Plastic Ledematen

Met Photoshop kun je ledematen laten doen voorkomen alsof ze van een ander materiaal dan botten, vlees en vel gemaakt zijn. Bijvoorbeeld van plastic. Met deze beschrijving kun je dat zelf eenvoudig doen.

De truc is dat je, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het aanbrengen van verf (zie ook 'verf') dat deel wat je in een ander materiaal wilt gaan veranderen, eerst van de juiste structuur moet voorzien van dat materiaal. Je kunt nogal wat realiseren door twee filters te gebruiken: Plastic Wrap en Glass. In dit voorbeeldje laten we zien hoe dat in zijn werking gaat.

 1. Leg een geschikte afbeelding op de achtergrond
 2. Knip een lichaamsdeel (bijvoorbeeld een arm of een been) uit en leg dit op een aparte transparante layer (Ctrl+J na selecteren)
 3. Desaturate deze layer (Ctrl+Shift+U)
 4. Menu: Filter, Filter Gallery, Plastic Wrap (15, 10, 20)
 5. Menu: Filter, Filter Gallery, Glass (15, 5, Frosted, 85)
 6. Breng een Hue/Saturation Adjustment Layer aan
  • Colorize aanvinken
  • Hue: 185
  • Saturation: 50
  • Lightness: -15
 7. Zet de Opacity van deze layer op 85%

 

TIPS:

 • Voor dit voorbeeldje werkten de waarden die we als instellingen hebben beschreven. Dit is echter heel afhankelijk van bijvoorbeeld de grootte van de afbeelding. Je zult moeten experimenteren met de mogelijkheden.
 • Door verdere nabewerkingen uit te voeren kun je de kunststof bijvoorbeeld laten smelten of een lichaam er zelfs als van glas gemaakt uit laten zien (zie de onderste afbeelding).

 

Begin met een geschikte afbeelding
Doordat de structuur is aangepast, lijkt het echt
Nabewerkingen kunnen een extra dimensie opleveren