Licht uit product

Hoe vet zou het zijn wanneer geen licht op een product laat schijnen, maar er uit vandaan laat komen? En wanneer heeft dat zin? Een artikel over experimenteren en genieten.

Relatiegeschenk

Als bedrijf krijgen wij wel eens relatiegeschenken. Zolang een geschenk een teken is van dank, waardering of vriendschap, dan verstevigd het de relatie en is het erg leuk om te krijgen!

Wij kregen onverwachts een relatiegeschenk van een organisatie waar wij al heel lang voor werken en juist daarom alleen al was ik er erg blij mee. In het geschenk bevonden zich een aantal Italiaanse producten. Fijn voor iemand die van koken houdt!

Mooie potjes

Nu zaten er in dit relatiegeschenk een aantal fraaie glazen potjes met inhoud. Veel producten worden in glas geleverd. Denk maar eens aan groenten bijvoorbeeld, maar ook dranken. Sommige van deze potjes zijn zo fraai om te zien dat het inspireert tot het maken van productfoto’s. Zo ook in dit geschenk. Maar hoe kunnen we dit nu eens op een andere manier doen dan gebruikelijk?

We bedachten dat het uiteindelijk niet gaat om de potjes, maar om de inhoud en dat het dus wel eens leuk zou zijn wanneer we daar de focus op konden leggen. Het idee ontstond om in het potje te flitsen. Dat kan natuurlijk niet en dus bedachten we wat anders!

Gat in hout

We namen een stuk donker hout en plaatsen op een boormachine een gatenboor (zie afb 1) waarmee we een gat in het midden van de plank boorden (zie afb 2). Deze plank legden we op een verhoging en plaatsten er een flitser onder. Op het gat plaatsen we glazen voorwerpen om te zien wat er zou gebeuren (zie afb 3).

We hebben de binnenkant van de ring nog wel met een stift zwart gemaakt zodat deze op de foto's niet te zien zou zijn. 

De test

Van een potje AH honing hadden we eerst het etiket geweekt. Dit leek ons een perfecte start om te kijken hoe deze light setup zou werken. In afb 4 is te zien hoe het licht onderin de pot de honing in schiet, dat er bezinksel in de honing op de bodem ligt en dat zelfs de deksel licht lijkt te gaan geven door deze methode. Een hoopvol uitgangspunt!

Experimenteren

Nu gaan we experimenteren met wat potjes waar inhoud in zit. Afb 5 laat zien dat ook dit best aardig gaat. Bij de laatste foto, het potje met olijven, hebben we op de donkere plank een transparant stuk persplex gelegd zodat een spiegeling ontstaat. Gaat allemaal prima!

De olijvenpot is wel wat klein in diameter, of, anders gezegd, we hebben het gat te groot gemaakt. Daardoor komt er teveel licht onder de pot vandaan, maar het heeft wel een grappig effect en daar leren we weer iets van. Het lijkt alsof het licht tegen de onderkant van de deksel aankomt en terug wordt gekaatst. Maar wat er in werkelijkheid gebeurt is dat een deel van het licht door de glaswand naar boven komt en zo de bovenkant verlicht. Dit kan omdat het gat te groot is. Wie had gedacht dat er nog zoveel licht op die manier langs al die olijven omhoog zou kunnen komen?

Nu gaan we eens kijken wat we doen tegen een potentieel probleem. We zien bij afb 6A dat het licht de gekleurde vloeistof (water met wat schoonmaakmiddel ter test) prachtig oplicht, maar dat de kurk aan de bovenzijde donker wordt. Logisch: daar komt immers geen licht.

Dit lossen we zo op: bij de opname voor 6B hebben we een eenvoudige reflector boven de fles geplaatst. Het licht dat uit de fles omhoog gaat wordt hierdoor gereflecteerd en wordt teruggestuurd naar de fles. Dit is voldoende om de kurk te verlichten. Problem solved!

Terug naar het geschenk

En dan hebben we nog de stapelbare schattige flesjes uit ons relatiegeschenk. In afb 7 zien we hoe het licht door alle drie de soorten vloeistof omhoog komt. De volgorde is hierbij vanzelfsprekend van groot belang. Het donkere basilicumazijn zou als bovenste potje helemaal zwart zijn geworden wanneer de onderste potjes goed verlicht zouden zijn. Maar met deze volgorde gaat het prima.

Toch is afb 8 onze favoriet geworden van deze shoot. Toegegeven, we hadden de flesjes wel eens eerst met een schone doek mogen opwrijven, maar is dit niet toch een heel leuk plaatje geworden?

Tips

  • Hoe hoger het product, hoe meer het licht zal vervallen. Zeker in donkere vloeistoffen. Kies in dat geval dus liever voor bijvoorbeeld witte wijn of rosé dan voor rode wijn. 
  • Gebruik altijd een donkere bodem en donkere achterkant om het 'uitkomende licht' goed te kunnen laten zien.
  • Werk je met glas, zorg dan voor een zachte doek waarmee je het glas eerst vetvrij en vingerafdruk vrij maakt voordat je gaat fotograferen.
  • Plaats de flitser dichtbij het gat of leg de plank op een doos waar je de flitser in legt zodat je geen last krijgt van 'strooilicht'.
  • Reflectie kun je eenvoudig bewerkstelligen door een transparant stuk kunststof onder het glaswerk te leggen.
  • Experimenteer ook met een klein gat omdat licht dat alleen in het midden ontstaat kan leiden tot een extra fraai effect afhankelijk van de inhoud van het glaswerk.
  • Omdat de flitser dichtbij staat, is er vaak veel licht. Gebruik een klein diafragma of een ND-filter voor de juiste belichting. Je kunt het licht ook bouncen in een doos voordat het door het gat gaat.
  • Gebruik een reflectiescherm of een tweede flitser als je de buitenkant van meer licht wilt voorzien.
  • Als zich voorwerpen in de glazen pot bevinden, stel daar dan op scherp en niet op de buitenkant van de pot.

Tenslotte

Je kunt, door een gat te maken, er een flitser onder te plaatsen en een glazen object erop te zetten, op eenvoudige wijze heel fraaie productfoto’s maken. Je hebt hier geen fancy of veel spullen voor nodig. Zo klaar en echt leuk om te doen!

Deze techniek is vooral geschikt voor met transparant gekleurde vloeistof gevulde glazen flessen of potten of wanneer er producten in zitten waar het licht langs kan komen. Het glas moet niet te hoog worden zodat het licht tot in de top kan komen. Deze techniek is minder geschikt voor heel donkere vloeistoffen of voor erg hoge glazen objecten. 

 

 

 

Afb 1: Gebruik een gatenboor voor dit klusje.
Afb 2: In een zwarte plank wordt ene gat geboord.
Afb 3: Plaats onder het gat een flitser, op het gat het glazen voorwerp.
Afb 4: Een AH potje met bloemenhoning.
Afb 5: Ook met producten werkt het best goed!
Afb 6: Een reflector verlicht de kurk.
Afb 7: De volgorde is vanzelfsprekend bepalend.
Afb 8: Een fraaie foto gemaakt zonder veel spullen.