Ze worden wel ghost mannequins of onzichtbare mannequins genoemd maar zijn niets anders dan handige poppen om kleding mee te kunnen fotograferen zonder dat je de pop zelf ziet. Hoe werkt dat?
Kleding zonder mens
Je kent ze wel: foto’s van kleding waarop het lijkt of er iemand in zat die geheel doorzichtig is gemaakt. Je ziet hierdoor ook de binnenkant van de kleding. In het artikel ‘de onzichtbare’ lieten we zien hoe je dit kon doen met behulp van Photoshop, maar wanneer je een hele kledinglijn moet fotograferen is dit natuurlijk veel te veel werk.
Toch worden op veel websites, in magazines en in productfolders regelmatig dergelijke foto’s geplaatst. Het is de manier om kleding te laten zien zonder dat de sfeer van de foto door het model wordt bepaald. Maar hoe maak je dit soort foto’s efficiënt?
Eenvoudig probleem
Het probleem dat we willen oplossen is eenvoudig: zorg dat alleen de kleding te zien is, en niet de persoon die de kleding draagt. Als model wordt hiervoor een paspop gebruikt.
Belangrijk om te weten is dat de paspop wel overeind moet staan. Dat is immers de enige manier om de kleding op natuurlijke wijze naar beneden te laten hangen.
Wanneer we kijken naar afb 1A dan zien we hoe we een paspop hebben voorzien van een wit t-shirt. De armen en het onderlijf hebben we alvast van de paspop verwijderd. Het bovenlijf staat op een metalen pen waarvan we nog een klein stukje kunnen zien. De nek en het hoofd steken nog boven het t-shirt uit.
Maar wat als we nu het hoofd en de nek van de paspop zouden verwijderen? De kraag komt dan vrij te liggen en daardoor zullen we de ‘binnenzijde’ van het t-shirt kunnen zien. In afb 1B zie je hoe we dat gedaan hebben terwijl we meteen het t-shirt transparant hebben gemaakt zodat je goed kunt zien wat er gebeurd is.
Afb 1C laat zien hoe de foto er hierdoor uit komt te zien en dat is precies wat we willen! Maar hoewel we dit op deze manier wel voor elkaar kunnen krijgen, zou dit betekenen dat we hiervoor paspoppen kapot moeten maken.
En nu is een t-shirt nog gemakkelijk, maar wat doen we dan met een blouse met een decolleté erin? We zullen dan ook een stuk aan de voorzijde van de paspop moeten verwijderen, en ook een stuk aan de achterkant (rugzijde) van de paspop. Wat je er op deze manier vanaf haalt ben je natuurlijk voor altijd kwijt. Dat kan heel wat paspoppen gaan kosten!
Blouse met decolleté
Afb 2 laat een blouse met decolleté zien. Door deze op een paspop te plaatsen zien we dat de borstpartij en de onderkant van de paspop zichtbaar zijn. Die onderkant is natuurlijk zo’n groot probleem nog niet, die is gemakkelijk tijdens de nabewerking met behulp van Photoshop te verwijderen. Maar de bovenkant van de blouse vormt wel een probleem. We zullen op deze manier de binnenkant van de blouse immers niet zichtbaar kunnen maken.
We gaan nu gebruikmaken van een ghost mannequin. Een ghost mannequin is een pop die je in delen in elkaar kunt zetten zodat je de juiste vorm kunt creëren voor de opvulling van het kledingstuk zonder dat de pop zelf te zien is.
Stel je daarbij een paspop voor maar dan een die uit een aantal delen bestaat die je, vaak met behulp van magneten, in elkaar kunt zetten.
Wanneer we kijken naar afb 3 zien we het effect van het gebruik van een ghost mannequin. Hier zijn delen weggehaald. Dat willen we! In afb 4 zien we, door het transparant maken van de blouse, wat er precies is gebeurd. Het borststuk waar de nek aan vast zit, is verwijderd uit de pop.
Geen rug
Maar hoe kan het nu dat we niet het rugdeel van de paspop zien? Dat komt omdat deze ghost mannequin helemaal geen rugdeel heeft.
Het raamwerk van deze ghost mannequin bestaat slechts uit twee zijkanten van de pop, bijeengehouden door de voet (zie afb 5). In deze configuratie kan hij gebruikt worden om een openhangende lange jas te fotograferen. Dat lukt omdat de jas voldoende stijfheid van zichzelf heeft om in de juiste vorm te blijven hangen.
Voor kledingsstukken zoals de blouse met decolleté zou dit niet werken. Deze zou er onnatuurlijk uit komen te zien. Daarom kunnen er in het raamwerk onderdelen bevestigd worden zodat de blouse beter ondersteund kan worden. Voor de blouse hebben we er een segment aan de voorkant ingehangen, zoals te zien is in afb 6. De rugzijde is hierdoor nog steeds open.
Een voorbeeldje
Nu is de ghost mannequin die we voor dit artikel gebruikt hebben natuurlijk maar een eenvoudig exemplaar. Hij bestaat uit slechts twee delen: de zijkanten, die samen een geheel vormen, en een voorzetstuk dat als borstpartij dienst doet.
Er zijn ghost mannequins verkrijgbaar die uit meer dan tien delen bestaan. Met dergelijke ghost mannequins kun je vanzelfsprekend meer kanten op.
Ga je op zoek naar een ghost mannequin, let er dan op hoe de zijkanten met elkaar verbonden zijn, hoe de losse onderdelen aan elkaar worden bevestigd en hoe flexibel de pop in te zetten is. Voor een beetje ghost mannequin moet je al snel een bedrag tussen de 250 en 500 euro uittrekken.
DIY ghost mannequin
Ik zag ooit bij een fotograaf die weinig budget had een goedkope oplossing voor een ghost mannequin. Hij had een oude torso van een beschadigde tweedehands paspop en vouwde daar per keer kippengaas omheen op die plekken waar hij ondersteuning voor de kleding nodig dacht te hebben. Dat kippengaas werd vervolgens gebruikt als vulling voor de kleding. Heel goedkoop en simpel, maar wel arbeidsintensief.