Double Exposure

Het kan een nogal dromerige sfeer oproepen: de contouren van een gefotografeerd object lijken te zijn gevuld met een andere inhoud, zoals een zee, een bos of een skyline van een stad. Dit technisch voor elkaar te krijgen, is met behulp van Photoshop een fluitje van een cent. De kracht zit hem dan ook in de juiste beelden die gecombineerd moeten worden.

In het analoge tijdperk van de fotografie maakten wij dezelfde foto's. Toen was het wel een stuk lastiger. Je maakte een foto, zorgde dat de film niet doorspoelde door het knopje onder de camera ingedrukt te houden wanneer we aan de doorspoelknop trokken, om vervolgens een tweede foto over de eerste te kunnen maken op hetzelfde stuk film. Twee keer een belichting op hetzelfde stuk film dus, vandaar de term 'Double Exposure'. Je wist toen natuurlijk nooit meer precies wat waar stond op de eerste foto en je kon ook nauwelijks iets wegwerken wanneer het niet helemaal goed was gegaan. Je maakte dan ook meerdere opnames om hoopte maar dat er een goede tussen zat.

Maar in Photoshop is er niets zo gemakkelijk dan een double exposure effect te krijgen. 

  1. Maak hiervoor twee layers. Op de onderste layer leg je het origineel (foto voor de contouren) op de bovenste layer de ‘inhouds’-foto. Het beste is om voor de onderste foto een foto te gebruiken die ook geschikt zou zijn voor een silhouet afbeelding. Het gaat namelijk om de aanwezigheid van duidelijke contouren.
  2. Als de onderste foto wit als achtergrond heeft, stel dan voor de bovenste layer in: Blend Options, Screen. Maar speel gewoon met de diverse blend opties en ervaar wat voor de foto die je aan het bewerken bent het beste resultaat oplevert.

Natuurlijk kun je met behulp van masks er voor zorgen dat alleen die delen dubbel belicht worden die je wilt. In de foto hiernaast hebben we dat gedaan.

De techniek voor de double exposure kan ook heel goed gebruikt worden om twee keer dezelfde foto, maar dan in bijvoorbeeld een ander formaat of een andere kleur, te combineren tot een nieuw werk. Ook hier geldt weer dat het goed is om techniek te kennen, maar zonder creativiteit heb je daar niet veel aan. Dan kun je slechts namaken wat anderen gedaan hebben, en dat bestaat al!

Leg twee afbeeldingen boven op elkaar en ga experimenteren met de blend opties
Stel de gewenste blend optie in en gebruik eventueel een mask.
Experimenteer met de verschillende blend opties
Met dezelfde techniek kun je natuurlijk ook andere dingen bereiken
Of twee gehele opnames tot een geheel smeden