Zwevende Doos

Een doos laten zweven in de lucht waar iemand uit komt. Met fotografie is dat allemaal mogelijk en zonder dat het moeilijk wordt!

We gaan een doos op de foto laten zweven en laten daar een meisje uit komen. Deze techniek staat garant voor verbazing en plezier, maar is meteen ook een techniek waarmee de basis wordt gelegd voor bijvoorbeeld het maken van een melkjurk of een levitatiefoto. Al deze technieken hebben namelijk iets gemeen: je combineert verschillende foto's tot een geheel.

Neem een grote kartonnen verhuisdoos of een kratje en haal daar de bodem uit. Vraag je model om de doos over het hoofd te trekken en die rond het middel, een beetje schuin, vast te houden. Maak nu een foto van het model in een scene (bijvoorbeeld een kamer) met de camera op een statief en de instelling handmatig vastgezet (in de M-stand).

Maak twee foto's

Vraag daarna het model met de doos uit de scene te stappen. Maak met dezelfde opstelling van de camera nog een foto zodat je alleen de omgeving hebt vastgelegd. Natuurlijk wijzig je niets aan de instellingen van de camera. Als illustratie hebben we voor dit voorbeeld in onze studio een rek als achtergrond neergezet. Hadden we dat niet gedaan dan was de achtergrond massief zwart geworden en hadden we het effect minder goed kunnen laten zien. 

Bewerk in Photoshop

Plaats nu beide foto's in Photoshop bovenop elkaar. De foto waar het model op staat, leg je bovenop. Haal alles wat onder de doos uitsteekt (de benen van het model) weg van de foto door een mask toe te passen of door deze delen weg te 'gummen'. Doordat de onderliggende foto tevoorschijn komt op de delen waar je de bovenste foto hebt weggehaald, lijkt het net of de doos zweeft in de ruimte met een meisje wat daar uit tevoorschijn komt.

Maak het realistischer

Op afbeelding 1 staat het model op de grond. Met een beetje fantasie kunnen mensen die het eindproduct bekijken daardoor wel zien hoe de foto gemaakt is. Zeker wanneer een achtergrond wordt gebruikt die men goed kent, zoals meubels of bomen. Plaats je het model op een oneffen verhoging, zoals een keukentrap, dan versterk je het idee dat de doos echt zweeft. Overigens kun je dat ook doen doordat het model iets vasthoudt van de achtergrond, bijvoorbeeld een tak. Het idee dat je haar hebt uitgeknipt en maar even op een achtergrond hebt geplaatst met Photoshop wordt dan teniet gedaan. In afbeelding 2 zie je welk effect je krijgt wanneer je een model op een keukentrapje plaatst. Let wel: doordat wij dit met een rek in de studio hebben gedaan, kunnen we goed laten zien hoe de techniek werkt, maar wordt het realisme minder. Gebruik je deze techniek in een normale omgeving, zoals een huiskamer of in een bos, dan krijg je fantastische resultaten met weinig inspanning!

Varianten

Gebruik je in plaats van een doos een dakluik, een hoepel of bijvoorbeeld een WC bril, dan ontstaan er natuurlijk leuke varianten!

Afbeelding 1: op de grond
Afbeelding 2: op een trap