Gezicht bedekken

Wanneer je een vorm met verschillende dieptes zoals een gezicht met iets wilt bedekken, dan kan dat lastig zijn. Maar met deze Photoshop tips kom je er zeker uit!

Laten we eerst eens uitgaan van een eenvoudige opdracht om te zien hoe het werkt: we gaan op een gezicht lijnen plaatsen. 

 1. Plaats de foto op een layer als background
 2. Knip eventueel het deel uit dat bedekt moet worden en plaats dat op een transparante layer, als je niet de hele foto wilt bedekken
 3. Maak een kopie van de te bedekken layer (Ctrl+J)
 4. Menu: Image, Adjustments, Desaturate
 5. Bewaar deze zwart-wit afbeelding met de naam ‘desaturate.psd’
 6. Maak de zwart-wit layer onzichtbaar
 7. Leg een transparante layer bovenop
 8. Teken daar enkele evenwijdig lopende lijnen op
 9. Menu: Filter, Distort, Displace
  • 10, 10 
  • Stretch to fit
  • Repeat Edge Pixels
  • Druk op OK
  • Kies als bestand ‘desaturate.psd’
 10. Kies als Blend Mode Overlay
 11. Breng een mask aan en werk het resultaat naar believen bij

Bij punt 9 ontdek je het 'geheim'. Met deze optie wordt namelijk de bovenste laag (in dit geval de lijnen) 'gebogen' rond het object (in dit geval het gezicht). Het desaturate bestand moet daar natuurlijk wel geschikt voor zijn. Soms is het een kwestie van experimenteren met bijvoorbeeld het contrast voor de beste resultaten. Met de waarden 10, 10 zul je ook even moeten experimenteren. Die zijn namelijk afhankelijk va de grootte van de gebruikte afbeelding. Hoe hoger de getallen, hoe sterker de 'ombuiging'. 

Nu je weet hoe dit werkt, kun je in feite van alles gebruiken om te laten ombuigen: schaduwen van takken, lichteffecten of bijvoorbeeld teksten, zoals in de laatste foto op deze pagina.

Zet op een transparante layer enkele lijnen
Na 'ombuigen' met een mask bijwerken
Een voorbeeldje met tekst