Kamer onder water

Een kamer vol laten lopen met water voor een foto is lastig en daarom doen we dat met behulp van Photoshop.

Even snel

In deze tutorial gaan we even snel door de stappen heen. We gaan geen prachtig eindresultaat laten zien, maar helpen je snel op weg hoe je die wel kunt maken. Met de kennis van dit artikel kun je experimenteren totdat je een leuk effect kunt bereiken!

Een ruimte

We ga uit van een ruimte, zoals een kamer of hier een wasruimte gefotografeerd op een duikresort in Egypte (zie afb 1).

 1. Plaats deze afbeelding van de kamer als layer in Photoshop
 2. Ken een Hue/Saturation Adjustment Layer aan de kamer toe en zorg dat de kleur de suggestie wekt van onderwater kleuren. Onder water heb je weinig rood en wat meer blauw en groen. Zet de adjustment layer op colorize en speel met de schuifregelaars. Vergeet ook niet de Opacity te wijzigen zodat je de sterkte van het effect daarmee kunt bepalen. Zie afb 2.
 3. Leg nu een layer boven op en vul deze met de kleur licht blauw of licht groen.
 4. Zet de blending mode van deze layer op Overlay en experimenteer met Opacity voor de juiste kleuring. Vaak zal je uitkomen op een waarde tussen de 60% en 70%. Ken ook hier een Hue/Saturation Adjustment Layer aan toe, schakel Colorize in en gebruik de schuifregelaars om het meest gewenste effect te bereiken bereiken (zie afb 3).
 5. Leg een afbeelding met water boven op en maak deze deels doorzichtig (Opacity verlagen) zodat je de afbeelding er onder kunt zien.
 6. Gebruik de opties onder Edit, Transform om het water op de juiste plaats en in het juiste perspectief te krijgen. Distort kun je vaak gebruiken, maar afhankelijk van de achtergrond heb je soms ook Perspective, Skew of Warp nodig.
 7. Hoog de waarde van Opacity op zodat het een realistische wateroppervlakte wordt
 8. Schakel ook voor deze layer in dat de blending mode op Overlay komt te staan.
 9. Natuurlijk geldt voor deze layer ook weer dat je een Adjustment Layer met Hue/Saturation toekent zodat de kleuren van de afzonderlijke delen goed op elkaar afgestemd kunnen worden.
 10. Ken een mask aan het water toe
 11. Vervaag met een zachte zwarte brush de randen van het water (zie afb 4).
 12. Nu wordt de afbeelding aangevuld met enkele extra elementen. Hier hebben we een schildpad, luchtbellen en vis toegevoegd. Al deze elementen worden natuurlijk met een Hue/Saturation Adjustment Layer bijgekleurd om alles tot een geheel te kunnen maken (afb 5).

Mysterieus

Deze techniek hoeft natuurlijk niet voorbehouden te worden aan alleen een plek met visjes en planten. In afb 6 is bijvoorbeeld te zien hoe een zekere mysterieuze sfeer neergezet kan worden door een onmogelijke situatie met deze eenvoudige truc te maken.

Afb 1: Neem een foto van een ruimte
Afb 2: Met een Adjustment Layer worden de kleuren aangepast
Afb 3: Een extra layer helpt met de totale verkleuring
Afb 4: Met water wordt een oppervlakte gesuggereerd
Afb 5: Door elementen toe te voegen verrijk je de afbeelding
Afb 6: Ook te gebruiken voor sfeerfoto's