Light Painting

In Wikipedia staat hierover: "Light painting, also known as light drawing or light graffiti, is a photographic technique in which exposures are made usually at night or in a darkened room by moving a hand-held light source or by moving the camera…".

De kernbegrippen uit deze definitie kun je gebruiken voor het maken van een light painting foto: fotografeer in het donker en gebruik een lampje. Je leest hier over onze eerste experimenten daarmee. Wanneer je gebruik kunt maken van een ruimte zoals een studio en een zwarte achtergrond hebt, is het gemakkelijker, maar dat hoeft niet. Plaats een camera op een statief en zet hem in de S, A of M stand. Je wilt namelijk invloed krijgen op de sluitertijd, het diafragma of op beide. De M stand heeft natuurlijk de voorkeur, jij bepaalt dan alles en dat geeft immers de beste artistieke mogelijkheden.

Welk diafragma je het beste kunt gebruiken en welke sluitertijd je moet kiezen, is natuurlijk geheel afhankelijk van wat je gaat maken. Veel scherptediepte, of juist weinig, en veel of minder beweging ("schilderen") worden door deze ionstellingen mogelijk gemaakt. Door daarnaast de ISO waarde in te stellen, krijg je meer mogelijkheden, maar let wel op: bij te hoge waarden ontstaat vaak meer hinderlijke ruis, dus wees wel voorzichtig!

Met de white balance bepaal je de kleurcorrectie in de camera, en dus deels de kleur van het licht van het te gebruiken lampje. Leg je de foto's vast in RAW formaat, dan kun je achteraf met Photoshop nog wat extra experimenteren met al deze waarden. Maar goed, alleen door te experimenteren en niet bang te zijn iets niet goed te doen, ontdek je vanzelf wat het effect is van al deze zaken en wat de combinatie daarvan oplevert.

Om te beginnen raad ik je aan met de onderstaande instellingen te starten:

  • Manual Mode (M-stand)
  • ISO zo laag als het kan (200 bijvoorbeeld of 100)
  • Diafragma 11
  • Sluitertijd op 20 seconden
  • Autofocus uitschakelen (nadat je eerst op het juiste punt hebt scherp gesteld)

Gebruik een klein lampje waarvan de bundel licht zo smal mogelijk is en beweeg dit in de lucht richting de camera. Gebruik geen laser om in de camera te schijnen! Je kunt als experiment ook iets voor de camera zetten en dit belichten met een lampje. Door te experimenteren ontdek je snel dat er veel mogelijkheden zijn, als je maar een beetje creatief bent.