Kleuren, contouren en accenten

Soms heb je, wanneer je naar een foto kijkt, wel eens spijt dat het fotomodel toch niet die make-up op had gedaan of vind je het jammer dat haar haren niet net die andere kleur hadden. Het kan ook zijn dat je soms gewoon wat meer contouren zou willen zien. Met deze tutorial kun je dat allemaal achteraf nog steeds prima voor elkaar krijgen!

Verschillende manieren

Er zijn nogal wat wegen die naar Rome leiden. Voor alle dingen die we in deze tutorial doen, hebben we dan ook alternatieve methoden ontwikkeld welke in andere artikelen op deze website terug te vinden zijn. Maar zoals bij alles, heeft ieder ding zijn eigen voor- en nadelen.

De hier gebruikte techniek kun je vaak toepassen en is in veel verschillende situaties te gebruiken. Laten we, aan de hand van een foto en eenvoudige voorbeelden eens bekijken wat je met deze techniek zou kunnen doen.

Het uitgangspunt

Kijk even naar afb 1. Op zich niets mis mee natuurlijk, maar rond de ogen heeft het model een iets donkere huidskleur wat geassocieerd zou kunnen worden met vermoeidheid. De haren zijn nogal licht van kleur en in combinatie met de witte blouse geeft het de foto daardoor wat weinig contrast en komt het geheel wat flets over. Verder ziet de foto er wat kleurloos uit. Eigenlijk is de foto een beetje saai dus. Hier kunnen we wel wat mee!

Een tip vooraf

Bij deze techniek zet je kleur op een transparante layer. Dat wat je getekend hebt, ga je daarna met een Blur filter aanpassen. Het is daarom niet zo belangrijk dat je heel precies de kleur aanbrengt. Je mag daar best wat grof mee omgaan. Achteraf, als blijkt dat je te ver uit je doel bent gelopen, kun je de “schade” altijd nog wegwerken met een mask.

De ogen

Om het gebied rond de ogen wat op te lichten zoals het er uit komt te zien zoals in afb 2, doen we het volgende:

 1. Voeg een nieuwe transparante layer toe boven de foto
 2. Selecteer als voorgrondkleur een lichte kleur uit de huid van de foto die je gebruikt
 3. Neem een harde brush en teken rond de ogen een gebied in de lichte kleur
 4. Wijzig de Blend Mode naar Hard Light
 5. Geef op die layer Filter, Blur, Gaussian blur.
  • Schuif de waarde zo ver omhoog dat de tekening een accent wordt op het gezicht
 6. Wijzig de Opacity van de layer om de sterkte van het effect te bepalen

Mocht de kleur of lichtsterkte niet bevallen, voeg dan aan de layer een Hue/Saturation Adjustment Layer toe en wijzig de waarden tot dat wat je wel graag zou willen hebben.

De wangen

Tijd om wat meer kleur te geven aan het overwegend bleke gezicht. Het fotomodel heeft wat rouge opgedaan, maar dat willen we wat meer gaan aanzetten zodat het er als afb 3 uit komt te zien. We maken hiervoor gebruik van exact dezelfde techniek als voor het oplichten van de ogen:

 1. Voeg een nieuwe transparante layer toe boven de foto
 2. Selecteer als voorgrondkleur een kleur die je als rouge wilt gebruiken.
  • TIP: een kleur uit de lippen of ogen past natuurlijk vaak goed bij het geheel!
 3. Neem een harde brush en teken op de wangen een gebied in met deze kleur
 4. Wijzig de Blend Mode naar Hard Light
 5. Geef op die layer Filter, Blur, Gaussian blur.
  • Schuif de waarde zo ver omhoog dat de tekening een accent wordt op het gezicht
 6. Wijzig de Opacity van de layer om de sterkte van het effect te bepalen

Mocht de kleur of lichtsterkte niet bevallen, voeg dan aan de layer een Hue/Saturation Adjustment layer toe en wijzig de waarden tot dat wat je wel graag zou willen hebben.

De haren

Om het gezicht meer nadruk te kunnen geven en een groter contrast te maken met de witte blouse, willen we de haren van ons model bijkleuren zodat het er uit komt te zien als afb 4. Het zal je denk ik niet verbazen dat we hiervoor wederom dezelfde techniek kunnen gebruiken.

 • Voeg een nieuwe transparante layer toe boven de foto
 • Selecteer als voorgrondkleur een donkere kleur uit het haar
 • Neem een harde brush en teken op de haren het juiste gebied in met deze kleur
 • Wijzig de Blend Mode naar Hard Light
 • Geef op die layer Filter, Blur, Gaussian blur.
  1. Schuif de waarde zo ver omhoog dat de tekening een accent wordt op het gezicht
 • Wijzig de Opacity van de layer om de sterkte van het effect te bepalen

Mocht de kleur of lichtsterkte niet bevallen, voeg dan aan de layer een Hue/Saturation Adjustment layer toe en wijzig de waarden tot dat wat je wel graag zou willen hebben.

Een tip achteraf

Met deze techniek kun je ook goed zogenaamde ‘contour make-up’ aanbrengen. Geen idee wat dat is? Zoek in Google naar “contour make-up” en kijk naar de foto’s. Je ziet dan dat make-up artiesten eerst fors lichte en donkere kleuren op de huid aanbrengen om deze vervolgens met een dikke make-up kwast uit te smeren. Binnen Photoshop gebruiken we hier de Gaussian Blur filter voor. Dus doe hetzelfde: plaats een layer boven het gezicht en breng, zoals ze dat op deze foto’s doen, de lichte kleur aan. Gebruik nu Gaussian Blur, de Hard Light Blend Mode en opacity om hetzelfde effect te bereiken. Herhaal dit voor de donkere kleur. Zie afb 5 waarbij we dit heel mild hebben toegepast zodat er accenten ontstaan.

Afb 1: De uitgangsfoto
Afb 2: Het gebied rond de ogen is lichter gemaakt
Afb 3: Er is kunstmatig rouge toegevoegd
Afb 4: De haren gekleurd met dezelfde techniek
Afb 5: "Contour make-up" kun je op deze wijze ook aanbrengen