Fringe verven

Hoe netjes je iemand ook uitgeknipt heb, vaak zie je tussen de haren nog wel iets van de achtergrond terug of bevinden zich dunne afwijkend gekleurde randjes rond het onderwerp. Dergelijke randjes worden wel 'fringe' genoemd, wat letterlijk 'rand' betekent. Met deze tutorial leer je hoe je daar van af kunt komen door te 'verven'.

Wat is fringe?

Soms zie je rond objecten een gekleurd randje zitten of zijn dunne objecten onnatuurlijk gekleurd. Ook kan het zijn dat er een klein stukje achtergrond is blijven zitten. Met name bij de haren zie je dit regelmatig terug na het uitknippen, hoe goed dat dan ook gebeurd is. Dat kan ontstaan doordat je de foto niet tot op dat niveau kunt uitknippen, omdat de belichting niet helemaal goed was of omdat er sprake is geweest van iets dat chromatische aberratie wordt genoemd. Plaats je een dergelijk uitgeknipte afbeelding op een achtergrond met een andere kleur, dan valt deze rand op. Dat is lastig omdat dit het realisme van het eindresultaat aantast.

Als het om een heel dun randje van slechts enkele pixels gaat dat zich als een soort halo rond het onderwerp bevindt, dan ben je waarschijnlijk beter af met een van de methoden die in dit artikel beschreven staan. Gaat het om meer, lees hier dan verder. 

Goed uitknippen

We moeten natuurlijk altijd beginnen met het zorgvuldig uitknippen van objecten. Daartoe heb je nogal wat mogelijkheden. Stel je hebt met de Magic Wand Tool het grootste deel geselecteerd, druk dan op Select en Mask (ook bereikbaar via het menu Select) en gebruik dit om bijvoorbeeld haren vrij te maken van de achtergrond. Met deze combinatie kun je vaak al heel ver komen.

En dan...

Door met een clipping mask te werken, kunnen we de fringe van een foto verbergen. Een clipping mask is niets anders als een afbeelding die als passepartout dient voor de afbeelding die daar aan gekoppeld wordt. Door er mee te werken wordt de werking van een clipping mask meteen helder.

Hiernaast zie je op afb 1 een foto van een fotomodel gemaakt tegen een grijze achtergrond. Deze achtergrond is niet egaal uitgelicht waardoor de linkerkant van de achtergrond donkerder is dan de rechterkant. Moeilijk dus om heel goed uit te knippen. Zowel door de kleur als door het verloop.

We willen de foto van dit meisje nu gaan plaatsen op een andere achtergrond. We knippen haar daarom zo goed mogelijk uit waardoor we afb 2 krijgen waarbij we een layer met een fel rode achtergrondkleur achter het uitgeknipte werk hebben geplaatst om goed te kunnen zien wat we hebben gekregen. En wat zien we? Er heeft 'fringing' opgetreden, een aantal haren is grijs gekleurd en er zijn delen van de achtergrond zichtbaar. Het is een goede gewoonte om een dergelijk sterk afwijkende kleur, hier rood, even als werkachtergrond te gebruiken zodat je daarmee goed kunt zien wat je hebt en wat je doet.  

Links op afb 2 zien we dat op sommige plekken de haren mooi vrij zijn gemaakt van de achtergrond, maar bijvoorbeeld in de uitsnede rechts is goed te zien dat het grijs van de originele achtergrond is achtergebleven. Links op ooghoogte bij de pijl is dat in de haren ook goed te zien en zien we dat sommige haren grijs geworden zijn. 

En dergelijke foto kan daarom, in deze staat, alleen geplaatst worden op een achtergrond met dezelfde kleur grijs als het origineel of iets wat daar veel op lijkt. Wijk je daar sterk vanaf, zoals met deze rode achtergrond, dan valt de fringe direct op. Overigens blijft het zo dat, hoe goed ook uitgeknipt, foto's gemaakt met een donkere backdrop het beste geplaatst kunnen worden op een andere donkere backdrop en foto's gemaakt met een lichte backdrop het beste kunnen worden verwerkt op lichte achtergronden. 

Er zijn verschillende mogelijke oplossingen om het ontstane probleem op te lossen waarvan we er hier twee zullen behandelen. De overeenkomst tussen deze technieken is ook meteen de belangrijkste tip die je uit deze tutorial kunt halen: het maken van een clipping mask. Het voordeel hiervan is dat je echt alleen de delen van het uitgeknipte onderwerp wijzigt, en niets daar buiten. Je kunt dus ook rustig de stamp tool of brush in het "buitengebied" gebruiken zonder dat dit consequenties heeft voor het eindresultaat.

Oplossing 1: Verven

  1. Maak een nieuwe transparante layer aan boven het uitgeknipte onderwerp
  2. Klik met de rechtermuisknop op deze layer in het overzicht met layers en kies voor “Create Clipping Mask”
  3. Wijzig de Blend Mode van deze transparante layer naar Hue (of een andere blend mode die, afhankelijk van de kleur haar, beter geschikt is)
  4. Selecteer de brush tool en kies als voorgrondkleur de kleur van het haar (houd Alt ingedrukt en klik met de brush op de gewenste haarkleur)
  5. Teken over de met fringe aangetaste delen

Oplossing 2: Stampen

  1. Maak een kopie van de layer met het uitgeknipte onderwerp en leg dat er recht boven
  2. Klik met de rechtermuisknop op deze layer in het overzicht met layers en kies voor “Create Clipping Mask”
  3. Gebruik de stamp tool om de met fringe aangestaste delen aan te passen

 

Afb 1: Geschoten op een aflopende grijze achtergrond
Afb 2: De 'fringe' is duidelijk zichtbaar
Afb 3: De 'fringe' is weggewerkt met methode 1
Afb 4: Het eindresultaat is heel realistisch