Licht

Fotograferen wordt ook wel schilderen met licht genoemd. Er is veel te weten over licht: van richtgetalen tot het gebruik van een snoot en de werking van TTL flitsers. In deze rubriek kun je daar van alles over terugvinden.

Bij de koop van bijvoorbeeld studiolampen zou de kleurtemperatuur een belangrijke rol moeten spelen in de besluitvorming. Belangrijk dus om hier wat meer van te weten.

Met een hair light kunnen contouren van haar en schouders en accenten in het haar worden aangebracht. Dit werkt goed wanneer gewerkt wordt met donker haar en donkere achtergronden maar is ook zeker voor licht blond haar te gebruiken!

Wanneer licht op een bepaalde manier in het objectief van een camera valt, kan verstrooiing van dit licht optreden. Dit kan uitermate hinderlijk zijn, maar juist ook gewenst. Dit effect wordt 'lens flare' genoemd.

Met een rim light (ook kicker genoemd) worden accenten aangebracht. Deze lichtbronnen worden achter het onderwerp geplaatst en helpen de contouren te bewaken.

Wanneer een foto wordt gemaakt met een geringe scherptediepte, zullen bepaalde delen van een foto zo onscherp worden dat ze hierdoor wazig lijken te zijn. Wanneer zich in deze “wazigheid” lichtpunten bevinden, dan zullen deze als lichtgevende bollen worden vertoond.

Pagina 1 van 6