Portretfotografie

Iedereen maakt portretfoto’s maar maar weinigen maken portretfoto’s. Portretfotografie is binnen de fotografie de kunst van het vastleggen van de persoonlijkheid.

Het meest gefotografeerde object door fotografen is de mens. En iedereen is daarom zelf ook wel eens gefotografeerd. Maar als je de meeste foto’s bekijkt, dan vallen ze toch wat tegen. De foto’s hebben niet dat wat een professionele fotograaf er in kan leggen. Blijkbaar zijn er aparte vaardigheden voor nodig om iemand zo te fotograferen dat de foto bijvoorbeeld op canvas afgedrukt kan worden zodat deze kan worden opgehangen aan de muur in de huiskamer.

Portretfotografen zijn vaak van mening dat een portretfoto pas goed gelukt is wanneer de persoon die gefotografeerd werd op de foto goed tot uitdrukking komt. Daarmee bedoelen ze dan vooral diens persoonlijkheid. Het is daarom niet zelden het zoeken naar de juiste uitstraling en hoek waaronder gefotografeerd wordt.

Ook de belichting speelt bij portretfotografie een enorm belangrijke rol. Het is een tak van sport waarbij indirect flitsen (bouncing), het werken met een paraplu, een softbox en reflectieschermen eerder standaard dan uitzondering is.

Portretfotografen fotograferen vaak met een wat hogere ISO waarde zodat niet alleen de kleuren, maar ook de schaduwen goed tot hun recht kunnen komen. Ook wordt wel eens gesteld dat rechtshandige mensen het beste de nadruk binnen de portretfoto’s op hun linker gezichtshelft moeten laten leggen, en linkshandige mensen op hun rechter gezichtshelft.

Maar deze zaken zijn natuurlijk geen wetten. Er bestaan prachtige portretfoto’s van mensen die voor een raam staan waar het harde zonlicht door schijnt. Soms worden juiste lage ISO waarden toegepast en alleen van de zijkant geflitst om een persoon deels in het zwart weg te laten ‘lopen’. Deze foto’s zijn eerder ‘hard’ dan ‘zacht’ te noemen. Ook bestaan er geweldige portretfoto’s van mensen die recht in de camera kijken en juist niet een van de gezichtshelften toedraaien. Goede portretfoto’s zijn blijkbaar meer dan het opvolgen van technische regeltjes en vaststaande composities. Daarmee stijgt het ver uit boven bijvoorbeeld het maken van pasfoto’s.