Huid onvolkomenheden verwijderen

In de huid kunnen puistjes of andere onvolkomenheden voorkomen die je zou willen verwijderen. Dit kan eenvoudig worden gedaan met de Healing Brush Tool. Maar wat extra hulp daarbij kan soms wel handig zijn.

De Healing Brush Tool

Met de Healing Brush Tool kun je onvolkomenheden in afbeeldingen corrigeren. Je kunt er bijvoorbeeld vlekjes mee verwijderen. Dit wordt gedaan door een punt in de omgeving van dit vlekje te samplen (houd daarvoor Alt ingedrukt) zodat daarmee de onvolkomenheid kan worden weggewerkt.

Moeilijk te vinden

Wat nog wel eens gebeurt is dat je de onvolkomenheden helemaal niet zo goed ziet en dat je er daarom naar moet zoeken. Je kunt je natuurlijk afvragen of je moeilijk zichtbare onvolkomenheden eigenlijk wel weg zou moeten willen werken.

Er zijn echter fotografiestijlen waarbij je dit misschien toch graag zou willen doen. Bij glamourfotografie is het bijvoorbeeld niet ongebruikelijk om de modellen van een zowat onnatuurlijk gave huid te voorzien.

In dat soort gevallen is het handig om de onvolkomenheden tijdens de bewerking tijdelijk beter zichtbaar te maken zodat je als beeldbewerker het wat gemakkelijker krijgt.

Onvolkomenheden zichtbaarder maken

De eerste stap om onvolkomenheden in de huid snel te kunnen verwijderen, is natuurlijk om ze beter zichtbaar te maken. Je weet hierdoor goed waar je in moet gaan grijpen. Laten we dit doen met afb 1 zodat je ziet hoe je dit kunt doen.

In deze foto zien we dat ons model wat moedervlekjes in haar gezicht heeft en dat er ook wat acne te zien is. Daarnaast zien we onder haar rechteroog twee bloedvaten lopen. Deze "onvolkomenheden" gaan we wegwerken.  

Plaats boven de foto een Brightness/Contrast Adjustment Layer en zet de Brightness schuifregelaar op iets als 100 zodat de foto een stuk lichter wordt (zie afb 2). Dit is nodig omdat de foto bij de volgende stap te donker kan worden. 

Voeg daarna een Black & White Adjustment Layer boven de Brightness/Contrast Adjustment Layer toe en breng de rode en gele schuifregelaars daarvan terug naar een lage waarde zoals -100. Met de Brightness/Contrast Adjustment Layer regel je nu de helderheid naar de gewenste waarde door de Brightness eventueel verder bij te stellen. Je hebt nu een afbeelding gekregen waarop je goed de onzuiverheden in de huid kunt zien (zie afb 3).

Verwijder de onvolkomenheden

Gebruik nu de Healing Brush Tool om de onvolkomenheden in de huid te verwijderen. We raden je aan om daarvoor een lege layer te plaatsen direct boven de originele foto, deze te selecteren en in de toolbar van de Healing Brush Tool aan te geven dat je samples wilt maken van “Current & Below”. Hierdoor komen de aanpassingen op deze lege layer terecht en tast je het origineel niet aan. Non-destructive editing dus, iets waar je altijd de voorkeur aan moet geven als dat mogelijk is. 

Kies met de Healing Brush Tool een sample nabij het te bewerken deel door Alt ingedrukt te houden en verf daarna zonder Alt ingedrukt te houden over de onvolkomenheid heen. Op die manier verwijder je de onvolkomenheden uit de huid. Je bepaalt zelf natuurlijk tot hoe ver je daarmee wilt gaan. Werk je alleen de grote storende onzuiverheden weg, of ga je door tot zowat een onnatuurlijk gave huid? Wij hebben hier gekozen voor alleen de grotere onvolkomenheden zoals te zien is in afb 4.

Schakel nadat je klaar bent de beide Adjustment Layers uit. Sommige onvolkomenheden laten zich juist weer niet goed zien wanneer gebruik wordt gemaakt van deze Adjustment Layers. Daarom is het belangrijk om na het uitschakelen van deze layers het eindresultaat nog even goed te bekijken. In ons geval werden de adertjes onder het oog niet vertoond tijdens de 'zwart-wit' bewerking en deden we dit daarom nog nadat we de Adjustment Layers hadden uitgeschakeld. 

Vergelijk je nu afb 5 met die van afb 1 dan zie je dat dit werkje de foto aanzienlijk heeft verbeterd.

Waarom niet gewoon bluren?

Sommige mensen selecteren het deel de huid wat niet naar wens is en maken deze vager door gebruik te maken van het filter Blur. Deze methode heeft twee grote nadelen. Ten eerste zal het bluren de kleur niet dusdanig veranderen dat het geheel zal verdwijnen. Een rood puistje zal na het vervagen misschien een stuk minder zichtbaar zijn, maar de plek waar hij zich bevond zal nog steeds met rood worden ontsiert. Ten tweede wordt door het vervagen de huid onnatuurlijk glad. Gebruik je de Healing Brush Tool dan zal de natuurlijke structuur van de huid, zoals die door de poriën wordt bepaald, gewoon blijven bestaan.

Het eindresultaat van een ‘vervaagde’ huid levert daarom een plastic gelijkende huid op, het eindresultaat van de in dit artikel beschreven Healing Brush Methode een natuurlijke gave huid. Iets meer werk maar wel een veel beter resultaat!

Afb 1: De originele foto
Afb 2: Maak de foto alvast meer helder voor de volgende fase
Afb 3: Met een aangepaste Black & White Adjustment Layer zien we de onvolkomenheden goed
Afb 4: Werk de onvolkomenheden weg met de Healing Brush Tool
Afb 5: Voer een eindcontrole uit op het resultaat