Druipend Effect

Snel een poster maken voor bijvoorbeeld een dance event? Met de Liquify Tool heb je dat zo voor elkaar. Let’s dance!

De Liquify Tool

Met de Liquify Tool, te vinden onder Filter > Liquify of door op Shift+Ctrl+X te drukken, kun je delen van een afbeelding uit hun verband trekken. Je kunt deze delen duwen, draaien en bijvoorbeeld laten opzwellen.

De Liquify Tool wordt vaak gebruikt om een lichaam of gezicht er wat smaller uit te laten zien, borsten te vergroten of neuzen te verkleinen. En hoewel dit prima gaat zou het toch jammer zijn om de Liquify Tool slechts te bestempelen als een hulpmiddel voor dit soort zaken.

De veranderingen die je met de Liquify Tool doorvoert kunnen immers ook gebruikt worden om karikaturen te maken of om bijvoorbeeld manga en andere bijzondere artistieke effecten mee te creëren.

In dit artikel gaan we de naam van deze tool eer aan doen. We gebruiken hem namelijk om druppels mee te vormen. Dit gaat zo eenvoudig dat je hierdoor binnen een mum voor tijd bijvoorbeeld een poster voor een dance event zou kunnen maken.

De toepassing

We maken een foto van een model in onze studio (zie afb 1). We knippen haar uit en leggen haar op een zwarte achtergrond. Tevens halen we een deel van de onderzijde van de foto weg (zie afb 2).

Door de layer van het model om te zetten naar een Smart Object kunnen we naar hartenlust met de Liquify Tool aan de slag. Bevalt het niet, dan kunnen we eenvoudig terug omdat we met een Smart Object in de weer zijn gegaan.

Gebruik binnen de Liquify Tool hiervoor de Forward Warp Tool (W) en varieer de grootte van de brush af en toe door op [ of ] te drukken. Door met de muisknop ingedrukt over de foto te slepen, ontstaan druppels naar beneden (zie afb 3).

Maak nu een kopie (Ctrl+J) van de layer met het model er op. Selecteer de onderste layer waarop het model staat. Pas op deze layer Edit > Transform > Flip Horizontal toe om deze te kunnen spiegelen.

Voeg een masker toe en haal de ongewenste delen weg. Zorg dat de suggestie ontstaat dat het model hol is.

Plaats boven deze layer een Hue/Saturation layer. Wijzig de instellingen zodat het geheel wat realistischer wordt (zie afb 4).

Voeg als laatste tekst toe. Door tekst tussen de twee modellayers in te leggen, wordt het effect van diepte verder versterkt.

Afb 1: De uitgangsfoto
Afb 2: Uitknippen en afknippen
Afb 3: Gebruik de Liquify Tool voor het maken van druppels
Afb 4: Spiegel de layer, gebruik een masker en wijzig de kleuren
Afb 5: Voeg tekst toe tussen de layers