Grid

Een grid (of grid spot) is een honinggraadachtig rooster dat voor een lichtbron (vaak in de reflector) wordt geplaatst. Afhankelijk van de hoek waarin het rooster (en dus de gaatjes in dat rooster) zijn gemaakt, wordt door de grid de lichtstraal gebundeld.

Een grid van 30 graden levert een grotere lichtplek op, met meer verloop van licht naar donker, dan die van 20 graden. Een 10 graden grid zorgt voor een zowat snootachtig effect. Let op, een grid maakt het licht dus niet diffuus. Het zorgt er slechts voor dat het licht gebundeld wordt!

Wanneer je buiten fotografeert, bijvoorbeeld in de stad, dan kun je een grid goed gebruiken om de persoon die je wilt fotograferen 'uit' de omgeving te laten springen. Gebruik je daarbij ook nog een oranje gekleurde gel, en stel je de witbalans correct bij (vaak naar iets van 3800 Kelvin), dan krijg je een foto waarop de achtergrond mooi blauwachtig wordt terwijl het model goed gekleurd wordt vertoond.

Het ligt voor de hand om je onderwerp steeds in het midden van de 'spot' te plaatsen. Bedenk echter dat aan de rand van de spot het licht een verloop vertoont wat interessant kan zijn voor een fraaie foto. Dit zogenaamde Rembrandt effect kun je gebruiken als iemand bijvoorbeeld staat en de achtergrond is wat verder weg. Dat deel van de spot dat niet op het onderwerp terecht komt, wordt toch niet zichtbaar op de foto en verleg je dus het middelpunt naar buiten het onderwerp, dan ontstaat een prachtig lichtverloop op het onderwerp.

Sommige commerciele snoots of softboxen zijn voorzien van grids. Ook beauty dishes en studiolampen worden soms geleverd met grids. Voor veel studiolampen zijn ze ook los verkrijgbaar. Een 'snoot-grid' combinatie is echter ook eenvoudig zelf te maken. Maak van karton en plakband een snoot en vul deze met (liefst zwarte) rietjes. Het is verstandig de rietjes goed aan elkaar te bevestig zodat ze niet door je studio rollen als je onverhoopt tegen je snoot aan stoot.