Hoge Hakken Horror

Hoge hakken accentueren vrouwelijkheid maar zijn op een bepaalde manier ook vrouwonvriendelijk. Mogen we daarom wel spreken over Happy High Heels of liever over High Heels Horror?

Als man

Als klein jongetje van nog geen vijf jaar oud liep ik af en toe op de hoge hakken van mijn moeder. De jaren zeventig lagen in het verschiet en hoge hakken was iets wat toen door iedere vrouw op feesten werd gedragen, maar ook op het werk en zelfs tijdens het doen van de boodschappen. Het dragen van hoge hakken werd namelijk als netjes beschouwd. Mijn fascinatie was in ieder geval gewekt.

Die schoenen waren mij als kind veel te groot, maar ook toen ik later als volwassen man probeerde op hoge hakken te lopen, bleek dit nog steeds een enorm moeilijke opgave te zijn.

Ik probeerde dit niet voor niets. In opdracht van een vriendin zou ik er een stukje mee lopen omdat ik haar had opgebiecht dat ik mij wel eens irriteerde aan vrouwen die langzaam op hoge hakken liepen. En dat ik al helemaal niet begreep dat vrouwen soms twee paar schoenen mee namen als ze ergens heen gingen. Vlak voor de deur werden dan de zogenaamde high heels aangetrokken.

Staan ging nog wel, merkte ik, maar lopen was een echte uitdaging. En ik moet toegeven, deze ervaring heeft mij veel geleerd en ik heb mij er daarna ook nooit meer negatief over uitgelaten. Ik had vriendinnen die, wanneer ze binnen kwamen, hun hoge schoenen uitschopten en hun voeten masseerden. Soms spraken ze daar zachtjes de woorden “gelukkig” of “he, he” bij uit. En ik begreep hen vanaf dat moment maar al te goed!

Aan een kant begrijp je niet waarom je jezelf zoiets aan zou willen doen, maar tegelijkertijd is het mooi om te zien en begrijp je het ook weer wel. Veel hedendaagse jonge vrouwen kijken er wat praktischer tegenaan, heb ik gemerkt. Ze lopen op schoenen met lage hakken en zijn liever mobiel dan te zien op hoge hakken. En daar is heel wat voor te zeggen!

Sexy en elegant

Wat is er nou mooi aan een hoge schoen? Toen ik jong was werd de hoge hak als iets elegants beschouwd en dat is eigenlijk niet veranderd. Hoge hakken werden nooit gedragen voor het gemak, maar eerder om er mooier of anders uit te zien.

Laten we eens kijken naar hoe dat “mooier” werkt door de houding van een balletdanseres te analyseren. Als zij op haar pointes staat, dan lijken haar benen langer. Haar billen gaan omhoog, de spieren in de kuiten krijgen meer vorm en ze moet ook haar rug hollen om in evenwicht te kunnen blijven waardoor de borsten naar voren komen.

Overigens is het “mooier zijn” nooit de reden geweest waarom balletdanseressen vanaf ongeveer het jaar 1850 op spitzen gingen dansen. Het dansen moest er licht en eenvoudig uitzien. Daarom werden de dansers soms aan touwen omhoog getrokken. Totdat de spitzen dus kwamen. Het dansen op spitzen geeft de suggestie dat de ballerina over de grond zweeft.

Bij hoge hakken werkt dat ook een beetje zo. Het dragen van hoge hakken wekt de suggestie dat de vrouw slank en licht is. Maar de S-vorm in het lichaam wordt dus ook door de hoge hak afgedwongen. Niet gek dat het als iets elegants wordt beschouwd. Maar misschien bedoelt men daar wel gewoon sexy mee en heel misschien zit daar helemaal niet zoveel verschil tussen…

Al heel lang

Het is niet zo dat hoge hakken iets zijn van de laatste decennia. Al eeuwen geleden werden hoge hakken gedragen, maar dan meestal wel om andere redenen. Soms omdat je daarmee niet in de troep hoefde te staan, soms om er gewoon langer uit te zien en soms om te laten zien dat men van adel was. Maar veel er op lopen, dat hoefde men in de regel dus niet.

Omdat voor de Franse Revolutie (1789–1799) rode hoge hakken werden gedragen door de adel, werd het dragen van dergelijke schoenen tijdens de oprichting van de Franse republiek in het westen in de ban gedaan. Niemand wilde meer hoge hakken dragen omdat de hoogte van de schoen iets zei over de adellijke positie die men bekleedde en de adel moest toen juist het veld ruimen.

Hierdoor verdween de hoge hak een behoorlijke tijd uit het modebeeld, maar in 1920 kwam de hoge hak weer terug. Vooral door de komst van de kortere rok. Vrouwenbenen werden zichtbaar en men meende dat deze, door het dragen van hoge hakken, langer en mooier werden.

Door deze geschiedenis werd de hoge hak, die ooit het teken was van de sociale status van voornamelijk mannen, het symbool voor vrouwelijkheid. Veel pin-up meisjes werden gefotografeerd met hoge hakken en binnen de glamourfotografie zijn hoge hakken vandaag de dag nog steeds een van de belangrijkste props.

Rollenpatroon

In deze tijd wordt de hoge hak beschouwd als een speciaal voor vrouwen ontworpen schoen. Er zijn natuurlijk wel mannen die op hoge hakken lopen, maar dat wordt wel als uitzonderlijk gezien en valt dan ook meteen op. Het popidool Prince was daar een goed voorbeeld van.

Juist omdat de hoge hak veel gebruikt is bij glamourfotografie vanaf de jaren vijftig, kleeft er volgens sommigen een sensuele uitstraling aan, maar de hoge hak kan in combinatie met zakelijke kleding natuurlijk voor een heel verzorgde en professionele uitstraling zorgen.

Er kan daarom niet zo maar gesteld worden dat de hoge hak de ‘bereidwilligheid’ van een vrouw toont, zoals een aantal psychologen beweert. In veel gevallen wordt de hoge hak in een professionele omgeving immers eerder als iets modieus dan als iets sensueels beschouwd.

Gezondheid

Wat we ook van hoge hakken mogen vinden, over een ding zijn de wetenschappers het wel eens. Het dragen van hoge hakken is niet gezond. Ons lichaam is daar nu eenmaal niet voor gebouwd. En daarom kan het vaak dragen van hoge hakken leiden tot problemen aan enkels en voeten, maar ook aan de knieën, heupen en zelfs aan de wervelkolom en de nek.

Hoge hakken verplaatsen het lichaamsgewicht op een manier waardoor de druk op het lichaam en de voeten wijzigt. Hierdoor kunnen niet alleen de bekende verschijnselen zoals eeltknobbels en hamertenen ontstaan, maar kun je ook last krijgen van een verkorte achillespees of zelfs een uitstulping krijgen van het bot aan de achterkant van de hiel.

Foto’s

Binnen de fotografie kun je, door hoge hakken te gebruiken, invloed uitoefenen op de sfeer van de foto. Daarvoor hoeven de schoenen niet gedragen te worden. De aanwezigheid van de hoge hak als prop op een foto kan al voldoende zijn.

Afb 1: Door hoge hakken te dragen lijken de benen langer te zijn
Afb 2: Hoge hakken als props veranderen sterk de sfeer van een foto
Afb 3: Op hoge hakken staan verandert de vorm van het lichaam