Lichtbalk

Soms kun je, met relatief eenvoudige handelingen, een foto een stuk interessanter maken. Bijvoorbeeld doordat je een bepaald lichteffect zoals een "lichtbalk" toevoegt.

Stel je hebt een relatief saaie foto, zoals de foto (afb 1) die hiernaast is afgebeeld, maar er is geen kans op een tweede shot dus hier moet je het mee doen. Waarom is een dergelijke foto eigenlijk saai? Minder interessante foto's typeren zich doordat de compositie te wensen over laat of omdat het licht geen bijzondere sfeer oproept. Hoe kunnen we een dergelijke foto dan toch interessanter maken? Aan de compositie kunnen we nog maar weinig veranderen zodat het bij het opwaarderen van dergelijke foto’s dus vrijwel altijd om het aanpassen van het licht zal gaan. In dit geval gaan we spelen we met het invallende licht door een soort lichtbalk te creëren waar langs het licht het model raakt zodat sommige delen meer accent gaan krijgen.

Object uitknippen

We zorgen er eerst voor dat het object, hier het model dus, los komt van de achtergrond door deze er uit te knippen met een selectietool. Daarna plaatsen we er een andere achtergrond achter. Die achtergrond maken we behoorlijk donker omdat we alleen het model straks in het licht willen kunnen zetten en de omgeving daarom juist donker willen houden (afb 2).

Eerst donker, dan licht

Dan brengen we een Adjustment Layer aan op de layer waarop het uitgeknipte model zich bevindt en brengen de Lightness aanzienlijk terug zodat het lijkt alsof de foto sterk onderbelicht wordt (afb 3).

We selecteren nu de mask van deze Adjustment Layer en kiezen een brush die zwart is maar ook soft en rond. We maken de cursor groot en zetten zwart neer op de mask vanuit de richting waar we het licht vandaan willen laten komen. Omdat we willen suggereren dat het licht ook een beetje achter het model langsgaat, strepen we met dezelfde methode ook een dun randje langs de zijkanten van het lichaam en de kleding. Door hier en daar een beetje bij te werken ontstaat al een aardig realistisch effect (afb 4).

Breng een kader aan

Nu leggen we een transparante layer helemaal bovenop. Met een grote zwarte soft brush maken we de achtergrond die wat verder van het model vandaan ligt donkerder om nog meer het contrast tussen dat wat zich in het licht bevindt en dat wat er buiten valt, te vergroten (afb 5).

Vergelijken we nu de eerste foto met de laatste, dan hebben we de foto met relatief weinig inspanning en eenvoudige technieken toch een heel stukje “geupgrade”.

Afb 1: Een beetje een saaie foto
Afb 2: Achtergrond wijzigen en donker maken
Afb 3: Object donker maken
Afb 4: In de mask van de Adjustment Layer accenten aanbrengen
Afb 5: Afwerking met donkere randen