Poseren - De Heupen

De stand van het bekken bepaalt in grote mate de lichaamshouding, maar is ook verantwoordelijk voor het meer of minder laten zien van de vrouwelijke vormen.

Dichtbij niet optillen

Veel beginnende modellen hebben de gewoonte om, wanneer ze in profiel of schuin van achteren worden gefotografeerd, de heup die zich het dichts bij de camera bevindt, wat omhoog te tillen doordat ze meer steunen op het been dat dichterbij de camera staat dan het andere been.

Door een dergelijke pose aan te nemen lijkt de bil en het been wat aan die heup vastzit, groter en hoekiger. Doe je dat niet, dan komt dat de vorm vaak ten goede, zeker wanneer je als fotomodel niet over erg slanke dijen beschikt. Het kan natuurlijk ook zijn dat je juist groter lijkende dijen op de foto wilt laten zien. Je weet dan hoe je dit kunt bereiken (zie afb 1A).

Ver weg optillen

Steun liever wat meer op het been dat het verst van de camera verwijderd is en houd het voorste been (ook presentatiebeen genoemd) wat gebogen. De achterste heup zal hierdoor, grotendeels buiten beeld, opgetild worden en de voorste heup juist iets dalen.

Door deze stand aan te nemen suggereer je kleinere billen en komen de rondingen veel beter tot hun recht (zie afb 1B).

Naast elkaar

Houd je beide benen strak naast elkaar terwijl een profielfoto van je wordt gemaakt, dan lijkt het alsof je op een been staat en zullen de contouren van je lichaam heel sterk geaccentueerd worden. De heupen staan daarbij recht (zie afb 2A).

Dit is niet een gebruikelijke pose om aan te nemen omdat het er vaak beter uitziet om de heupen iets schuin te houden ten opzichte van de grond. Om dit te doen buig je een van de benen of plaats je een van de voeten voor de andere. Wanneer het voorste been minder gewicht draagt dan het achterste been, zal de heup daarvan waarschijnlijk het laagst bij de grond zijn waardoor de billen en rondingen fraaier worden getoond (zie afb 2B).

Recht van achteren

Ook als je recht van achteren wordt gefotografeerd, zul je merken dat je, door iets schuin te gaan staan en door de heupen iets te kantelen, de vormen veel mooier uit kunt laten komen dan wanneer je recht blijft staan. Blijf je recht staan, dat ziet het er wat lomp uit (zie afb 3A).

De beste manier om een goede S-curve te maken wanneer je van achteren gefotografeerd wordt is daarom je heupen iets te draaien (zie afb 3B).

Hoewel je natuurlijk door een van beide benen wat kunt zakken, kun je ook een been wat hoger optillen door een voet ergens op te zetten (zie afb 4A). Je kunt overigens precies hetzelfde bewerkstelligen door op de tenen van je voet te gaan staan (zie afb 4B).

Zitten

Als je op iets zit met je rug naar de camera toe, besef dan dat je billen worden afgeplat en vervormd (zie afb 5A). Hierdoor lijken je billen groter en vaak minder fraai gevormd. Ga je iets gedraaid zitten, en verleg je het gewicht meer op de ene dan de andere bil, dan wordt dit effect veel minder sterk (zie afb 5B).

Op het puntje van een voorwerp zitten vervormd de bovenbenen overigens aanzienlijk minder en dat kan soms prettig zijn omdat de benen hierdoor dunner lijken te zijn.

Afb 1: Steun op het achterste been om ronde vormen te krijgen
Afb 2: Plaats je benen niet in een lijn en houd de heupen een beetje schuin
Afb 3: Draai jezelf zodat je er niet lomp uit komt te zien
Afb 4: Door je voet hoger te plaatsen, kantelt de heup ook
Afb 5: Zitten vervormd het lichaam, steun daarom liever op het "onzichtbare" deel