Licht

Fotograferen wordt ook wel schilderen met licht genoemd. Er is veel te weten over licht: van richtgetalen tot het gebruik van een snoot en de werking van TTL flitsers. In deze rubriek kun je daar van alles over terugvinden.

Fotograferen betekent belichting instellen en belichting instellen betekent werken met het diafragma, de sluitertijd en met ISO-waarden. Maar hoe stem je die drie zaken goed op elkaar af?

Door sluitertijd- en diafragmaveranderingen hetzelfde effect te laten hebben op de doorgelaten hoeveelheid licht, kunnen ze elkaar opheffen. Dat is een erg handig principe!

Stel dat je bij een bepaalde hoeveelheid licht hebt gemerkt dat je daar met een zeker diafragma en sluitertijd een goede foto mee kunt maken maar dat je het diafragma zou willen wijzigen, hoe pas je de sluitertijd daar dan goed op aan?

Hard licht maakt schaduwen met harde randen, zacht licht maakt schaduwen die soms maar nauwelijks zichtbaar zijn. Hoe dat precies ontstaat en wat je wanneer moet gebruiken, lees je hier.

Licht afkomstig uit een flitser of studiolamp komt breed uit de lamp en is relatief hard waardoor het donkere scherpe schaduwen veroorzaakt. Met light modifiers kun je dit licht aanpassen.

Pagina 1 van 8