Holi Gulal

Bij een color run wordt gekleurd poeder gebruikt dat ook prima gebruikt kan worden om prachtige foto’s mee te maken. Dit gekleurde poeder kun je kant-en-klaar kopen, maar ook gemakkelijk zelf maken!

Holy Powder

Zoals bij een ieder bekend, wordt bij een color run gekleurd poeder gebruikt. Dit gebruik komt oorspronkelijk uit India waar men bij verschillende festiviteiten, zoals de Diwali, Ganesha en het Heilige Kleuren Festival “holi gulal” op vrienden en familie gooit. Bij de meeste feesten gaat het er vrolijk aan toe omdat de overwinning van het goede op het slechte gevierd wordt en soms ook de komst van de lente.

Dit holi gulal (het kleurenpoeder) kan heel goed gebruikt worden om prachtige foto’s mee te maken. Hiervoor hoef je overigens niet perse gekleurd poeder te gebruiken. Je kunt ook met gewone witte meel werken en gels gebruiken om kleur aan te brengen of achteraf door met Photoshop de meel een kleurtje te geven.

Voor de prijs hoef je dit overigens niet te doen. Je kunt relatief goedkoop zakjes kleurenpoeder online bestellen. Voor €2 per 100 gram kun je kiezen uit de leukste kleuren. Maar die kleuren moet je dan wel goed kunnen gebruiken. Vaak gaat het namelijk om felle kleuren.

Juist omdat het kleurenpoeder wordt gebruikt bij vrolijke festiviteiten, wordt de poeder standaard in deze vrolijke kleuren gemaakt waardoor je fel rood, lichtblauw, lila, lichtgroen en oranje mag verwachten. Maar voor bepaalde foto’s zou je daar misschien vanaf willen wijken, en die kleuren zijn niet zo maar te koop.

Je kunt overwegen om gekocht kleurenpoeder te mengen met bijvoorbeeld witte bloem waardoor de kleur wat lichter wordt. Ook kun je verschillende kleurenpoeders met elkaar mengen. Maar omdat je het kleurenpoeder relatief simpel zelf kunt maken, staat er niets in de weg om over zowat iedere kleur poeder te beschikken die je maar wilt.

Hoe maak je kleurenpoeder?

Het kleurenpoeder werd ooit in India gemaakt door bloemen in de zon te laten drogen, de kroonbladeren daarna te vermalen en te mengen met maïzena. Tegenwoordig kan dat gelukkig een stuk simpeler.

Doe in een beslagkom maïzena (afb 1A) en maak daar een dik papje van door water toe te voegen en dit goed te mengen. Vaak is de verhouding iets van drie eenheden maïzena, op een eenheid water. Het mengsel moet zo dik zijn dat het moeilijk te roeren is en dat het als stroop van de lepel af loopt (afb 1B). Meng daar voedsel kleurstof door.  Deze kleurstof is zowat bij iedere grotere supermarkt wel te verkrijgen.

Spreid het gekleurde goedje uit op een bakplaat of op een stuk folie zodat het goed kan drogen (afb 2). Meestal duurt dit een dag of drie. Als het goed droog geworden is (afb 3), doe je het in een blender en maal je het fijn tot kleurenpoeder (afb 4). Zo simpel is het!

Na gebruik schoonmaken

Afhankelijk van de hoeveelheid gebruikte kleurstof krijg je dit zelfgemaakte kleurenpoeder gemakkelijker of ronduit moeilijk uit kleding gewassen. Het beste is om het er eerst zoveel mogelijk droog af te krijgen en onze ervaring leert dat de eerste keer wassen met koud water vaak beter werkt dan met warm water. Wacht niet te lang met het schoonmaken. Hoe langer het kleurenpoeder op de kleding zit, hoe lastiger het te verwijderen is. En of je voor dit soort photoshoots de beste kleding uit de kast moet halen, is natuurlijk maar zeer de vraag.

Schoenen leveren overigens een groter probleem op dan gewone kleding, zeker wanneer ze gemaakt zijn van bijvoorbeeld ruw textiel. Ook hiervoor geldt: eerst zoveel mogelijk droog verwijderen voordat je met water aan de slag gaat! Je kunt het model natuurlijk ook op blote voeten fotograferen…

Meel fotografie

Wanneer je gaat fotograferen met dit gekleurde poeder (zie afb 5), dan maak je gebruik van dezelfde technieken zoals bij het fotograferen met meel. In dit artikel lees je daar meer over.

 

Afb 1: Maïzena met water mengen tot een stroopachtige massa
Afb 2: Uitspreiden op bijvoorbeeld een bakplaat
Afb 3: Vaak duurt het drogen een paar dagen
Afb 4: Malen tot poeder met een blender
Afb 5: Met kleurenpoeder kun je interessante foto's maken