Softbox

Omdat een flitser een hard licht produceert, is het vaak nodig dit licht te verzachten. Hard licht leidt niet alleen tot een groot contrast, maar tevens tot harde en onnatuurlijke slagschaduwen. Een killer voor een goede foto en een doorn in het oog van de professionele of veeleisende fotograaf.

Het is natuurlijk mogelijk om meteen voor de flitser een soort diffusor te plaatsten. Een halfdoorzichtig plexiglas kan het licht al milder maken. Maar als deze diffusor zich heel dicht bij de lichtbron bevindt, dan zal het nauwelijks het gewenste effect opleveren. Het is daarom handiger de flitser aan de zijkant van een doos te plaatsen en hem in deze doos te laten flitsen naar de andere kant van die doos. Deze kant moet je dan wel verwijderen en er een doorzichtige witte dunne doek voor spannen. Het effect is briljant! Het harde licht wordt door deze constructie een milde zachte stroom licht zoals je dat normaal gesproken alleen ziet op een bewolkte dagen.

Wat is een softbox?

Bij vakwinkels zijn zogenaamde softboxen te koop. Een softbox is niets anders dan de hierboven beschreven doos, maar dan wel wat slimmer gemaakt. Aan de binnenkant is deze bijvoorbeeld bekleed met een soort zilverpapier voor de hogere lichtopbrengst. De flitser kan er gemakkelijk in worden aangebracht door de speciale vormgeving. Hij is niet zelden opvouwbaar gemaakt, wat natuurlijk wel zo handig wanneer je hem mee moet nemen naar andere locaties.

Het gebruik

In tegenstelling wat je misschien zou kunnen denken, wordt het licht zachter naarmate je de softbox dichter bij je onderwerp plaatst. Een softbox plaats je dus bij voorkeur dicht bij je onderwerp. Blijkt dat je, wanneer je dit doet, nog steeds te hard licht krijgt, dan kun je de dubbele diffusie techniek inzetten. Plaats hiervoor tussen de softbox en het onderwerp dan nog een diffusor. Dat kan een matglas plexiglazen paneel zijn, maar ook een tweede diffusordoek die je in de softbox aanbrengt. Op deze manier maak je een tweede diffusielaag.

Alternatieven

Om zachter (diffuser) licht te krijgen, is een softbox zeker niet de enige mogelijkheid. Je kunt bijvoorbeeld ook gebruik maken van verschillende typen paraplu's of bijvoorbeeld van een beauty dish. Bouncen kan natuurlijk ook. Bij bouncing flits je bijvoorbeeld tegen het plafond en maak je gebruik van het diffuse licht dat daar vandaan wordt weerkaatst. Een goedkope oplossing, maar ook een waarbij je uiteindelijk natuurlijk veel minder de kwaliteit van het licht kunt voorspellen.