Sproeten maken

Als we een model er jeugdiger uit willen zien, kunnen we haar voorzien van sproeten. Hoe je dat doet met behulp van Photoshop, lees je hier!

Veel mensen associëren sproeten met jeugd. Van die associatie kan gebruik gemaakt worden willen we een persoon er jeugdiger uit laten zien. Natuurlijk gaat het bij het jonger laten lijken niet alleen om de aanwezigheid van de sproeten maar bijvoorbeeld ook om de uitstraling, de haardracht en de kledingkeuze. In dit artikel zullen we ons alleen richten op het maken van sproeten om deze techniek goed onder controle te kunnen krijgen.

Een sproet is een plekje op de huid waarbij het pigment zich heeft opgehoogd. Het is dezelfde bruine kleur die iemand kan krijgen door zich lang genoeg in de zon te begeven, maar bij sproeten is het pigment niet egaal verdeeld. Samengevat kun je daarom stellen dat sproeten dus bruine vlekjes zijn die onderling verschillen in kleur, grootte en vorm.

Wat we in deze tutorial gaan doen is dat we willekeurig gevormde figuurtjes op het gezicht van ons model gaan plaatsen in een donkere kleur die al in de huid van het model voorkomt. Dat kan eenvoudig gebeuren door gebruik te maken van de penseel instellingen binnen Photoshop waarmee willekeurige plaatsingen, vormveranderingen en zelfs kleurveranderingen kunnen worden gerealiseerd.  

Penseel instellingen

Photoshop biedt de mogelijkheid om penseelbestanden (*.ABR) in te lezen. ABR staat voor Adobe Brush. Op het internet zijn op een tal van plaatsen gratis ABR bestanden te downloaden met de meest uiteenlopende vormen. Er zijn ABR bestanden met bomen, mensen en allerlei abstracte vormen op die manier te verkrijgen. Tussen deze bestanden vind je ook penseelbestanden voor sproeten (Engels: freckles).

Om de sproeten te maken zoals op de afbeelding te zien, hebben wij een dergelijke gratis ABR bestand gedownload. Heb je dubbel geklikt op het abr-bestand en dit penseel geselecteerd, dan lijkt het waarschijnlijk nog niet op sproeten. Vaak zie je in het penseel meerdere cirkels van diverse groottes. Hier moeten we dus nog wel wat mee doen!

Je wilt bijvoorbeeld dat deze vormen willekeurig geplaatst worden en van vorm veranderen. In het venster voor de “Brush Settings” pas je daarvoor de onderstaande instellingen aan. De waarden die hier onder staan opgegeven staan hier overigens slechts als voorbeeld. Pas deze aan zodat ze goed passen bij de gebruikte foto. Door er mee te experimenteren leer je al snel waartoe ze dienen.

Brush tip shape, Spacing: 150%

Shape Dynamics, Size Jitter: 50%

Shape Dynamics, Minimum Diameter: 30%

Shape Dynamics, Angle Jitter: 100%

Shape Dynamics, Roundness Jitter: 40%

Shape Dynamics, Roundness Minimum: 20%

Scattering, scatter: 100%

Scattering, Count: 5

Scattering, Count Jitter: 40%

Color Dynamics, Apply per Tip (inschakelen)

Color Dynamics, Foreground/Background Jitter: 30%

Color Dynamics, Purity: 0%

Smoothing (inschakelen)

Schakel de andere rubrieken uit, zie ook afbeelding 5.

De sproeten layer

Afhankelijk van de grootte van de foto moet je vanzelfsprekend de grootte van het penseel instellen.  Kies daarna voor het penseel als voorgrondkleur een donkere kleur uit de huidskleur van het model,  bijvoorbeeld van een plekje dat zich in een schaduw bevindt. Je kunt deze kleur natuurlijk ook nog aanpassen in de color picker. Als achtergrondkleur kun je een wat lichtere kleur gebruiken.

Leg nu een transparante layer op de foto en kies voor een blending mode zoals “Soft light” of “Multiply”. Ook dit is natuurlijk afhankelijk van de gebruikte foto. Experimenteer daarom om de beste optie te vinden.

Teken nu in een gelijkmatige beweging de sproeten op de transparante laag die je eventueel op een lagere opacity dan 100% instelt. Uiteraard kun je met een mask sproeten verwijderen op plaatsen waar je ze niet wilt hebben.

Wanneer afb 1 en 2 bekeken worden, zie je welk effect het aanbrengen van de kunstmatige sproeten kan opleveren.

Pigment vlekken

Met dezelfde techniek, maar door de kleur, transparantie en de vorm van de ‘sproeten’ te veranderen, is het ook mogelijk andere effecten te krijgen, zoals de suggestie dat er pigment vlekken op de huid aanwezig zijn (zie afb 3 en 4).

Afb 1: De originele foto
Afb 2: De sproetjes zijn subtiel aangebracht
Afb 3: De originele foto
Afb 4: Door vorm, kleur en transparantie te veranderen ontstaan andere effecten
Afb 5: Experimenteer met de instellingen voor het beste effect die voor iedere foto anders kunnen zijn