Een grid (of grid spot) is een honinggraadachtig rooster dat voor een lichtbron (vaak in de reflector) wordt geplaatst. Afhankelijk van de hoek waarin het rooster (en dus de gaatjes in dat rooster) zijn gemaakt, wordt door de grid de lichtstraal gebundeld.
Graden
Een grid van 30 graden levert een lichtplek op waarbij je meer verloop van licht naar donker zult zien dan bij een grid van 20 graden. Een 10 graden grid zorgt voor een zowat snootachtig effect. De hoek waar de "gaatjes" in staan, bepalen de spreiding van het licht en daardoor wordt deze hoek, uitgedrukt in graden, gebruikt om een grid te kenmerken. Hoe groter de hoek, hoe langzamer het verloop van het licht zal zijn.
Een grid maakt het licht dus niet diffuus, wat wel een gedacht wordt. Het zorgt er slechts voor dat het licht gebundeld wordt.
Buiten ook?
Een grid gebruik je niet alleen in een studio. Wanneer je buiten fotografeert, dan kun je een grid gebruiken om een persoon die je wilt fotograferen 'uit' de omgeving te laten springen. Gebruik je daarbij ook nog een oranje gekleurde gel, en stel je de witbalans correct bij (vaak naar een waarde van rond de 3800 Kelvin), dan krijg je een foto waarop de achtergrond mooi blauwachtig wordt terwijl het model goed gekleurd wordt vertoond.
Verloop is interessant
Het ligt voor de hand om je onderwerp misschien steeds in het midden van de 'spot' te plaatsen. Bedenk echter dat aan de rand van de spot het licht een verloop vertoont wat interessant kan zijn voor een fraaie foto. Dit zogenaamde Rembrandt effect kun je goed gebruiken als iemand gefotografeerd wordt tegen een achtergrond die wat verder weg staat. Dat deel van de spot dat niet op het onderwerp terecht komt, wordt hierdoor minder goed tot niet zichtbaar op de foto. Hiermee verleg je dus het middenpunt van het licht naar buiten het onderwerp. Op de foto zie je hierdoor een prachtig lichtverloop op het onderwerp.
DIY (Do It Yourself)
Sommige commerciele snoots of softboxen zijn voorzien van grids. Ook beauty dishes en studiolampen worden soms geleverd met grids. Voor veel studiolampen zijn ze ook los verkrijgbaar. Een 'snoot-grid' combinatie is echter ook eenvoudig zelf te maken. Maak van karton en plakband een snoot en vul deze met (liefst zwarte) rietjes. Het is verstandig de rietjes goed aan elkaar te bevestig zodat ze niet door je studio rollen als je onverhoopt tegen je snoot aan stoot.