Kreukels verwijderen

Foto’s kunnen mooier worden wanneer onnodige kreukels uit kleding worden verwijderd. Dat kan met Photoshop zo gedaan worden alsof het lijkt dat de kleding netjes gestreken is!

Kreukels in kleding ontstaan snel

Het is niet ongebruikelijk dat tijdens een shoot kleding op een hoop wordt gegooid, over een stoel wordt gehangen of ergens op de grond slingert. In onze fotostudio hebben wij maar liefst twee strijkijzers staan om kleding en doeken op het laatste moment nog even glad te kunnen strijken.

Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan strijken en we hebben dan ook niet voor niets een kledingrek in onze studio opgesteld staan waar de kleding netjes aan op gehangen kan worden. De praktijk is echter weerbarstig en soms door haast en soms door enthousiasme nemen we niet altijd de tijd om hier netjes gebruik van te maken. Toch is netjes ophangen de beste remedie!

Je kunt natuurlijk gebruikmaken van kreukvrije stoffen of stoffen van een dikke weving. Leuk, maar veel van wat onze handen passeert bestaat daar nu eenmaal niet uit. Tegenwoordig krijgen we ook steeds meer prototypes van kleding om de modefoto’s al te kunnen maken voordat de kleding daadwerkelijk geproduceerd wordt. Dus niet iets waarvoor altijd de meest kreukvrije stoffen worden gebruikt.

Kreukels uit kleding in het echt verwijderen

Als je niet kunt of wilt werken met een strijkijzer, kun je ook met een stijltang aan de slag. Dat werkt prima voor bijvoorbeeld mouwen of een kraagje. Ook wordt in een fotostudio wel eens een föhn gebruikt om kreukels te verwijderen of stoom van een waterkoker ingezet. Let wel op: we hebben vaker dan eens meegemaakt dat men, in de haast, de kleding met een strijkbout, stijltang, stoom of föhn probeert te ontkreuken terwijl het model de kleding nog aan heeft. Niet echt een goed idee!

Sommige stylisten gebruiken een plantenspuit waarin ze voor een derde deel doorzichtige azijn hebben gedaan en voor tweederde deel water. Dit sprayen ze op de kleding en de kreukels verdwijnen daar inderdaad best goed mee.

Kreukels uit kleding met Photoshop verwijderen

Als je dan toch nog kreukels overhoudt, zou je achteraf met Photoshop aan de slag kunnen gaan. Laten we daarvoor eens kijken naar afb 1. De blauwe blouse die ons fotomodel aan heeft, zit vol met vouwen en kreukels. Het is belangrijk vanaf nu een verschil te maken tussen kreukels en vouwen. Kreukels dragen zorg voor een ongestreken beeld, vouwen geven de contouren weer en horen in de kleding te zitten om het geheel realistisch over te laten komen. Het verschil in technische zin is de diepte van de kreukel. Is hij dieper dan een bepaalde waarde, dan is het een vouw geworden. Je wilt de kreukels verminderen en de vouwen behouden. 

Een snelle maar minder mooie methode

Een veel gebruikte (snelle) methode is dat een deel van de foto (bijvoorbeeld de blouse) wordt geselecteerd en met Filter, Blur, Gaussian Blur onscherper wordt gemaakt. Doe je dit op een aparte layer, dan kun je met een mask bepalen waar het ‘echte’ beeld door het onscherpe beeld wordt vervangen. Ook kun je er voor kiezen om het onscherpe beeld er via een goed gekozen blend mode of met Opacity aan toe te voegen.

Het nadeel van deze techniek is dat ook de vouwen vager worden en dat de tekening van het textiel deels verloren gaat. Het werkt dus, is eenvoudig en snel, maar dit is wel echt een quick and dirty methode te noemen. Wanneer je kijkt naar afb 2 dan zie je wat wij bedoelen.

Complexere methode maar met fraaier resultaat

Iets complexer is het om het beeld in twee layers op te splitsen zodat we een deel afzonderlijk kunnen wijzigen zonder het andere deel te beschadigen. Meer werk, maar het uiteindelijke resultaat zal de moeite hiervan zeker laten lonen!

Het opsplitsen gebeurt door de afbeelding met blur zo te bewerken dat de ongewenste ondiepe kreukels verdwijnen. We houden dan alleen de tekening (tone) daarvan over. Hiermee vullen we een layer. De andere layer bevat de gehele afbeelding minus dat wat we in de eerste layer hebben geplaatst. Op die manier krijgen we in een layer de vouwen en in de andere layer de kreukels. Door daarna alleen de layer met de kreukels aan te passen (deze glad te strijken door ze weg te smeren), blijven de vouwen intact.

Dit is wel een techniek om mee te oefenen. De waarde voor de opsplitsing (in feite de waarde wat een kreukel is en wat een vouw) bepaal je namelijk zelf en het vereist enige ervaring om te weten waar je de waarde moet leggen per foto.

Met de onderstaande stappen kun je deze methode tot uitvoer brengen:

Stap 1: maak twee kopieën van het origineel

Je wilt het origineel natuurlijk ongemoeid laten en daarom maken we twee kopieën van het origineel door twee keer Ctrl+J te gebruiken. We noemen deze layers voor het gemak even L1 en L2 waarbij L1 de onderste layer is van deze twee kopieën.

L1 gaan we gebruiken voor de kreukels (de tone), L2 voor de vouwen.

Stap 2: blur gebruiken

Schakel L2 uit (daar gaan we later pas mee aan de slag) en pas met Filter, Blur, Gaussian Blur layer L1 aan. Kies een waarde waarbij de textieltekening nog herkenbaar is maar de kreukels verdwenen zijn. 

Stap 3: Deel weghalen uit L2

We gaan nu uit layer L2 dat wat we in L1 hebben overgehouden, weghalen. Dat doe je door L2 weer in te schakelen en te selecteren. Kies nu Image, Apply Image en kies in het dialoogvenster achter Layer voor L1, Blending Mode ‘Substract’, Scale 2 en Offset 128. Druk dan op OK.

Wijzig nu de Blending Mode voor L2 (die er grijs uit is gaan zien) naar Lineair Light. Pas dan zie je geen verschil meer tussen de combinatie van de twee layers (L1 + L2) en het origineel. Zie je dat wel, dan is er iets niet goed gegaan. Je hebt met L1 en L2 nu namelijk twee layers gemaakt die in combinatie met elkaar hetzelfde beeld opleveren als het origineel. Maar het origineel is hiermee dus wel uit elkaar gehaald in twee delen. L1 bevat de kreukels, L2 de vouwen.

Stap 4: Uitsmeren

We gaan nu layer L1 gebruiken om de kreukels weg te strijken. Daartoe smeren we hetgeen op layer L1 staat uit. Selecteer hiervoor layer L1 en kies voor de Mixer Brush Tool. Misschien zie je die niet in de toolbar, maar door Shift+B herhaaldelijk in te drukken kun je deze selecteren. In de toolbar die bij de Mixer Brush Tool hoort, geef je als waarde bij Wet 50% of meer op. Zorg dat de kleur op transparant staat en de knop met een streepje door het penseeltje naast de kleurkeuze knop ingedrukt is.

Smeer nu op L1 de tekening op het kledingstuk uit, maar doe dat in de natuurlijke richting. Loopt een vouw van boven naar beneden, smeer dan ook in die richting de tone uit. Zie ook afb 3.

Eindresultaat

In afb 4 zie je wat je krijgt na een paar minuten werk. Hierin is goed te zien dat het resultaat veel beter is dan dat van afb 2. De waarde die we bij stap 2 hebben gebruikt voor de Gaussian Blur heeft vanzelfsprekend een groot effect op wat je uiteindelijk krijgt. Vergeet niet dat wat in L1 overblijft na de Gaussian Blur behandeling, weg wordt gehaald uit L2. Zou je daarom een minder sterke blurwaarde gebruiken, dan houd je meer profiel over in L1 wat uit L2 zal verdwijnen en wordt aangepast wanneer je L1 uitsmeert. Je zou je dan iets kunnen krijgen als afb 5: een gladdere blouse.

 

Afb 1: De uitgangsfoto
Afb 2: De quick and dirty methode - Gewoon vager maken (blurren)
Afb 3: "Smeer" in de richting van de vouwen
Afb 4: Een veel fraaier eindresultaat
Afb 5: De "blurwaarde" bepaalt het niveau waarop weggesmeerd wordt