Gebarsten gezicht

Met behulp van deze eenvoudige techniek kun je een onderwerp voorzien van barsten. Op een lichaam kun je dit op een wond laten lijken. Hiermee kunnen interessante effecten worden gecreëerd.

Natuurlijk kun je dit ook gebruiken om barsten te geven aan muren, op een tafel of bijvoorbeeld aan glas. Maar in dit geval willen we de stoerheid van ons model benadrukken door haar een litteken in het gezicht te geven. Het basisprincipe is echter steeds hetzelfde: uitgaande van een foto leggen we daar een afbeelding met barsten of gaten overheen en zorgen dat deze twee goed ‘versmelten’ tot een geheel. Een techniek die ook te gebruiken is om bijvoorbeeld tatoeages met Photoshop aan te brengen op een model. 

  1. Plaats de foto in een layer (afb 1). We werken in dit artikel verder met een uitvergroting van een deel van deze foto zodat we goed kunnen laten zien wat we doen.
  2. Plaats de afbeelding van barsten (op veel plaatsen te downloaden van internet) als een layer boven op de layer met de foto en plaats deze layer zo dat deze goed het gebied beslaat dat van barsten voorzien moet worden. Door de Opacity van de layer te verlagen, zie je hoe de barsten op het onderwerp terecht zullen komen zodat deze layer gemakkelijk op de juiste plek kan leggen (afb 2)
  3. Gebruik Edit, Transform, Warp om de gewenste barst in de gewenste vorm op de juiste plek te plaatsen en verwijder met een mask alles wat niet nodig is. Heel precies hoef je hiermee niet te zijn (afb 3)
  4. Zorg dat de Opacity van de layer met barsten weer op 100% komt te staan.
  5. Geef als Blending Mode voor deze layer Multiply op.
  6. Voeg een Levels Adjustment Layer aan de layer toe. Door met name de middelste en meest rechts gelegen driehoekjes te verslepen, kun je er voor zorgen dat de voorgrond en achtergrond (hier de huid) goed bij elkaar gaan passen (afb 4).
  7. Indien gewenst kun je de mask nog verder aanpassen, voeg je nog een Hue/Saturation Adjustment Layer toe zodat je de barst kunt verkleuren (vink colorize daarvoor aan), wijzig je de opacity van de layer naar wens en kun je sommige delen iets donkerder maken door de mask van de Levels Adjustment Layer te selecteren en daar, door middel van het gebruik van een zwarte zacht penseel met een penseel Opacity van 25% delen te bewerken.
  8. In afb 5 zie je hoe we nog wat bloed hebben toegevoegd om het geheel te complementeren. Hoe je dat kunt doen lees je hier.

 

 

Afb 1: De originele foto ligt onder op
Afb 2: Met een lagere Opacity kun je de barsten goed plaatsen
Afb 3: Gebruik Warp en een mask zodat het juiste gebied bedekt wordt
Afb 4: Met 'levels' stem je de layers goed op elkaar af
Afb 5: We hebben bloed toegevoegd om het geheel af te maken