In de film Entrapment zie je Catherine Zeta-Jones met blinddoek tussen de laserstralen van een alarmsysteem door gaan. Deze beroemde scene inspireerde ons tot het maken van een foto.
De film
De beruchte dief MacDougal (Sean Connery) steelt in de film kunstwerken en Gin Baker (Catherine Zeta-Jones die een undercover verzekeringsagente speelt) probeert hem in de val te lokken door zich voor te doen als een dievegge die samen met hem een diefstal zal gaan plegen.
Tijdens de film oefenen MacDougal en Baker voor de diefstal en daarvoor moet Baker geblinddoekt een afstand overbruggen die beschermd wordt met lasterstralen van een alarmsysteem. Als ze een straal doorbreekt, gaat het alarm af.
De film werd in het algemeen niet zo erg gewaardeerd, maar deze scene is uiterst suggestief en verbeeldt zowel de aantrekkingskracht als het wederzijds wantrouwen tussen de hoofdrolspelers.
De scene
Wanneer we een dergelijke foto willen maken, moeten we ons gaan verbeelden wat er wanneer met wie gebeurt en waarom. Wij waren niet van plan om exact deze scene te fotograferen, daar zijn als foto’s genoeg van in omloop gebracht, maar wel van een dievegge die laserstralen aan het ontwijken is.
In een monumentaal pand waarin een museum is gehuisvest, situeren wij onze scene. Prachtige juwelen van Russische tsaren worden tijdelijk toon gesteld. De dievegge is in ruim zittende kleding voorzien van hoed aangekomen bij de muur van het pand om niet herkent te kunnen worden. Ze ontdoet zich van alle kleding die het alarm zou kunnen laten afgaan en verstopt dat wat ze achterlaat in een vuilnisbak voor de aftocht.
Eenmaal binnen gekomen is niets te zien. Laserstralen zie je immers niet in gewone lucht. Maar ze ziet wel het rode puntje waar het licht vandaan komt en de punt waar het doel treft. Wordt de straal onderbroken, dan gaat het alarm af. En dus heeft ze een rookbommetje bij zich dat net genoeg is om de stralen zichtbaar te maken.
Dan begint ze aan het leningsheidsspel. Maar voordat de rook verdwenen is, moet ze wel de laserstraal barrière hebben doorkruist. Anders ziet ze de stralen niet meer. Voor de terugweg heeft ze een tweede rookbommetje bij zich.
Photoshop laserstraal
Wanneer we een dergelijke foto willen maken, is een echte laserstraal niet nodig. We fotograferen het model hiervoor in een pose waardoor het lijkt alsof zij laserstralen aan het ontwijken is (zie afb 1).
Op de achtergrond projecteren we met een optical snoot een raam. Het raam zorgt voor diepte in de foto. Het blauwe licht dat veroorzaakt wordt door een gel die we er op hebben gezet moet de suggestie wekken dat het buiten nacht is. De vorm van het raam geeft de suggestie van een oud pand.
Dan zien we links een softbox in beeld en rechts (zelfs voor het blauwe raam langs) een statief staan. Dat heb je er van als je iets even snel wilt doen en niet goed oplet. Gelukkig hebben we de beschikking binnen Photoshop over de Content-Aware Fill functie. Dat levert ons afb 2 op.
Nu plaatsen we er met Photoshop op de juiste plaats ‘nep-laserstralen’ bij. Voor iedere laserstraal wordt een aparte layer gebruikt zodat we ze onderling nog kunnen verschuiven.
Een laserstraal kun je zo maken:
- Leg een transparante layer boven op de foto
- Zet de Blend Mode hiervan op Screen
- Menu Layer > Layer Style > Outer Glow
- Blend Mode: normal
- Opacity: 100%
- Noise: 0%
- Kleur (#f60d08)
- Technique: Softer
- Spread: 0%
- Size: 15px
- Range: 50%
- Jitter: 0%
- Stel brush in: Hard Round Brush, 5 px, kleur #f60d08
- Plaats rechte lijn met behulp van de brush
- Zet een punt neer, houd Shift ingedrukt en zet een tweede punt neer. Je krijgt dan vanzelf een rechte lijn.
- Gebruik een mask om de laserstralen ‘achter’ het model langs te kunnen laten lopen.
We hebben nu afb 3 gekregen. Natuurlijk kunnen we deze foto nog verder verfraaien. We kunnen werken aan de opacity van de stralen, licht van de straal op het lichaam van het model laten zien, etc.. Maar hier gaat het ons er vooral om te laten zien hoe je, met betrekkelijk weinig stappen, al snel iets leuks kunt maken.
TIPS:
- De hierboven genoemde waarden voor Outer Glow en de dikte van de brush zijn vanzelfsprekend afhankelijk van hoe groot de foto is die je bewerkt. Pas ze daarom aan naar behoefte.
- Als de foto een zeker perspectief vertoont in de scene, dan zouden de laserstralen ook perspectief moeten laten zien. Gebruik hiervoor het menu Edit > Transform > Perspective.
- Mogelijk wil je de laserstralen niet overal even ‘sterk’ zichtbaar hebben. Bedenk dat je op het mask ook grijs kunt gebruiken en/of bijvoorbeeld clouds kunt genereren of zelfs een gradiënt kunt plaatsen. Vergeet echter niet dat het er realistisch uit moet zien en een laserstraal is overal zowat even helder.
Met een echte laserstraal
Met een echte laserstraal kun je deze foto ook maken. Wij hebben voor afb 4 met een echte laserstraal gewerkt. Daarvoor gebruikte wij een laserpen. Die zijn al voor een paar Euro op internet te koop.
We hebben dus een foto gemaakt waarop ons model staat die de lasterstraal echt aan het ontwijken is. We hebben in de studio hiervoor wat rook uit een rookmachine gebruikt. Dat is nodig omdat je van een echte laserstraal de straal echt niet ziet in een “schone” lucht.
De straal wordt pas zichtbaar wanneer het iets in de lucht raakt. Daarvoor heb je kleine deeltjes nodig die in de lucht hangen. Je kunt voor deze foto iets als stof (bijvoorbeeld meel) of dus rook gebruiken. Om in de lijn van ons verhaal te blijven, hebben wij voor rook gekozen.
Tijdens dit experiment viel ons een aantal zaken op. Op de eerste plaats is een laserstraal die in een hoek van 90 graden ten opzichte van de camera loopt. Nauwelijks te zien. Ook niet voor het blote oog. Hoe kleiner de hoek wordt van waaruit je naar de straal kijkt, hoe beter je de staal ziet. In afb 5 hebben we dit geïllustreerd.
Lijn A in afb 5 representeert een laserstraal die 90 graden ten opzichte van de camera is gepositioneerd. Deze lichtstraal zie je nauwelijks, de lichtsterkte daarvan is gering. Dit in tegenstelling tot lijn B. Deze laserstraal zie je veel beter en niet alleen het deel dat zich dichtbij de camera bevindt maar over de gehele lijn. De redenen hiervan zijn natuurkundig te verklaren maar voeren te ver voor dit artikel.
Het tweede wat we merkte is dat het licht van de laserstraal dat we vast probeerden te leggen, veel te zwak was voor normale opnamen. We moesten werken met opnames tot 1 seconde. We hebben hiervoor de studio geheel donker gemaakt en gebruik gemaakt van rear curtain flash zodat we, tegen het einde van de sluitertijd, de flitsers een flits lieten afgeven om het fotomodel te kunnen ‘bevriezen’.
Nadat de foto gemaakt werd, hebben we een aantal opnames gemaakt waar het model niet op stond en waarbij we de laserstraal steeds van richting lieten veranderen. Deze foto’s wilden we gebruiken om meer laserstralen aan de scene toe te kunnen voegen tijdens de nabewerking.
De camera moet je voor deze foto’s natuurlijk wel op een statief plaatsen. Hierdoor kun je de afzonderlijke foto’s later eenvoudig samenvoegen. Afb 6 is een dergelijke foto. Hierop is de laserstraal te zien, maar er was te weinig rook in de studio. Tussendoor moesten we daarom af en toe de rookmachine weer aanzetten voor het gewenste resultaat.
Door in Photoshop de foto’s in Photoshop op elkaar te leggen en met masks samen te voegen, kun je ze combineren. We kunnen hierbij gebruikmaken van het gegeven dat de achtergrond van deze foto’s erg donker zijn. Zetten we de Blend Mode van de laserstraal foto’s op Lighten, dan wordt de iets lichtere foto waarop het fotomodel staat zichtbaar in combinatie met de laserstraal van de laserstraallayer zelf.
Afb 7 laat zien hoe je op deze manier met relatief weinig middelen en weinig Photoshop kennis toch snel tot een leuk resultaat kunt komen.
BELANGRIJKE TIP: Let op als je met laser werkt: de laserstraal kan het oog van een mens en de sensor van de camera beschadigen. Zorg er daarom voor dat niemand ooit (per ongeluk) in de laserstraal kijkt en dat de straal ook niet de sensor kan bereiken!
Tenslotte
Zonder dat het alarmsysteem afgaat terwijl je tussen de laserstralen door ploetert is ongetwijfeld een hele opgave. Maar een afbeelding daarvan maken, hoeft dus helemaal niet zo moeilijk te zijn!