Softbox

Omdat een flitser een hard licht produceert, is het vaak nodig dit licht te verzachten. Hard licht leidt niet alleen tot een groot contrast, maar tevens tot harde en onnatuurlijke slagschaduwen. Een killer voor een goede foto en een doorn in het oog van de professionele of veeleisende fotograaf.

Het is natuurlijk mogelijk om meteen voor de flitser een soort diffusor te plaatsten. Een halfdoorzichtig plexiglas kan het licht al milder maken. Maar als deze diffusor zich heel dicht bij de lichtbron bevindt, dan zal het nauwelijks het gewenste effect opleveren. Het is daarom handiger de flitser aan de zijkant van een doos te plaatsen en hem in deze doos te laten flitsen naar de andere kant van die doos. Deze kant moet je dan wel verwijderen en er een doorzichtige witte dunne doek voor spannen. Het effect is briljant! Het harde licht wordt door deze constructie een milde zachte stroom licht zoals je dat normaal gesproken alleen ziet op een bewolkte dagen.

Bij vakwinkels zijn zogenaamde softboxen te koop. Een softbox is niets anders dan de hierboven beschreven doos, maar dan wel wat slimmer gemaakt. Aan de binnenkant is deze bijvoorbeeld bekleed met een soort zilverpapier voor de hogere lichtopbrengst. De flitser kan er gemakkelijk in worden aangebracht door de speciale vormgeving. Hij is niet zelden opvouwbaar gemaakt, wat natuurlijk wel zo handig wanneer je hem mee moet nemen naar andere locaties.

In tegenstelling wat je misschien zou kunnen denken, wordt het licht zachter naarmate je de softbox dichter bij je onderwerp plaatst. Een softbox plaats je dus bij voorkeur dicht bij je onderwerp. Blijkt dat je, wanneer je dit doet, nog steeds te hard licht krijgt, dan kun je de dubbele diffusie techniek inzetten. Dit is nog wel eens nodig bij productfotografie. Plaats hiervoor tussen de softbox en het onderwerp dan nog bijvoorbeeld een plexiglazen paneel zodat je daarmee een tweede diffusielaag maakt.