Shooting Above and Below

Het is gebruikelijk om mensen zo te fotograferen als we ze zien; door ze recht in de ogen te kijken en dus voor ze te staan. Maar door ze vanuit een andere hoek te fotograferen, kun je een extra dimensie aan je foto’s geven.

Afwijkende hoogte

In onze studio staat een bijzondere trap. Je kunt hem in diverse standen zetten en met een plateau er op maak je er zelfs een soort loopplank van. Ik gebruik die trap nog wel eens om er een model op te laten staan of er zelf op te gaan staan met mijn camera. Staat het model er op, dan kun je spreken van shooting from below, sta ik er zelf op, dan spreken we over shooting from above.

Shooting from below

Wanneer je foto’s van lager dan je normale ooghoogte neemt (shooting from below) dan geef je het model een sterke uitstraling mee. Mensen lijken hierdoor groter en imposanter. Laat je model bij dit soort foto’s niet in de camera kijken, want hoe slank ze ook zijn, door het hoofd naar beneden te richten krijgen ze allemaal een dubbele onderkin. Door de benen, als die te zien zijn, een klein beetje uiteen te zetten, wordt de zelfverzekerde, tegen arrogantie aan leunende houding van het model bevestigd en verstevigd.

Shooting from above

Door mensen van boven te fotograferen ontstaat vaak het effect dat ze er beter uitzien dan normaal. Ze lijken er onder andere langer door. Dit effect ontstaat door de hoek waarin je de foto neemt. De voeten lijken verder weg te staan.

Ook bij dit type foto is er een waarschuwing op zijn plaats: let op met bijvoorbeeld groothoeklenzen. Zij hebben een vergrotend effect op dat wat dichtbij staat. Het hoofd wordt dus extra groot en de voeten extra klein. Dat levert vaak komische effecten op.

Voorbeelden

Op de eerste foto hiernaast zie je al dat zelfs maar een klein beetje omhoog al effect heeft op de foto. je kijkt hierbij vanaf een hoger punt naar de scene waardoor het model er extra vermoeid komt uit te zien. De foto straalt hierdoor verslagenheid uit. Was de foto juist meer van beneden genomen, dan was het effect heel anders geweest. Op dat moment zou de foto meer kracht hebben uitgestraald.

Op de tweede foto zie je een perron van station Amsterdam Sloterdijk. Door de foto van boven te nemen wordt de suggestie versterkt dat het perron en de trein erg lang zijn. Was de foto genomen op ooghoogte op het perron zelf, dan had dat effect natuurlijk niet in deze mate opgetreden.

Al een klein beetje hoger of lager heeft effect op de foto
Een foto van boven genomen suggereert ruimte