Levitatiefoto's

Tibetaanse monniken en fotografen kunnen mensen laten zweven. Tenminste, van fotografen weet ik dat zeker, over die monniken twijfel ik nog. In dit artikel lees je hoe je dit als fotograaf voor elkaar krijgt.

Voordat we beginnen wil ik je er op wijzen dat levitatiefoto's (zo worden ze in de fotowereld genoemd) vooral krachtig worden wanneer ze een min of meer surrealistische voorstelling laten zien. Het gaat bij levitatiefoto's niet om het zweven of vliegen, het gaat om de voorstelling. Zolang je dat niet uit het oog verliest, kun je hiermee geweldige foto's maken. Daarnaast is het gewoon ook heel leuk om te doen!

De methode

De meest gebruikte methode om een levitatiefoto te maken, is om iemand te fotograferen die springt. Ik vind dit niet de beste methode omdat je dan te weinig invloed kunt uitoefenen op de exacte voorstelling. Je moet domweg veel geluk hebben om hiermee tot een goede foto te kunnen komen. De methode die ik eigenlijk altijd gebruik, is de 'draagmethode'. Bij deze methode wordt het model niet gelanceerd, zoals bij een sprong, maar 'gedragen' (ergens op gezet) voor de foto.

De draagmethode

De techniek achter een levitatiefoto op basis van de draagmethode is heel eenvoudig: je neemt een foto van een scene, bijvoorbeeld een kamer. Binnen die omgeving plaats je een zogenaamde 'drager'. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een tafeltje of een kruk. Op dat tafeltje neemt het model plaats. Doordat ze op de drager staat, zit of ligt, raakt ze de grond niet, of nauwelijks aan. Je hebt daarbij de camera op een statief staan en alle instellingen zijn handmatig ingesteld (M-stand).

De eerste foto

Op de eerste foto zet je het model, op de drager natuurlijk, binnen de achtergrond. Hierdoor weet je welk kader je moet gebruiken om alles er goed op te kunnen krijgen. Nadat de eerste foto gemaakt is mag je de instellingen van de camera niet meer wijzigen. Let op, het gaat hierbij niet alleen om het diafragma, de sluitertijd en de scherptestelling, maar ook om de white balance!

Maak twee foto's

Nu de foto klaar is, moet het model en de drager (in dit voorbeeldje een trap) uit de scene gehaald worden. Je maakt nu de tweede foto. Daarna leg je beide foto's in een fotobewerkingsprogramma zoals Photoshop op elkaar. De foto zonder model ligt onderop, de foto met het model bovenop. Dan 'gum' je de de drager weg (gebruik de mask tool in Photoshop!) uit de bovenste foto. De onderste foto komt op die plaats natuurlijk tevoorschijn, maar omdat die toont wat door de drager verborgen was, lijkt het of het model zweeft in de scene! Let wel op: als het model en de drager een schaduw op bijvoorbeeld de grond werpen, moet je dat natuurlijk ook bijwerken!

Laat het model het begrijpen

Het is belangrijk dat het model goed begrijpt hoe de uiteindelijke foto er uit moet komen te zien. Je moet achteraf immers niet kunnen zien dat het model op een drager lag. Als het model begrijpt wat je gaat doen, zal ze daar rekening mee kunnen houden. Dit werkt overigens het beste wanneer de drager een relatief klein oppervlakte heeft, zoals een krukje. Het model moet daar dan met de buik of de rug op gaan liggen. Als het hoofd lager ligt dan de voeten, dan versterkt dat het effect. Zo zul je immers nooit springen. Zorg tevens voor voldoende objecten in de omgeving, zoals bomen en planten of meubelstukken. Met een zwarte achtergrond heb je nauwelijks het gevoel dat iemand immers echt zweeft, maar dat je kijkt naar een Photoshop truc.

Voorbeeld

Met het voorbeeldje op deze pagina zie je hoe een levitatiefoto tot stand wordt gebracht. Het is niet bedoeld als fraaie foto, maar als voorbeeld van deze techniek. De trap die hier gebruikt is als drager, is (bewust) niet goed ingezet. Je ziet namelijk dat deze het zicht op de rechtervoet van het model ontneemt. Haal je later de drager uit de foto weg, dan mis je daardoor een voet. Om het eindresultaat dan goed te krijgen, moet je alsnog met Photoshop aan de slag om er een voet aan te zetten. Was de drager 'slimmer' neergezet, dan was dat niet nodig geweest. Ook zie je dat op de tweede foto de door het model gebruikte fles op de tafel staat. Niet handig natuurlijk want daardoor heb je de achtergrond onnodig aangepast en is hij niet meer exact hetzelfde als op de eerste foto. Ook dat zorgt voor onnodig meer werk. Kortom, bij levitatiefoto's moet je heel planmatig en goed doordacht te werk gaan, maar doe je dat, dan kun je er hele leuke effecten mee maken!

Meer mogelijkheden

De levitatie fotografie techniek is voor veel doeleinden te gebruiken. In dit artikel zie je daar een paar voorbeelden van. 

 

Afbeelding 1: Maak eerst de foto met alles er op voor de juiste kadering
Afbeelding 2: Maak dan de foto zonder model en 'drager'
Afbeelding 3: Combineer de foto's in bijvoorbeeld Photoshop
Je kunt grappige scenes met deze techniek maken
Het vliegen kan een onderdeel worden van het verhaal dat je wilt vertellen