Zaklamp licht

We zijn gewend aan het idee dat foto's belicht moeten worden door zonlicht, flitsers of studiolampen, maar dat is een beperkte opvatting. Zelfs met zaklampen en laserpennen kun je foto's verlichten!

Het is zeker niet gebruikelijk, maar het werkt perfect: objecten belichten met een zaklamp of een laserpen. Alsof je met licht aan het schilderen bent!

Naast fotografie houd ik me ook bezig met duiken als PADI duikinstructeur bij Dive4all. Weliswaar als hobby, maar dat maakt het zeker niet minder interessant! Natuurlijk doe ik, gezien mijn passie voor fotografie, dus ook aan onderwaterfotografie. Ik zal je er hier verder niet mee lastig vallen, maar onderwater flitsen is, zeker in Nederland, geen sinecure. Duik je regelmatig in Vinkeveen of Maarsseveen, dan moet je dus creatief zijn. Gelukkig duik ik met geduldige buddy’s die me zo af en toe wel willen bijstaan. En dat doen ze onder andere door met hun duiklampen voor de verlichting te zorgen.

Geinspireerd door het duiken

Vrijwel alle duiklampen hebben een hoge lichtopbrengst. Sommige lampen maken gebruik van halogeen en hebben een zeer brede bundel, of ze werken met LED en kunnen zeer krachtige bundels licht produceren. Alles wat je kunt bedenken is er wel. Op een bepaald moment ontstond bij mij het idee deze lampen ook maar eens te gebruiken boven water. En dat ging wonderwel goed! Maar let op: vooral de wat oudere duiklampen worden soms gekoeld door het water waarin ze worden ondergedompeld tijdens de duik. Je moet met deze lampen dus niet te lang boven water achter elkaar experimenteren.

Om het voor de eerste keer uit te proberen had ik mijn camera, op een statief geplaatst natuurlijk, in een donkere loods geplaatst. Met behulp van de bulb stand had ik deze ‘open’ gezet nadat ik handmatig scherp had gesteld. De ISO waarde had ik zo laag mogelijk gezet en in de M-stand was ook het diafragma ingesteld. De wit balans liet ik maar even voor wat het was, ik schoot namelijk in RAW en zou later wel bekijken welke instelling ik hiervoor het beste zou kunnen gebruiken.

Je moet ergens beginnen

Ik wist natuurlijk niet wat ik kon verwachten, en dus had ik maar gekozen voor diafragma f/5.6. Inderdaad, compleet willekeurig, maar je moet toch ergens beginnen. In de loods was het echt behoorlijk donker, maar ik kon op de foto toch goed de stelling zien zoals je op de eerste foto op deze pagina zelf kan constateren. Ik bescheen daarop met een duiklamp een stuk van een stelling en dat bleek dus best goed te werken.

Tekeningen maken

Na wat te hebben geexperimenteerd met het verlichten van objecten, nam ik een klein ledlampje in de hand en verlichtte daar geen voorwerpen meer mee, maar maakte er bewegingen mee in de lucht. Ik zorgde er daarbij voor dat ik zelf niet te lang op een plek bleef staan zodat de lange sluitertijd er voor zou zorgen dat ik zelf niet op de foto te zien was. De tweede foto op deze pagina laat zien dat dit eenvoudig te doen is. Deze foto heb ik in onze duikwinkel gemaakt terwijl het licht van de winkel uit was. Dat je toch duikmaterialen ziet hangen komt omdat de noodverlichting brandde en dat bleek genoeg licht om bij een sluitertijd van 20 seconden deze spullen er ook op te krijgen. 

De derde foto heb ik daarom in de garage gemaakt waar het nog donkerder was. Je ziet nog net de contouren van onze duikbus. Met het ledlampje volgde ik de contouren van mijn eigen lichaam. Op die manier kon ik eenvoudig een mensenfiguur in de lucht tekenen. Niet heel fraai misschien, maar het zijn slechts testfoto's dus who cares?

Zelfs landschappen worden bijgeschilderd

De resultaten waren echt verbluffend, vond ik! Het was eenvoudig te doen en ook erg leuk. Deze eerste foto's inspireerde me zo, dat ik allerlei testjes ging doen, met verschillende lampen.

Inmiddels heb ik er natuurlijk veel meer ervaring mee opgedaan en maken we er ook andere dingen mee. We gebruiken nu bijvoorbeeld ook laserpointers (zie de laatste foto) en laserbeamers die in het uitgaansleven patronen op muren, plafonds en vloeren projecteren. Gewone zaklampen doen het ook prima en ik heb daarmee niet alleen objecten belicht, maar er ook met licht teksten op geschreven en ga zo maar door.

In feite raakte ik hiermee jaren geleden, zonder dat ik het wist, in aanraking met light painting, wat een geheel eigen discipline binnen de fotografie is geworden. Voor mij gaat light painting verder dan het met een lampje iets in de lucht ‘krassen’. Ik heb ’s nachts foto’s gemaakt van landschappen waarbij ik delen van de voorgrond met zaklampen belichtte. Ik raad je aan dit gewoon eens te proberen, het is echt enorm fun!

Zaklamplicht is genoeg om dingen te verlichten
Door de lange sluitertijd ben je zelf niet te zien
Je kunt figuren of letters met licht tekenen
Met een laserpen kunnen leuke effecten worden bereikt