Compositie

Vanzelfsprekend ben je altijd vrij om dat te maken wat je maar wilt. Maar door beeldelementen te ordenen volgens bepaalde principes, word je werk vaak wel beter. Die principes zijn richtlijnen waarvan je als hulpmiddelen gebruik kunt maken. In deze rubriek behandelen we er daarom een aantal van die je als fotograaf goed van pas zouden kunnen komen.

Als hedendaagse fotograaf heb je natuurlijk te maken met de kleur van licht. Maar onderschat het effect van de zogenaamde ‘verfkleuren’ in een scene niet!

Veel fotografen kennen de “Regel van Drie” als hulp voor het maken van goede composities. Veel minder mensen weten dat deze hulplijnen ook in Photoshop beschikbaar zijn. Hier lees je hoe je die kunt gebruiken.

De 'regel van drie' wordt gebruikt voor het positioneren van het hoofdmotief binnen de compositie. Het is een methode die al lang bestond voordat men fotografeerde. Voor de Grieken en Romeinen was deze regel bijvoorbeeld een must in de schilderkunst wilde men een kunstwerk als "goed" kunnen betitelen.

Een van de belangrijkste tips die je als fotograaf in het begin kunt krijgen, is dat je je op de ogen moet richten, de rest komt dan wel vanzelf. En dat is nog waar ook!

Vooral beginnende fotografen hebben nog wel eens de neiging om teveel op de foto te zetten. De beste composities hebben echter niet meer dan nodig is, en vaak is dat maar weinig.