Gebarsten gezicht

Met behulp van deze eenvoudige techniek kun je een gezicht of ander dingen voorzien van realistische barsten. Hiermee kan een interessant effect worden gecreëerd.

Natuurlijk kun je dit ook gebruiken om barsten te geven aan muren, een tafel of bijvoorbeeld aan glas. In dit geval willen we slechts de stoerheid van ons model benadrukken door haar een litteken in het gezicht te geven. Het basisprincipe is echter steeds hetzelfde: uitgaande van een foto leggen we daar een afbeelding met barsten of gaten overheen en zorgen dat deze twee goed ‘versmelten’ tot een geheel. Een techniek die ook te gebruiken is om bijvoorbeeld tattoos met Photoshop aan te brengen op een model. 

  1. Plaats de foto in een layer (afb 1).
  2. Plaats een afbeelding van barsten als een layer boven op de layer met de foto en noem die ‘lbarst’
  3. Plaats lbarst zo dat deze goed het gebied beslaat dat van barsten voorzien moet worden. Door de Opacity van lbarst te verlagen, zie je hoe de barsten op het onderwerp terecht zullen komen zodat je lbarst beter kunt plaatsen (afb 2).
  4. Gebruik nu Transform, Warp en een mask om lbarst alleen op die plek te plaatsen waar de barsten tevoorschijn moeten komen (afb 3).
  5. Zorg dat de Opacity van lbarst weer op 100% komt te staan.
  6. Geef als Blending Mode voor lbarst Multiply op.
  7. Voeg een Levels Adjustment Layer aan lbarst toe. Door met name de middelste en meest rechts gelegen driehoekjes te verslepen, kun je er voor zorgen dat de voorgroend en achtergrond (hier de huid) goed bij elkaar gaan passen (afb 4).
  8. Selecteer de mask van de Levels Adjustment Layer en gebruik een zwarte zacht penseel om met een penseel Opacity van 25% sommige delen iets donkerder te kunnen maken.
  9. Met de mask van lbarst haal je nu verder alles nog weg van lbarst wat je niet wilt hebben. In het geval van dit voorbeeld is dit, zoals je ziet, dus best veel.
Afb 1: De originele foto ligt onder op
Afb 2: Met een lagere Opacity kun je de barsten goed plaatsen
Afb 3: Gebruik Warp en een mask zodat het juiste gebied bedekt wordt
Afb 4: Met 'levels' passen de layers beter bij elkaar
Afb 5: Haal weg wat je niet nodig hebt