Beauty Dish

Een beauty dish is een schaal waarin een lichtbron zoals een flitser wordt geplaatst om het licht aan te kunnen passen. Wat dat betreft heeft het dus een soortgelijke functie als bijvoorbeeld een softbox of een paraplu.

Een beauty dish beschikt over enkele unieke eigenschappen wat het overwegen van het aanschaffen of het zelf maken van een beauty dish de moeite waard maken. Ze zijn echter niet te gebruiken in iedere situatie, in sommige gevallen leveren ze namelijk ook nadelen op. Een beauty dish levert immers relatief hard licht op met een snelle fall off.

Een snelle “fall off”

Daar waar een softbox of een paraplu het verloop van licht naar donker heel geleidelijk laat plaatsvinden, hetgeen wordt aangeduid met een "slow fall off", zorgt een beauty dish er voor dat het diffuse licht sneller "afloopt". Het vindt dus nog steeds geleidelijk plaats, maar het levert in vergelijking met een softbox een veel snellere fall off op.

Wanneer je alleen een beauty dish gebruikt voor een foto, kun je dit effect goed zien. Fotografeer je een torso en richt je de beauty dish op het gezicht. Dan zul je merken dat het gezicht sterker wordt benadrukt omdat het domweg meer licht krijgt. Maar al heel snel, richting de borstkas bijvoorbeeld, kan het licht van de beauty dish afnemen waardoor de rest van het lichaam minder sterk belicht wordt of zelfs in het donker lijkt te staan. Een prachtige manier dus om accenten te leggen!

Geschikt voor portretfotografie

Om die reden is een beauty dish zeer geschikt voor het maken van portretfoto's of voor het maken van glamour foto's waarbij het gezicht of andere delen in de foto meer moeten opvallen dan de andere delen op de foto.

Een beauty dish wordt vaak gebruikt als main light, maar wordt soms ook als fill light gebruikt in verband met zijn unieke eigenschappen. De schaduwen die het afwerpt zijn niet breed, maar wel geleidelijk en dus lang niet zo hard als bij een flitser zonder diffuser.

Het gebruik

Door de snelle fall off zal de beauty dish nauwkeuriger geplaatst moeten worden. Het is een goed streven om het midden van de beauty dish bij portretfoto’s te laten richten op het midden van het gezicht. Zorg daarbij dat de beauty dish dichtbij staat.

Wil je de kaaklijnen of jukbeenderen benadrukken, dan is de beauty dish daar zeer geschikt voor! Het hardere licht benadrukt immers contrasten meer dan dat bijvoorbeeld een softbox dat doet. Zorg in dat geval dat je de beauty dish wat van boven op het gezicht richt. Maar let wel op, rimpels vallen daardoor ook meer op!

Er zijn fotografen die liever geen beauty dish gebruiken voor klanten vanaf middelbare leeftijd. De reden die zij daarvoor noemen is dat de huidtextuur, door het sterkere contrast dat de beauty dish oproept, wordt benadrukt. Je zou dus een gave huid moeten hebben om gefotografeerd te worden met een beauty dish, menen zij.

Hier schuilt zeker een kern van waarheid in, maar dit geldt echter vooral wanneer je de beauty dish wat verder weg zet van de te fotograferen persoon of van boven of onderen laat schijnen. Plaats je de beauty dish recht van voren en dichtbij, dan gaat dit veel minder op. Sowieso is het overigens slim om de beauty dish dichtbij te plaatsen omdat alleen dan de snelle fall off goed zichtbaar wordt. Hoe verder de beauty dish weg saat, hoe meer het op het verval van licht van een gewone softbox begint te lijken.

Lees ook dit artikel om meer te weten te komen over het gebruik van een beauty dish in de praktijk.

In combinatie

In de meeste gevallen zal een beauty dish niet gebruikt worden zonder andere flitsers of studiolampen. Het is dan dus “one of the guys”. De beauty dish dient dan vooral om accenten te leggen.

Bij een dergelijk gebruik zul je waarschijnlijk niet op zoek zijn naar de rand van het licht, daar waar de snelle fall off plaatsvindt, en zorg je er daarom voor dat dit buiten het onderwerp blijft.

Attributen

Soms wil je de beschikking hebben over iets zachter licht dan dat beauty dish oplevert omdat nu eenmaal niet iedereen een super gave huid heeft en de beauty dish in relatief hard licht voorziet. Diffuus licht verminderd contrasten en daarmee vallen oneffenheidjes minder op. Het is niet voor niets dat een softbox zo vaak gebruikt wordt. Die levert immers dit licht op.

Maar een softbox heeft wel een langzame fall off. Om die reden is het mogelijk een beauty dish te voorzien van een zogenaamde diffusor sock. In praktijk is dit niets anders als een stuk textiel dat over de beauty dish wordt geplaatst zodat het licht diffuser wordt.

Het nadeel van dit meer diffuse licht is dat het meteen ook weer een langzamere fall off oplevert. Vandaar dat portretfotografen vaak niet alleen een diffusor sock plaatsen, maar meteen ook een grid die het licht weer meer bij elkaar brengt. Er is echter ook een andere manier om het licht wat zachter te maken en niet zelden wordt dit gecombineerd met een diffusor sock.

Een beauty dish is in wezen niets anders als een schaal waar de lichtbron zich in bevindt. Een deel van het licht komt in de schaal terecht en gaat zo richting het onderwerp terwijl een ander deel rechtstreeks vanuit de flitser daar naar toe gaat. Je kunt echter voor de lichtbron een reflector plaatsen zodat de flitser geen licht meer rechtstreeks naar het onderwerp kan sturen. Het licht dat direct naar het onderwerp wil gaan, wordt gevangen door deze gebogen reflector die het terug de schaal in stuurt. Hierdoor komt al het licht vanuit de schaal naar het onderwerp toe.