Digitaal Nagellakken

Wanneer je voor een foto een bepaalde kleur nagellak zou willen gebruiken en dat is er even niet, dan kun je dat met behulp van Photoshop oplossen. Hier lees je hoe je dat doet.

Geschiedenis van nagellak

Het versieren van de handen, waar het gebruik van nagellak toe behoort, is al erg oud. We weten dat dit al meer dan 7000 jaar geleden werd gedaan met henna. Henna is een kleurstof dat uit planten wordt gewonnen.

Er zijn zelfs tijden geweest dat vrouwen hun nagels van goud en zilver voorzagen om hun rijkdom mee te kunnen laten zien. Dit stond als symbool voor niet hoeven te werken. Met zulke handen kon je immers niet zoveel doen. Veel vrouwen van nu weten daar alles van hoewel de nagellak natuurlijk wel veel beter en sterker is geworden.

De huidige nagellak is gebaseerd op de lak van auto’s. De Franse visagiste Michelle Ménard bedacht in de jaren twintig dat het misschien wel leuk zou zijn om nagels net zo te lakken als auto’s. Met een aantal anderen startte ze het bedrijf Revlon en ontwikkelde daarvoor het juiste goedje. Revlon bestaat nog steeds en is een bekende Amerikaanse multinational op het gebied van cosmetica, huidverzorging, parfums en persoonlijke verzorging.

Niet alleen voor vrouwen

Ook mannen dragen nagellak en dat al sinds zo'n 5500 jaar. We komen dit gebruik tegen bij Babylonische krijgers en oude Egyptenaren, maar ook tijdens de Chinese Ming- en Qing-dynastieën. 

Toch hoeven we zo ver niet terug te gaan. Van David Bowie waren de nagels bijvoorbeeld regelmatig gelakt. Ook Ozzy Osbourne en Lou Reed lakten hun nagels vaak en we zien het ook terug bij hedendaagse bekende mannen zoals Bad Bunny, Machine Gun Kelly en Lil Nas X. 

Nagellak en fotografie

Veel fotografen raden hun modellen af om nagellak te dragen. En als het dan toch ‘moet’, dan willen ze het liefste dat een niet al te opvallende kleur wordt gebruikt. Nageldesigns en blinkende elementen op nagels worden meestal niet zo gewaardeerd. Ze leiden veel te veel af op de foto.

Maar als fotograaf ben je soms al blij dat je een model hebt gevonden die bereid is om voor je te poseren. Laat staan dat je er dan veel eisen aan kunt stellen. Maar niet getreurd! Met dit artikel kun je de nagels van een andere nagellak voorzien. We gaan digitaal nagellakken!

Voor dit artikel gaan we er vanuit dat het fotomodel geen nagellak heeft gebruikt. Doet ze dat wel, dan kun je die natuurlijk eerst digitaal verwijderen door de nagels kleurloos te maken of daar andere technieken voor in te zetten. Ook kun je de nagels eenvoudig van vorm veranderen door ze bijvoorbeeld langer te maken. Ook dat laten we voor dit artikel even buiten beschouwing. 

Onze foto en de uitdaging

Afb 1 laat een foto zien van een van onze modellen die we in onze studio hebben gemaakt. We gaan haar nagels van een gecombineerd gekleurde nagellak voorzien.

We willen de nagels dus niet alleen verkleuren. Dat kan ook met deze techniek, maar dat zou voor dit artikel te simpel zijn. We willen het daarom doen lijken alsof haar nagels door een nagelstylist zijn gelakt. We gaan hiervoor werken met verschillende kleuren nagellak en zelfs met patronen. Klinkt ingewikkeld maar het zal simpeler blijken te zijn dan dat je misschien zou denken. 

De bewerking

 1. Selecteer de nagels op een manier die jij het prettigste vindt, bijvoorbeeld door de Pen Tool of de Quick Selection Tool te gebruiken. Druk daarna op Ctrl+J om de nagels op een aparte layer te krijgen. Zie ook de selectietip hieronder. Die methode hebben wij hier gebruikt (zie afb 2).
 2. Op de nagellayer: Layer > Layer Style > Inner Shadow (zie afb 3)
  • Blend Mode: Multiply
  • Kies de kleur die je voor de nagellak wilt gebruiken
  • Opacity: 95%
  • Angle : 135%
  • Distance: 5
  • Choke: 10
  • Size: 35
 3. Maak een kopie van de nagellayer met Ctrl+J
 4. Dubbelklik op “Inner Shadow”onder deze nieuwe layer en wijzig de kleur naar een andere kleur
 5. Zet deze layer om naar een Smart Object
 6. Zet de Opacity van deze layer op 40%
 7. Zet de Blend Mode op Multiply
 8. Filter > Filter Gallery > Sketch > Reticulation (zie afb 4)
  • Density: 10
  • Foreground Level: 30
  • Background level: 5

 Tips:

 • Met behulp van stap 8 wordt een patroon in de nagellak aangebracht. Het is natuurlijk leuk om hier mee te experimenteren door andere dingen daarvoor te gebruiken. Door het mask van de tweede kleur nagellak aan te passen kun je alle kanten op (zie afb 5).
 • Hoe meer de gekozen kleuren met elkaar contrasteren, hoe duidelijker een eventueel patroon in de nagellak wordt.
 • Het is achteraf eenvoudig om de kleur van de nagellak bij te werken. Dubbelklik op de desbetreffende “Inner Schadows” en kies voor een andere kleur (zie afb 5)
 • Door dubbel te klikken op het Smart Object kunnen de instellingen ook daar nog van gewijzigd worden. Sterker nog, het grote voordeel van het gebruik van een Smart Object is dat je achteraf juist nog alle instellingen kunt aanpassen.
 • Gebruik eens kleuren uit de huid, de lippen, de ogen of uit de haren van het model. Je kunt ook kiezen voor een kleur die zich in een opvallende prop bevindt, in ons voorbeeld bijvoorbeeld de kleur van het hout of het groen van de parasol. Maak deze kleur dan wat lichter of donkerder.
 • De waarden voor de instellingen zoals in het voorbeeld gegeven pasten goed bij onze foto, maar voor andere foto’s moet je wellicht andere waarden kiezen.

 De selectie tip

Soms is het lastig om iets als nagels goed te kunnen selecteren. Wat je dan ook zou kunnen doen is dat je een kopie maakt van de layer waar je iets in wilt selecteren en daar een (tijdelijk) gekleurde layer onder legt zodat je goed ziet wat je gaat doen.

Haal nu met een mask het object weg (hier de nagels). Verf dus zwart op het mask datgene dat je uiteindelijk wilt behouden. Verven lukt dan vrijwel altijd heel nauwkeurig. Door van de brush de flow heel laag in te stellen, kun je de randen zachter maken als je dat zou willen.

Als je klaar bent met het verven van de mask, draai je de werking van het masker om door hem te selecteren en op Ctrl+I te drukken (zie afb 2). Wat wit is wordt zwarte en wat zwart is wit op het mask. Verwijder de tijdelijke gekleurde layer nu je hem niet meer nodig hebt. Nu heb je de gewenste objecten te pakken!

Afb 1: De uitgangsfoto
Afb 2: De nagels vrijgemaakt met behulp van de selectie tip in dit artikel
Afb 3: De eerste laklaag zit er op
Afb 4: Met de tweede laklaag brengen we een patroon aan
Afb 5: Eenvoudig kleuren en patronen veranderen
Afb 6: De foto na de bewerking