Schaduwen maken

Een element toevoegen aan een plaatje kan vaak niet realistisch plaatsvinden zonder daar een schaduw aan toe te voegen. In dit artikel lees je hoe je dit doet.

Ingrediënten

Voor deze tutorial heb je een vrijstaand object nodig. Wij gebruiken hier een zwevende dame. We hebben haar netjes uitgeknipt en ze is dus vrijstaand. Ook heb je een achtergrond nodig. We gebruiken daarvoor in dit geval een foto van een stoel (zie afb 1 waarin beide afbeeldingen staan).

Door de dame nu op de achtergrond te plaatsen, ontstaat een probleem. De foto wordt ongeloofwaardig omdat de stoel wel, maar de dame niet over een schaduw beschikt (afb 2)

De schaduw toevoegen

  1. Maak een duplicate van de layer met de dame (Ctrl+J)
  2. Gebruik Edit, Transform, Scale en sleep de bovenste rand van de afbeelding naar beneden zodat de dame plat op de grond komt te liggen (afb 3)
  3. Gebruik nu Layer, Layer Style, Color Overlay en kleur de schaduw met zwart in.
  4. Geef Filter, Blur, Gaussian Blur (vaak iets tussen de 5 en 10 pixels)
  5. Zet de Opacity van de schaduw op een waarde rond de 85%

Tip

Wanneer we de schaduw vergelijken met die van de stoel, dan valt op dat de schaduw van de dame donkerder van kleur is dan die van de stoel (zie afb 4). Zelfs als je met Opacity experimenteert krijg je deze kleur toch vaak niet goed. Dat komt omdat we bij stap 3 als overlay kleur zwart hebben gekozen. Om dit te wijzigen kun je het beste het volgende doen: Layer, Layer Style, Color Overlay en klik met je muis in het zwarte vakje van de kleur. Ga je nu met de muis boven de foto staan, dan wijzigt deze in een pipet en daarmee kun je de kleur van de schaduw van de stoel ‘pakken’. Hierdoor wordt de schaduw een stuk realistischer. Dit had je vanzelfsprekend ook meteen kunnen doen bij stap 3 (zie afb 5).

Schaduw filters

Er zijn ook filters in omloop waarmee zeer realistische schaduwen eenvoudig gemaakt kunnen worden. Denk daarbij aan bijvoorbeeld Eye Candy van Alien Skin. Met slechts een paar klikken heb je dan hetzelfde voor elkaar.

Andere methoden

Toch is het niet nodig hier speciale filters voor te gebruiken. Photoshop kent zelf al een functie om schaduwen mee te maken. Deze schaduwen bevinden zich standaard achter het object, maar deze kunnen door middel van een handigheidje toch in ieder perspectief worden geplaatst. In het artikel over het maken van schaduwen met behulp van Drop Shadow, lees je daar meer over. 

Ook kun je met behulp van de 3D mogelijkheid binnen Photoshop dit soort schaduwen maken. Photoshop kan hiermee het licht en het perspectief automatisch in de schaduw verwerken. Hoe dat in zijn werk gaat, zullen we eerdaags in een nog te verschijnen artikel beschrijven. 

Afb 1: We gebruiken een uitgeknipte dame en een stoel
Afb 2: Zonder schaduw oogt de foto meteen "nep"
Afb 3: Met 'scale' wordt een kopie van de dame schaduw
Afb 4: Gebruik Overlay Color en Blur voor een realistisch effect
Afb 5: Door de kleur te 'stelen' past het geheel beter bij elkaar