Negatieve ruimte

Wanneer een onderwerp in een negatieve ruimte wordt geplaatst, valt het op en trekt het daarmee de aandacht naar zich toe.

Eenvoud

Sterke composities blinken uit in eenvoud. Al het overbodige is weggelaten zodat alleen de kern overblijft. Manieren om dit als fotograaf te doen zijn om bijvoorbeeld dichtbij het onderwerp te blijven, zo weinig mogelijk overbodige elementen in de foto op te nemen of het frame geheel te vullen met het onderwerp.

Negatieve ruimte gebruiken

Het onderwerp kan ook geïsoleerd worden van overbodige elementen door het te plaatsen binnen een zogenaamde negatieve ruimte. Een negatieve ruimte is een ruimte om het onderwerp heen die niet teveel afleidt van het onderwerp. Vaak gaat het daarbij om een egale of vage achtergrond. Denk bijvoorbeeld aan een tak van een boom tegen een blauwe hemel. De hemel wordt hiermee een negatieve ruimte voor de tak.

Het woord negatief zou misschien kunnen suggereren dat het om een contrasterende achtergrond zou moeten gaan, maar dat hoeft helemaal niet. Bekijk je bijvoorbeeld de foto in de banner boven dit artikel dan zie je dat het spiegelende water maar nauwelijks afwijkt van kleur van de zwaan, en toch treedt het effect van de negatieve ruimte fraai op.

Ook hoeft de achtergrond niet egaal te zijn. Een blauwe hemel met wat wolken steekt voldoende (negatief) af tegen de punt van de Eiffeltoren zodat dit effect nog steeds verkregen wordt.

Fotostijlen 

Fotografeer je iemand in een studio en zorg je er voor dat alles om hem heen wit of bijvoorbeeld zwart wordt, dan is die achtergrond de negatieve ruimte voor die persoon geworden. Bij productfotografie is deze manier van fotograferen meer gebruikelijk dan bij welke andere vorm van fotografie dan ook, maar het is daar zeker niet aan voorbehouden. Denk maar eens aan naaktfotografie of aan portretfotografie.