Objectieven

Objectieven lenzen noemen, is feitelijk niet juist. Een objectief bestaat immers meestal uit meerdere lenzen. Maar hoe objectieven precies werken en wat de onderlinge verschillen en toepassingsmogelijkheden zijn, is misschien nog interessanter om te weten. In deze rubriek lees je daar meer over.

De brandpuntsafstand heeft een groot effect op hoe een foto er uit komt te zien. Maar welke brandpuntsafstand moet je kiezen? Wanneer gebruik je wat? En welke consequentie heeft dit?

Met een tilt-shift objectief verander je de hoek waaronder het objectief en de sensor ten opzichte van elkaar staan maar ook waar het beeld op de sensor terechtkomt. Waarom zou je dat nu willen kunnen beïnvloeden?

Welke mogelijkheden zouden we hebben als we geen twee- maar driedimensionale opnames zouden kunnen maken met onze camera? En wat voor een techniek zou daarvoor nodig zijn? En kan dat al?

We werken als fotograaf allemaal met objectieven, maar weten we daar wel voldoende van? In dit artikel lees je meer over de achtergronden van het objectief.