Tilt-shift miniatuur effect

Je kunt een echte scene laten lijken op een miniatuur scene, door een zogenaamde tilt-shift lens te gebruiken. Een tilt-shift objectief is zo gemaakt dat je hem, ten opzichte van de sensor, kunt schuiven (shift) en kantelen (tilt).

tilt-shift objectief

Een tilt-shift objectief is eigenlijk ontworpen om bijvoorbeeld gebouwen mee te fotograferen. Je kunt met behulp van deze lens er voor zorgen dat het perspectief iets gewijzigd wordt, waardoor muren weer recht en evenwijdig blijven lopen. Hetzelfde effect kan overigens ook worden toegepast met behulp van software. In Photoshop kun je met behulp van Filter > Blur Gallery > Tilt Shift, de functie van een Tilt-Shift lens bijvoorbeeld nabootsen.

Maak gebruik van de Tilt functie

Wanneer je het miniatuur effect wilt bereiken, dan maak je gebruik van de tilt functie, niet van de shift functie. De scherpte van een foto is het beste voor alles dat zich, na instellen van de focus, evenwijdig aan de sensor bevindt. Bevindt zich iets verder van de sensor vandaan, of er dichterbij, dan wordt het dus onscherper. 

Door de lens ten opzichte van de sensor iets te kantelen, zorg je er voor dat objecten die dezelfde afstand tot de sensor hebben, toch van een verschillende scherpte worden voorzien. Daarnaast kun je hiermee bepalen welk deel van de foto precies scherp moet worden. Gebruik je daarbij een groot diafragma, dan ontstaat er een foto waarop maar een kleine strook scherp wordt afgebeeld en de rest snel en sterk onscherp wordt. 

Het is allemaal suggestie

Wat maakt nu dat de foto een afbeelding van een miniatuur scene lijkt te zijn? In feite doet niet de foto dat, maar onze hersenen. We zijn getraind in het kijken naar macro opnamen. Macro opnamen hebben meestal een klein scherp deel en snel naar onscherp verlopende andere delen. Kortom, we denken, wanneer we naar een dergelijke tilt-foto kijken, dat we met een macro opname te maken hebben. En dat geeft dus deze leuke suggestie.

De oorspronkelijke foto
In Photoshop bewerkt met de Tilt Shift functie