Licht

Fotograferen wordt ook wel schilderen met licht genoemd. Er is veel te weten over licht: van richtgetalen tot het gebruik van een snoot en de werking van TTL flitsers. In deze rubriek kun je daar van alles over terugvinden.

Je kunt een lichtmeter gebruiken om het licht te meten dat op een onderwerp valt. Maar je kunt er meer mee, bijvoorbeeld de ratio’s van flitsers aanpassen of er eenvoudig de achtergrondbelichting mee instellen.

Als wit licht door een prisma valt, komt er een regenboog aan kleuren uit tevoorschijn. Door dit natuurkundige fenomeen worden foto’s soms onscherp. Hoe dit precies komt, lees je in dit artikel.

Waarom lijkt een rietje in een glas water gebroken, waarom fonkelt een diamant en hoe werkt een softbox? Dit en nog veel meer over licht dat verstrooid kan raken, maar dan toch echt niet in de war blijkt te zijn!

Door lichtabsorptie verdwijnt licht. Maar wat is lichtabsorptie precies en wat hebben wij daar als fotografen mee te maken?

Om portretfoto's te maken wordt vaak 'Rembrandt Lighting' gebruikt. Maar in praktijk blijken veel fotografen dit best moeilijk te vinden. Na het lezen van dit artikel is het toepassen van Rembrandt Lighting hopelijk geen probleem meer!

Pagina 1 van 12