Techniek

Goede foto’s maak je niet door veel over de techniek van de fotografie te weten, maar zonder kennis over deze techniek te hebben, kun je ze niet maken. In deze rubriek vind je artikelen terug die op deze techniek ingaan.

Foto’s combineren tot een mooi panorama lukt niet altijd even goed wanneer het parallax effect optreedt. Wat is het parallax effect en wat kun je daar tegen doen?

Veel fotografen kennen de grijskaart als een uiterst handig hulpmiddel voor bijvoorbeeld het vinden van de juiste waarde voor de witbalans. Maar er zijn ook kleurenkaarten in omloop. Waarvoor zou je die kunnen gebruiken en vervangt deze dan de grijskaart?

Het is niet leuk om te ontdekken dat de foto’s die jij naar je model stuurde, door het fotomodel als veel te licht of als te donker worden beschouwd. En als klanten de productfoto’s terugsturen omdat ze van mening zijn dat de kleuren niet kloppen, dan word je natuurlijk al helemaal niet vrolijk. En toch kan dat zo maar gebeuren wanneer jouw monitor niet goed is afgesteld. Lees hier hoe je dat wel kunt doen.

Wanneer de sluiterknop half wordt ingedrukt, zal de autofocus functie van de camera het objectief scherp proberen te stellen. Tenminste, standaard worden camera’s zo afgeleverd. Maar er zijn gevallen denkbaar dat dit helemaal niet zo handig is. En dan biedt de AF-ON knop de uitkomst.

Software pakketten zoals Adobe Photoshop en Capture One, maar ook camera's, printers en monitoren werken met zogenaamde kleurprofielen. Iedereen is ze wel eens tegen gekomen. Termen als sRGB en AdobeRGB kennen we allemaal. Maar waar dienen kleurprofielen nu precies voor en welke moet je kiezen?

Pagina 1 van 7