Paramount Lighting

De paramount lighting wordt ook wel butterfly lighting genoemd naar de schaduw die deze belichtingsconfiguratie in de vorm van een vage vlinder onder de neus veroorzaakt.

Deze belichting werd in de jaren twintig al in Hollywood gebruikt omdat het de actrices knapper zou maken.

Paramount lighting wordt nog steeds veel toegepast. Door deze belichting ziet de huidskleur er namelijk meer egaal uit en worden de jukbeenderen geaccentueerd. Deze belichtingsconfiguratie wordt vaak met een beauty dish toegepast.

Het main light wordt bij de paramount lighting op de lijn van de camera en het onderwerp geplaatst zodat het licht van voren op het onderwerp valt. De lichtbron kan zowel achter als voor de fotograaf worden geplaatst. Staat hij voor de fotograaf, dan is het handig om te werken met een “boom stand” (ook boomarm of galgstatief genoemd) zodat de statiefpoot niet in de weg van de fotograaf staat.

Belangrijk is dat de lichtbron zich relatief hoog ten opzichte van het onderwerp moet bevinden (soms tot wel twee meter hoog) en in een schuine hoek naar beneden gericht staat.

De schaduwen kunnen snel te donker worden. Vooral bij de keel is dit dan goed te zien. Daarom plaatsen fotografen vaak een reflector voor het onderwerp zodat een deel van het licht uit de lichtbron weerkaatst wordt naar het gezicht.

Afb 1: Schema belichtingsconfiguratie