Snee of litteken maken

Gegrepen door een kat, krabsporen van een vogel op het gezicht of een litteken? Lees hier hoe je dit in Photoshop realistisch na kunt maken zonder pijn te lijden!

Vragen en opmerkingen

In eerder verschenen artikelen waarin we stoere meiden lieten verschijnen, zie je soms littekens of wonden op de modellen. We kregen van verschillende lezers van onze site daar goede vragen over en soms leuke opmerkingen. Of deze wonden door een visagist zouden worden aangebracht en hoe ze dat dan deden of dat hier soms plakplaatjes voor te koop waren. Over een bepaalde foto vroeg iemand ons zelfs of een kat het model had gegrepen en wij er daarom die keer maar voor gekozen hadden om zo’n stoere foto te maken. Leuk bedacht, maar zo was dat niet gegaan en op die manier maken we ook niet dit soort littekens, al kan een goede visagist dat prachtig doen. 

Het antwoord is dus nee. Er is geen visagist bij betrokken en er was bij die specifieke foto geen kat aan te pas gekomen. En hoewel onze modellen soms wel eens onder de melk, modder of verf worden gesmeerd, doen we ze nooit opzettelijk pijn en vragen we ze ook echt niet om zichzelf te bezeren of onnodig risico te lopen voor een foto. Dit soort littekens maken we met behulp van Adobe Photoshop. We vertellen je graag hoe we dat doen!

Het kan moeilijk en eenvoudig

Er zijn altijd meerdere wegen die naar Rome leiden. In dit artikel beschrijven we een van de meest eenvoudige manieren om snel een snee of litteken met behulp van Photoshop te kunnen maken. Vind je dit niet realistisch genoeg, dan zul je een andere techniek moeten gebruiken.

De andere kant is wel dat deze techniek je meer gaat opleveren als je er meer ervaring in krijgt. Subtiele verschillen in de instellingen kunnen een enorm verschil in het eindresultaat bepalen. Neem daarom de tijd om dit goed onder de knie te krijgen. Je zult zien dat het de moeite waard is!

Het voorbeeld

Op de foto hiernaast zie je dat we van een van onze modellen een dreigende foto hebben gemaakt. We vroegen haar uit te stralen of ze ons echt zou willen slaan met een honkbalknuppel. Omdat ze aan kickboxen doet lopen wij hier meer gevaar mee dan zij, maar je moet wat over hebben voor het goede doel!

Als voorbereiding openen we de foto in Photoshop en leggen daar een transparante layer bovenop. We werken immers het liefste op een niet destructieve manier zodat we altijd weer terug kunnen naar het origineel.

Voor ons voorbeeld hebben we gewerkt met de volgende instellingen voor de Brush Tool:

Color: #350000
Hardness: 100%
Size: 5

 Let wel, deze instellingen zijn afhankelijk van de grootte van de afbeelding. Onze afbeelding was tijdens de bewerking 3250 pixels breed. Je zult zelf moeten ervaren welke instellingen voor jouw afbeelding het beste effect opleveren.

De bewerking

 1. Teken met behulp van de Pen Tool een lijn op het gezicht die de contouren van het gezicht volgt. In afb 2 zie je hoe wij dat hebben gedaan.

 2. Druk met de rechtermuisknop op de Pen Tool lijn en kies voor Stroke Path, Brush

 3. Verwijder het working path onder de tab “Paths”. Je hebt nu afb 3 gekregen.

 4. Gebruik de Eraser Tool met een Flow van 5% om de uiteinden van de snee wat minder goed zichtbaar te maken

 5. Geef daarna Layer > Layer Style > Outer Glow

  • Blend Mode: Multiply

  • Opacity: 50%

  • Noise: 0%

  • Color: #891515

  • Technique: Softer

  • Spread: 2%

  • Size: 10

  • Contour: Cone

  • Range: 50%

  • Litter: 0%

 6. Naar believen kun je de Opacity van de ‘littekenlaag’ nog wat verlagen naar bijvoorbeeld 85%

Hechting

Van een snee naar een hechting is een kleine stap. Doorloop de bovenstaande stappen met een wat recht gevormde ‘snee’ en maak deze relatief smal. De wond is immers al dicht. Op het voorhoofd van ons model op afb 5 hebben wij ter voorbeeld gedaan. Plaats naast dat lijntje met de Brush Tool stippen om te suggereren dat daar vroeger de hechtingsdraad heeft gelopen.

Vervolmaken

Natuurlijk staat hier slechts de basistechniek beschreven. Je kunt het geheel vervolmaken door er bloed aan toe te voegen, de vorm te veranderen, de wond open te werken en hetgeen achter de open wond zit te laten zien, etc..

Maar aan afb 6 zie je hoe je alleen al met deze techniek het bont kunt maken met de littekens. Met dit als basis zul je hier dus ongetwijfeld ver mee kunnen komen!

Geruststellend

We zijn veel te blij en trots op onze modellen om hen pijn te doen. Misschien is dat wel geruststellend om te horen :-) Pijn is dan ook gelukkig niet nodig, maar dus ook geen visagist, make-up of plakplaatjes. En sterker nog, meteen na de shoot zie je er helemaal niets meer van!

Afb 1: De uitgangsfoto
Afb 2: Met de Pen Tool de contouren van het lichaam volgen
Afb 3: Gebruik Stroke Path, Brush met de juiste instellingen voor de Brush Tool
Afb 4: Uiteinden vervagen en Outer Glow gebruiken
Afb 5: Smaller met puntjes maken een hechting
Afb 6: Je bepaalt zelf hoe bont je het wilt maken