Beauty Dish

Een beauty dish is een schaal die voor een lichtbron zoals een flitser wordt geplaatst om het licht van de flitser aan te passen. Wat dat betreft heeft het dus een soortgelijke functie als bijvoorbeeld een softbox of een paraplu.

Maar een beauty dish beschikt over enkele unieke eigenschappen wat het overwegen van het aanschaffen of het zelf maken van een beauty dish de moeite waard maken. Er zijn echter ook risico's aan het gebruik van een beauty dish verbonden.

De andere diffusor

Daar waar een softbox of een paraplu het verloop van licht naar donker heel geleidelijk maar vooral breed (een langzame "fall off") oplevert, zorgt een beauty dish er juist voor dat het diffuse licht sneller "afloopt", al vindt dat nog steeds geleidelijk plaats. Het kent in vergelijking tot een softbox dus een snellere "fall off". Om die reden is een beauty dish geschikt voor het maken van portretfoto's of voor het maken van glamour foto's waarbij het gezicht of andere delen in de foto meer licht moeten krijgen dan de andere delen in de foto.

Een beauty dish wordt vaak gebruikt als hoofdlicht, maar wordt soms ook als fill light gebruikt door zijn unieke eigenschappen. De schaduwen die het afwerpt zijn geleidelijk en dus lang niet zo hard als bij een flitser zonder diffuser.