Wat hebben auto’s, ninja en scuba duiken met elkaar te maken? Eigenlijk niets, maar met de levitatie fotografie techniek kunnen we ze allemaal gebruiken voor leuke ‘trucage fotografie’.
Over auto’s
Er was een vechtsporter die over een rijdende auto sprong als stunt. Dat zou spectaculaire plaatjes op kunnen leveren, dus dat willen we zelf ook wel eens proberen!
Het fotomodel dat ik hiervoor vroeg heeft jarenlang zelf op hoog niveau aan kampioenschappen judo meegedaan en werd niet zelden winnaar. Leuk dus om haar hiervoor te vragen! Maar ondanks haar budo kwaliteiten leek het ons toch geen goed plan om over echt rijdende auto’s te springen. Met deze stunt zijn immers mensen dood gegaan! En dus besluiten we het daarom anders aan te pakken.
Wat ninja ermee te maken hebben
Het woord ninja komt uit het Japans en betekent onder andere schim en schaduw. Deze titel kregen deze mensen uit het feodale Japan omdat zij zich haast onzichtbaar leken te kunnen verbergen tussen de vijandelijke kasteelmuren. Dat vrijwel onzichtbaar maken hebben wij als onderwerp gekozen. We maken daarvoor gebruik van dezelfde techniek als voor de foto waarbij over een auto gesprongen wordt!
En duiken dan?
De duikwinkel van Dive4all onder water laten lopen om daar door te kunnen duiken is natuurlijk een onmogelijke zaak, maar we kunnen de techniek gebruikt voor de sprong over de auto en die voor de verborgen ninja ook gebruiken om de suggestie te wekken dat er echt iemand door de duikwinkel duikt! Een breed inzetbare techniek dus, de moeite waard om er weer eens aandacht aan te besteden!
Laten we eerst eens kijken hoe dat werkt, de basis is namelijk kinderlijk eenvoudig!
De levitatie fotografie techniek
Er is een techniek die we gemakshalve de ‘levitatie fotografie techniek’ noemen. Met deze techniek kun je van alles laten zweven, vliegen of deels laten verdwijnen en is daarom voor heel veel situaties te gebruiken. Het idee achter deze techniek is dat je twee foto’s maakt van dezelfde scene met een minimaal verschil tussen beide foto’s. Daarom staat op een van beide foto’s bijvoorbeeld wel een model en andere foto staat ze daar niet op. De rest is gelijk gehouden. Door beide foto’s in een beeldbewerkingssoftwarepakket zoals Photohop op elkaar te leggen en van de foto waarop het model staat alle elementen weg te halen die niet gewenst zijn, blijft een afbeelding over met alleen de gewenste elementen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld een mens zonder hoofd laten zien.
Misschien zul je nu denken: ja, maar ik kan ook een foto van een scene maken en een foto van het model in een studio maken. Ik knip haar dan netjes uit en leg haar op de foto met de scene en dan kan ik hetzelfde! Dat is ogenschijnlijk misschien wel waar, maar het is vaak moeilijk om dit heel realistisch te maken omdat het goed uitknippen al een kunst op zich is en de lichtval, de schaduwen, de kleuren en noem maar op vaak net iets anders zijn. Met de levitatie fotografie techniek krijg je dit probleem niet omdat het model immers echt in de scene zelf gefotografeerd is!
De sprong over de auto
Levitatiefoto’s maken is leuk om te doen en daarom doen we dit wel vaker, maar nog nooit in de omvang van een sprong over een auto. We moesten daarom iets verzinnen wat hoger zou zijn als een auto en waar ons model toch stevig en veilig op zou kunnen poseren in een ‘vliegende trap pose’. We hebben hiervoor een stellage genomen (zie afb 1, linker afbeelding) die door schilders gebruikt wordt om te kunnen werken. Het idee was: camera handmatig instellen en vastzetten op een statief, foto maken met stellage en meisje, stellage en meisje weghalen, auto in de scene rijden, meisje in de auto zetten, nieuwe foto maken (zie hiervoor afb 1, rechter afbeelding) en de foto’s combineren. Piece of cake toch? Nee? Jawel!
Wat ‘moeilijkheden’
Een goed eindresultaat wordt bereikt door op details te letten. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de steun, in dit geval de stellage, goed te verwijderen is van de foto zonder dat dit schade toebrengt aan de beeltenis van de vechtsporter. Daarom moest het fotomodel voor deze foto zoveel mogelijk op de rand gaan liggen van de stellage en mocht geen enkel onderdeel van de stellage ‘over’ het fotomodel heen komen te lopen. Lastig, want echt aan de zijkant liggen bleek niet goed te kunnen en dus zouden we de vechtsporter achteraf toch nog een klein beetje hebben moeten bijwerken met Photoshop voor een beter resultaat.
Daarnaast mag de steun geen vormverandering aanbrengen in bijvoorbeeld de kleding (als iets over de rand hangt, dan moet het wel vrij hangen, zoals we dat hier deden met haar bruine band) en het model moet een pose aannemen alsof ze echt zweeft, niet alsof ze op een steun ligt.
Van ander groot belang is natuurlijk dat de camera handmatig wordt ingesteld en dat deze op een statief wordt geplaatst. Het verschil tussen beide foto’s moet immers zo minimaal mogelijk worden gehouden. Zelfs de autofocus wordt hiervoor uitgeschakeld, maar denk ook aan sluitertijd, diafragma en de wit balans. Maak de foto’s zo snel mogelijk na elkaar om eventuele veranderingen in licht en bijvoorbeeld het wolkendek te kunnen minimaliseren.
Dan kun je nog nadenken over eventuele schaduwen. Er kan bijvoorbeeld een schaduw vallen van de vechtsporter op de auto. Dergelijke schaduwen kun je niet fotograferen en daarom moeten ze er achteraf met behulp van Photoshop kunstmatig aan worden toegevoegd.
Last but not least moet de foto natuurlijk wel ‘kloppen’. In ons voorbeeldje (zie afb 2) hebben we er voor gekozen dit niet te doen zodat je goed kunt zien wat er dan gebeurt. Het meisje in de auto kijkt niet naar het vliegende meisje, maar naar een punt achter haar. Het springende meisje lijkt zich ook niet gewaar van de auto onder haar. Dat zal de kijker onderbewust als “onlogisch” beschouwen en daardoor de foto eerder gaan ‘wantrouwen’ en minder realistisch of echt door gaan vinden. We hebben met de ‘Spin Blur’ optie in Photoshop de wielen beweging mee gegeven (in werkelijkheid stond de auto tijdens de opname stil) wat de suggestie van de werkelijkheid juist weer doet versterken.
Deze foto is van de zijkant genomen. Was hij meer schuin genomen, dan hadden we beter gezien dat het meisje echt boven de auto had gesprongen. Kortom: wil je er iets moois van maken, ontwikkel dan oog voor detail en wees niet te snel tevreden!
De ninja
Kijk nu eens naar afb 3. Met de techniek onder controle zoals hierboven beschreven zal het maken van deze ninja foto gemakkelijk geworden zijn. We maken een foto van ons model achter een boom, en een foto van alleen de boom. Nu de gewenste delen van de ninja zichtbaar maken.
Omdat het de avond van de shoot nogal waaide, moesten we wachten totdat het kleine boompje zo stil mogelijk stond. Immers, de (vaste) achtergrondelementen wil je immers zoveel mogelijk gelijk houden voor het beste resultaat!
Let ook op de weerspiegeling in de ruit. De ninja is daar te zien en dus moet je daar ook aandacht aan schenken. Ook hier weer dus: let op details, zorg dat het ‘klopt’, al klopt er in werkelijkheid niets van!
De duiker
Tja, het zal nu wel duidelijk zijn hoe afb 5 gemaakt is: duiker ergens op leggen (hier werd een trap gebruikt), foto maken, duiker weghalen en nog een foto maken. De foto’s op elkaar leggen en alleen de gewenste delen overhouden door met een mask in Photoshop de ongewenste delen weg te halen. Oog voor detail hebben en niet te snel tevreden zijn!
Deze foto hebben we natuurlijk verder bewerkt door elementen toe te voegen en kleuren aan te passen.
Werken met de levitatie fotografie techniek
Het is echt leuk om te doen en het kent talloze mogelijkheden zoals er in dit artikel een aantal van beschreven zijn. Het is wel op details letten en bereid zijn te experimenteren met de techniek, maar de doorzetter wordt beloond!