Objectieven

Objectieven lenzen noemen, is feitelijk niet juist. Een objectief bestaat immers meestal uit meerdere lenzen. Maar hoe objectieven precies werken en wat de onderlinge verschillen en toepassingsmogelijkheden zijn, is misschien nog interessanter om te weten. In deze rubriek lees je daar meer over.

Eenvoudig gesteld is de brandpuntafstand van een objectief de afstand in millimeters van het midden van het objectief naar het brandpunt. Het brandpunt, ook de focus genoemd, is de plaats waar alle lichtstralen die door het objectief heen vallen bijeenkomen. Maar wat vertelt ons dit nu?

Door kleurschifting in lenzen worden bepaalde kleuren licht niet op dezelfde manier gebroken als andere kleuren. Dit kan leiden tot een aantal problemen.

Wil je iets kleins goed en groot vertonen, dan heb je iets goeds nodig. Attributen zoals macro objectieven zijn dan een must.

Een 50mm objectief biedt een beeldhoek die ongeveer gelijk is aan de beeldhoek van het menselijke oog. Daarom wordt een 50mm objectief prime lens als het standaard objectief beschouwd. Voor zoomobjectieven geldt vaak een bereik van 11-55mm als het standaard objectief.