

Image
Image
Image