Paraplu

Wanneer je met een flitser rechtstreeks op een object flitst, ontstaat er een hard contrast tussen donker en licht. De schaduwen zijn erg donker, de lichte delen erg licht. Met een paraplu los je dat eenvoudig op.

Natuurlijk, voor de kenners onder ons, er kan ook gewerkt worden met bouncing of een softbox. De lage prijs van een paraplu en het geringe verschil in effect tussen een paraplu en een softbox voor de meeste opnames maakt ons echter een dief van eigen zak als we niet met paraplu's zouden werken. Het verschil in het effect van een paraplu of een softbox heeft vooral met de spreiding van het licht te maken. De paraplu is dus niet de verkleinde trap van een softbox en een softbox is dus niet zonder meer altijd het beste. Het voordeel van een softbox is dat je een grote vlakke oppervlakte van gelijk gestemd licht krijgt. Hierdoor kun je met een softbox dichterbij het onderwerp komen zonder verloop te krijgen. Maar vaak heb je dit helemaal niet nodig.

Een flitser, bounced via bijvoorbeeld een plafond, levert toch echt een ander (minder goed) effect op met dezelfde flitser. Zeker wanneer je niet al te krachtige flitsers tot je beschikking hebt. Bij portret- of modefotografie wil je dat natuurlijk niet. Het werken met een paraplu is dan dus zeker niet alleen een goedkoop alternatief van de duurdere softbox, en geen luxe die gebruikt moet worden als het plafond niet wit zou zijn. Kun je eigenlijk wel zonder, zou je je als serieuze amateur fotograaf af moeten vragen!

Twee soorten paraplu's

We onderscheiden twee typen paraplu's. Het eerste type is wat we een reflectie paraplu zouden kunnen noemen. Deze paraplu is aan de binnenzijde voorzien van een coating laag die wit, zilver of goudkleurig is en weerkaatst het licht aan de open zijde. Je flitst dus in een reflectie paraplu en het gereflecteerde licht komt uit de paraplu terug. Dit type paraplu's wordt vaak met studiolampen meegeleverd. Het tweede type paraplu is wit en doorzichtig. Je flitst in de paraplu en het licht gaat door het textiel heen zodat het er aan de andere kant uitkomt. Dit type wordt wordt een 'shoot through umbrella' genoemd. De reflectie paraplu levert veel licht op, en kent een harde hotspot, meer dan de shoot through umbrella. Het geeft ook een iets minder brede straal met een sneller lichtverloop langs de randen. De shoot through umbrella levert doorgaans minder licht op, maar wel diffuser licht, een minder sterke hotspot en een minder snel verloop langs de randen.

Een paraplu wordt bevestigd op het statief voor de flitser in een bepaalde hoek voor de flitser zodat het licht er op de juiste plaats invalt. Een reflectie paraplu behoeft verder weinig toelichting. Richt de open kant van de paraplu op de gewenste plek en je bent klaar.

Het werken met een shoot through paraplu is ook eenvoudig: Open de witte doorzichtige paraplu en richt deze op het onderwerp. Met de flitser 'schiet' je het licht door de paraplu en that's it! Er zijn wel wat praktische tips om daarin mee te nemen:

  • De vuistregel voor het bepalen van de afstand van de paraplu tot het onderwerp is dat je daarvoor de lengte van de middenlijn van de paraplu neemt. Hierbij geldt dus dat size matters; hoe groter de paraplu, hoe verder je de paraplu van je onderwerp kunt plaatsen.
  • Licht afkomstig van een paraplu kent soms een zogenaamde hotspot. Afhankelijk van de dikte en het aantal lagen van het doek is meer of minder goed zichtbaar dat een bepaald deel meer licht doorlaat dan de rest van de paraplu. Omdat je de flitser in het midden van de paraplu richt, bevindt zich daar dan ook vaak de hotspot. Richt deze hotspot niet op het model, maar laat deze het model passeren of gebruik het juist als catch light (om de ogen meer op te laten lichten).