Metaal

Als je een persoon of voorwerp deels of geheel uit metaal wilt lijken te laten bestaan, dan kun je dat met Photoshop heel snel realiseren zonder dat je daarvoor aanvullende producten zoals speciale plugins hoeft aan te schaffen.

Willen we van een model op de foto bijvoorbeeld haar arm een metaalachtig uiterlijk geven, dan doe je dat zo: 

  1. Plaats het deel dat metaalachtig moet worden op een aparte transparante layer
  2. Kies met deze layer geactiveerd voor menu: Image, Adjustments, Desaturate
  3. Kies daarna voor het menu: Image, Adjustments, Curves
    • Maak een spiraal lopende curve in de grafiek, vergelijkbaar met de curve in de afbeelding zoals deze hiernaast is geplaatst
  4. Eventueel kun je de 'metalen' layer met de Blend Mode nog in de Overlay stand zetten of bijvoorbeeld in de standen Soft light of Hard light. Gewoon experimenteren en zien wat je het mooiste vindt!

TIP: Door bij stap 2 niet te kiezen voor de Desaturate functie maar door een Black & White Adjustment Layer of een Hue/Saturation Adjustment Layer boven het uitgeknipte deel te plaatsen, krijg je meer mogelijkheden. Je kunt hiermee namelijk bepalen in welke mate welke kleur wordt beïnvloedt door deze adjustment layer. Hierdoor treden verschillende effecten op.

In het artikel 'gouden huid' beschrijven we hoe je vanuit dit metaalachtige uiterlijk tot een gouden uiterlijk komt.

ACV Bestand downloaden

Het kan overigens nogal lastig zijn om het golvende patroon in de curves instellingen te maken. Het is daarom handig om, wanneer je dit gedaan hebt en er tevreden over bent, het op te slaan in een zogenaamd ACV bestand. Een ACV bestand is een Adobe Curve bestand dat Adobe Photoshop gebruikt om instellingen van de Curve tool op te slaan. Je kunt ook even dit bestandje downloaden (rechtermuisknop, Opslaan als...). Het is verre van perfect, maar je kunt dit als preset inlezen in Photoshop bij Curves en dan ben je al een heel eind op de goede weg!

Maak een soortgelijke golvende grafiek
Standaard lijkt het op tin
Met de Blend Mode optie maak je eenvoudig varianten
Een verder uitgewerkt voorbeeld