Porselein

Porselein is een bepaald soort keramiek waar voor het maken veel kennis en ervaring vereist is. Met Photoshop is dat gelukkig een stuk eenvoudiger. 

Wanneer je iets of iemand zou willen veranderen in een porseleinen voorwerp, dan kan dat met behulp van Photoshop met de onderstaande handelingen. 

METHODE 1: MET WIT (AFB 1)

 1. Maak een Adjustment Layer aan boven de afbeelding van het model. Kies voor Solid Color en gebruik ffffff als kleur (wit).
 2. Activeer de Adjustment Layer mask en kies voor Menu: Layer, Layer Style, Blending Options.
 3. Onder Underlying Layer bevindt zich linksonder een driehoekje. Houd Alt ingedrukt en sleep de helft van dat driehoekje helemaal naar rechts (255) en druk op OK.
 4. Activeer de Adjustment Layer zelf en geef twee keer Ctrl+J om twee extra adjustments layers aan te maken.
 5. Selecteer alle drie deze layers en groepeer ze tot 1 groep.
 6. Plaats een mask achter deze groep.
 7. Geef Ctrl+i om dit mask invert te krijgen.
 8. Gebruik een witte Paint Brush met hardness 0% om het tot porselein om te toveren deel wit te maken.

METHODE 2: ZONDER ORANJE (AFB 3)

Deze methode werkt goed wanneer je een huidskleur wilt omzetten naar een porseleinachtige look. In afb 2 zien we een deel van een foto gemaakt van een fotomodel in onze studio. We willen haar graag een uiterlijk geven als een porseleinen pop.

 1. Met Ctrl+J maken we een kopie van de foto in een aparte layer
 2. Deze nieuwe layer activeren we en we geven Filter > Camera Raw Filter...
 3. Onder 'Color Mixer', klikken we op de tab Saturation en brengen de schuifregelaar voor Oranges geheel naar links (-100)
 4. Onder 'Color Mixer', klikken we op de tab Luminance en brengen de schuifregelaar voor Oranges geheel naar rechts (+100)
 5. Met een mask zorgen we dat alleen de huid zichtbaar wordt van deze layer
 6. We passen de ogen aan door er poppenogen op te leggen en het oogwit witter te maken (zie afb 3)

TIP

 1. De gebruikte achtergrond bepaalt in grote mate het realisme van het porselein. Het voorbeeld van de boom hiernaast laat dit niet zien omdat het slechts bedoeld is om de techniek te demonstreren. De tweedeling van de boom, bedoeld op de 'voor' en 'na' situatie te tonen, werkt dit natuurlijk ook tegen. 
 2. Om een porseleinen pop te maken van een echt mens zul je misschien de huid van deze persoon eerst wat moeten egaliseren. Selecteer daarvoor die delen van de huid die daarvoor in aanmerking komen en gebruik Filter > Blur > Surface Blur
Afb 1: De achtergrond bepaalt mede het realisme.
Afb 2: De uitgangsfoto
Afb 3: Als porseleinen pop