Poseren - De Voeten

Het klinkt misschien vreemd, maar voeten kunnen een foto maken of breken. Reden genoeg dus om hier aandacht aan te spenderen.

Schoenen

Iemand schreef ooit eens dat je de elegantie van een vrouw kon aflezen aan haar schoenen en haar haardracht. Alles daar tussen zou onbelangrijk zijn. Gezien het aantal schoenen dat sommige vrouwen in bezit hebben, zou hier een kern van waarheid in kunnen schuilen. Maar al is het onzin, wat zeker geen onzin is, is dat wanneer voeten een onderdeel uitmaken van een foto, ze een sterke rol kunnen spelen voor wat betreft de uitstraling van het geheel. Voeten worden wat dat betreft onderschat! Bij full-length shots spelen de voeten en benen soms zelf een doorslaggevende rol als het gaat om de esthetische waarde van een foto.

Eén hiel

Leer je bij full-length shots aan om slechts één hiel goed te laten zien. De andere hiel kun je beter in een andere stand plaatsen.

De reden hiervan is dat je hielen vaak niet precies hetzelfde zijn en dat dit op een foto op kan vallen (zie afb 1A). Daarnaast maakt het de foto minder statisch, minder saai, minder formeel en minder geforceerd (zie 1B). Probeer daarom één hiel richting de camera te wijzen en de andere er juist vanaf te laten wijzen, bijvoorbeeld in een hoek van 45 graden of nog meer.

Ook als je op een stoel zit, kun je dit doen. Plaats een been achter de andere of leg een been wat schuin neer. Plaats de benen in ieder geval niet parallel naast elkaar met beide hielen richting de camera.

De hielen in een andere hoek laten wijzen is sowieso een goede basishouding van de voeten, al staan deze niet eens op de foto. Deze stand zorgt er namelijk voor dat het presentatiebeen goed van voren wordt getoond en het andere been min of meer in profiel op de achtergrond. Daarbij dwingt deze houding van de voeten het fotomodel haar heupen ten opzichte van de camera een beetje te kantelen waardoor een curve ontstaat die de vrouwelijke vormen meer accentueert (zie afb 2).

High Heels

Vrouwelijke fotomodellen moeten bij voorkeur niet blootvoets worden gefotografeerd. Staat het model op hoge hakken, dan wordt ze immers langer, lijken de voeten kleiner en komen de benen mooier uit (zie afb 3A).

De foto’s van afb 3 zijn recht van voren genomen. Niet erg fraai op te zien, maar daardoor wordt het verschil tussen staan of hoge hakken of op blote voeten wel heel duidelijk.

Vooral bij artistic nude, boudoir en glamour fotografie is het dragen van hoge hakken aan te bevelen, maar ook zeker bij modefotografie of iedere andere vorm van fotografie waarbij het vrouwelijke lichaam er elegant en mooi uit moet komen te zien. Hoge hakken aan en dus ook wanneer de voeten niet op de foto worden gezet!

Loop je toch op blote voeten of op sokken omdat de voeten niet worden mee gefotografeerd, bedenk dan dat hoge hakken niet alleen de benen langer doen lijken en de voeten groter, maar ook een effect hebben op de vorm van de benen en billen (zie afb 3B). Op blote voeten lijken je benen dikker te zijn.

Je kunt op je tenen gaan staan om hetzelfde effect te krijgen als met hakken aan wanneer de voeten toch niet op de foto komen (zie afb 3C). Blote voeten lijken trouwens kleiner door de suggetsie van langere benen en omdat de hielen hoger staan. Een extra goede reden dus om op hakken te lopen!

Fotografen geven we nog als extra tip dat, bij het fotograferen van fotomodellen waarbij de benen zonder de voeten op de foto worden gezet, de cropping (het afsnijden) bij voorkeur plaats moet vinden halverwege het bovenbeen of halverwege het onderbeen. Doe dit dus niet op bijvoorbeeld de enkel of de knie!

Spitzen

Als fotomodel kun je overigens veel sfeer en elegantie aan een foto toevoegen wanneer je de voeten in de stand van een balletdanseres houdt (dus door de voet te ‘strekken’). Dit wordt ook wel spitzen genoemd naar de benaming van het balletschoentje. Door dit te doen wordt het been verlengd, lijkt het been langer en dunner en er ontstaan er een fraaie doorlopende vloeiende lijn (zie afb 4).

Verder

Voorkom dat de gehele onderkant (de zool) van je voeten naar de camera worden gericht. Ze zien er dan namelijk groot en lomp uit en dit is zeker niet de mooiste kant van de voet. Zoals eerder gezegd plaats je de voeten, als je staat, bij voorkeur niet beide naar voren. Zorg dat slechts een hiel naar de camera wordt gericht.

In afb 5 zie je nog eens hoe statisch het overkomt wanneer de hielen beide naar de camera gericht staan. Je ziet in dezelfde afbeelding ook enkele poses die het een stuk beter doen.

Plaats de voeten niet zo dicht bij elkaar dat er daardoor geen ruimte meer tussen de benen overblijft. De benen kunnen daardoor dikker lijken.

Het is meestal niet erg wenselijk wanneer bij een zittende foto beide voeten ‘zweven’. Minimaal een van beide voeten moet daarom de grond raken. Til een knie ook nooit zo hoog op dat hij het onderlichaam raakt.

Afb 1: Wijs nooit twee hielen richting de camera
Afb 2: Door de schuin gehouden heupen ontstaat een curve
Afb 3: Sta op hoge hakken of op je tenen
Afb 4: Met 'spitzen' lijken je benen langer en eleganter
Afb 5: Poses die vaak goed staan zijn die waarbij de hielen niet beide naar voren wijzen