Objectieven

Objectieven lenzen noemen, is feitelijk niet juist. Een objectief bestaat immers meestal uit meerdere lenzen. Maar hoe objectieven precies werken en wat de onderlinge verschillen en toepassingsmogelijkheden zijn, is misschien nog interessanter om te weten. In deze rubriek lees je daar meer over.

Door kleurschifting in lenzen worden bepaalde kleuren licht niet op dezelfde manier gebroken als andere kleuren. Dit kan leiden tot een aantal problemen.

Met een Nikon VR-systeem ingebouwd in het objectief is het mogelijk om bij relatief weinig licht nog steeds opnames zonder bewegingsstrepen te maken.

Soms zie je in een opname, vooral in de hoeken, dat de foto wat donkerder is dan in het midden. Hoe komt het eigenlijk dat dit gebeurt?

Een 50mm objectief biedt een beeldhoek die ongeveer gelijk is aan de beeldhoek van het menselijke oog. Daarom wordt een 50mm objectief prime lens als het standaard objectief beschouwd. Voor zoomobjectieven geldt vaak een bereik van 11-55mm als het standaard objectief.