Aha, iets vooraf!

Deze artikelen zijn niet geschikt voor iemand die net met Photoshop begint. In deze rubriek laten we je namelijk zien hoe wij bepaalde effecten met behulp van Photoshop tot stand brengen en iets als werken met een mask of layers moet je dan al wel kennen. Maar we hebben hier wel gekozen voor technieken die je dan zelf zou moeten kunnen toepassen als je over dit soort basiskennis beschikt.

In het algemeen hanteren wij de regel dat een fotograaf dat wat hij met de camera kan doen, met de camera moet doen als het om een realistische foto gaat. Maar oh wat kan er veel wanneer je de werkelijkheid achter je mag laten!  

Adobe Photoshop (of een ander beeldbewerkingssoftwarepakket) gebruik je als fotograaf bij realistische foto's vooral om de puntjes op de i te kunnen zetten. Als je de werkelijkheid zoveel mogelijk getrouw wilt blijven, helpt Photoshop je met bijvoorbeeld de juiste wit balans in te stellen. In dat geval is Photoshop voor ons een soort digitale donkere kamer. Maar je haalt dan geen rimpels of moedervlekken weg, ook breng je geen lichteffecten aan of knip je mensen uit en plak je ze op andere achtergronden. 

Maar soms mogen we helemaal los gaan met Photoshop! Photoshop wordt dan de tool om bijvoorbeeld surrealistische beelden te laten ontstaan of om afbeeldingen te maken van scenes die in de werkelijkheid helemaal niet zouden kunnen bestaan.

Voor de leesbaarheid zijn de menukeuzes en sneltoetsen gebaseerd op de Engelstalige Windows versie van Photoshop. De afbeeldingen die we hebben gebruikt voor deze artikelen zijn speciaal voor de uitleg gemaakt of daarvoor geselecteerd zodat je goed kunt zien hoe iets werkt. Ze zijn niet bedoeld om te laten zien hoe goed of mooi iets kan worden met de besproken techniek. Voor het beste resultaat moet je immers vaak verschillende technieken combineren, maar dat zou de uitleg lang niet altijd ten goede komen.