Schaduw van Drop Shadow

Met behulp van de layer style Drop Shadow kun je snel schaduwen maken, maar hoe plaats je die in perspectief? Met deze tutorial heb je dat zo onder de knie!

Layer Style Drop Shadow

Wanneer je een vrijstaand object selecteert en kiest voor Layer > Layer Style > Drop Shadow, dan maak je snel en eenvoudig een schaduw die de suggestie van diepte oproept. Deze schaduw valt altijd achter het onderwerp en zorgt er voor dat het object zoals het konijn in afb 1 naar voren komt, alsof het uit de afbeelding wordt opgeheven.

In veel gevallen is dat natuurlijk erg handig, maar niet wanneer we een perspectief in de schaduw willen aanbrengen waardoor het onderwerp een onderdeel van de afbeelding wordt en mee gaat met het licht dat in de achtergrond is verwerkt.

Je kunt hiermee daarom niet de suggestie wekken dat er zich een lichtbron achter het konijn bevindt en dat deze een schaduw op de grond voor het konijn werpt.

In ons eerder verschenen artikel ‘Schaduwen Maken’ lieten we zien hoe je, met een kopie van het onderwerp, dit wel voor elkaar kunt krijgen. In het artikel dat je nu leest laten we je graag zien hoe je met de Layer Style Drop Shadow dit toch kunt doen door na het aanbrengen van deze layer style wat extra stappen te ondernemen. 

Dit voorbeeld

Om dit te laten zien hebben we een afbeelding samengesteld die je als afb 2 hiernaast terug kunt vinden. We hebben een van onze modellen voor een ‘Alice in Wonderland’ shoot gefotografeerd en haar uitgeknipt zodat ze zich op een transparante layer bevindt. Hetzelfde hebben we gedaan met het konijn en het zakhorloge uit afb 1. Die bevinden zich op een andere transparante layer.

We gaan nu eerst de achtergrond aanpassen. Door een vloer, een mistige achtergrond en de suggestie van een lichtbron toe te voegen, komen we een eind op weg. Alice en het konijn maken we iets donkerder met een Brightness/Contrast Adjustment Layer. We hebben nu afb 3 gekregen.

We willen nu de suggestie wekken dat het licht van de zon schaduwen werpt richting de kijker. 

De schaduw maken

We activeren de layer waarop Alice zich bevindt en kiezen voor Layer > Layer Style > Drop Shadow. Zoals te zien is in afb 4 valt de schaduw zoals te verwachten achter haar. We gebruiken de instellingen in het Drop Shadow venster om de schaduw er uit te laten zien hoe we willen.

Dat de schaduw zich achter Alice bevindt, negeren we daarbij nog even. Dit is namelijk het moment om de schaduw aan te passen. Straks wordt dat een stuk moeilijker. 

Schaduw losmaken

Willen we de schaduw niet meer achter het onderwerp houden, zoals dat standaard met Drop Shadow gebeurt, dan zullen we deze los moeten zien te maken van ons onderwerp. Hiervoor klikken we met de rechtermuisknop op de pijlpunt naast fx (zie afb 4) en kiezen we voor Create Layer. Er verschijnt een venster met een waarschuwing. Druk daarin op OK.

We hebben de schaduw nu in een apart transparant venster gekregen en kunnen hiermee verder aan de slag!

Verplaatsen en vervormen

Selecteer de layer met de schaduw en geef Edit > Transform > Flip Vertical. Verplaats de schaduw zo dat de tenen van Alice en de schaduw onder elkaar komen te liggen. Kies nu voor Edit > Transform > Perspective en trek de onderste blokjes van de ontstane vierhoek (de hulplijnen) horizontaal uit elkaar.

Door het middelste blokje te verslepen bepaal je de richting van de schaduw zodat deze lijkt te ontstaan door de lichtbron achter Alice. Wanneer je klaar bent, druk je op Enter. We hebben nu afb 5 gekregen.

Afwerken

Nu zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. De schaduw moet goed aansluiten op het onderwerp. Dat kun je eenvoudig realiseren door de layer van de schaduw te selecteren en te kiezen voor Edit > Puppet Warp. Met deze tool kun je de schaduw zo aanpassen dat hij goed aansluit.

Op de tweede plaats is een schaduw donkerder dichtbij het onderwerp dan er verder vanaf. Om dit te realiseren voeg je een mask toe aan de schaduw layer. Plaats op deze layer een gradient verlopend van donker naar licht in de richting van de lichtbron.

In werkelijkheid zal een schaduw dichter bij het onderwerp ook scherper afgetekend worden dan verder weg. Selecteer hiervoor de schaduw layer en geef Layer > Smart Objects > Convert to Smart Object. Voeg nu via Filter > Blur Gallery een Iris Blur toe waarbij je het middelpunt op de schoenen legt en met behulp van de witte punten en de cirkelvormige hulplijn bepaalt hoe snel de vervaging op moet treden. Vanzelfsprekend moet je even wat experimenteren met de hoeveelheid blur door de schuifregelaar daarvan te verschuiven. We hebben nu afb 6 gekregen.

Wat ook niet logisch is, is dat Alice aan de schaduwzijde even licht is als aan de verlichte zijde. Plaats daarom een transparante layer boven Alice, stel een gewenste Blend Mode in en verf met een zachte brush (Flow 5%) de zijkant donkerder met de kleur zwart. Je hoeft je geen zorgen te maken om over de lijntjes te gaan. Met Alt+Ctrl+G zorg je er namelijk voor dat deze layer geclipped wordt aan de layer waar Alice zich in bevindt zodat alleen daar waar Alice te zien is, de donkere verf zichtbaar is.

Deze subtiele aanpassing zorgt voor meer geloofwaardigheid van het geheel. Kijk maar eens naar haar schouder, schoenen of kuiten in afb 7. 

Het konijn

Omdat we Alice en het konijn in afzonderlijke transparante layers hebben geplaatst, is het mogelijk om voor het konijn een eigen schaduw te maken. We kunnen hierdoor onafhankelijk van de schaduw van Alice eenvoudig de lengte, richting en sterkte van de schaduw van het konijn bepalen. Het konijn bevindt zich in een andere hoek ten opzichte van de lichtbron, dus in dit geval is dat wel handig. In afb 8 zien we daar het resultaat van.

Meer manieren

Er bestaan nog meer manieren om schaduwen te maken. We spraken al over de methode om een kopie te maken van het onderwerp en dat om te zetten naar een schaduw zoals besproken in dit artikel. Dit is de meest rudimentaire methode omdat je daarbij alles zelf maakt. 

Bij de methode zoals beschreven in het artikel dat je nu leest hoef je de schaduw niet te maken. Dat doet de Layer Style Drop Shadow functie voor je en is daardoor iets gemakkelijker. De schaduwen kunnen er daardoor immers sneller beter uitzien omdat je met behulp van de instellingen voor Drop Shadow zoals Spread, Size en Opacity de schaduw eenvoudig realistischer kunt maken. 

Je kunt echter ook gebruik maken van de 3D mogelijkheden die zijn ingebouwd in de nieuwere versies van Photoshop. Met de 3D methode wordt niet alleen de schaduw, maar ook nog eens het perspectief van de schaduw ondersteund.

Omdat de 3D methode werkt met de suggestie van 'echt licht' en 'echt perspectief' wordt het maken van een schaduw wel heel erg gemakkelijk. Maar, zoals bij alles, kleven er ook aan deze methode voor- en nadelen. In een nog te verschijnen artikel laten we je daarom graag zien hoe je gebruik van deze methode kunt maken zodat je per gelegenheid kunt kiezen welke methode voor jou het beste is. 

 

Afb 1: Met 'Drop Shadow' valt de schaduw achter het onderwerp
Afb 2: De uitgangsafbeelding met onderwerpen op transparante layers
Afb 3: Een achtergrond met lichtbron en perspectief
Afb 4: De 'Drop Shadow' wordt een aparte layer met 'Create Layer'
Afb 5: Schaduw spiegelen en verplaatsen
Afb 6: Bijwerken met verloop en vervaging
Afb 7: Onderwerp aan schaduwzijde donkerder maken
Afb 8: Losse onderwerp layers geven meer vrijheid in de bewerking