Softfocus gebruiken

Iedereen die een beetje ouder wordt, kent de foto’s van David Hamilton wel. Zijn foto’s scheppen een beeld van droomachtige opgeschoten meisjes die een beetje vaag op de gevoelige plaats zijn vastgelegd. Hoe doe je dat zelf?

Softfocus

Als je het beeld expres een beetje onscherp maakt, wordt dat softfocus genoemd. David Hamilton deed dit door vaseline op zijn objectief te smeren. Hierdoor kon hij bijvoorbeeld bepalen dat de randen van de foto vager werden en zijn onderwerp relatief scherp.

Tegenwoordig hoeft dit niet meer met vaseline te worden gedaan, hoewel het best leuk is om er mee te experimenteren. Ga je met vaseline aan de slag, dan raden we je wel aan om de vaseline niet op het objectief zelf te smeren, maar op bijvoorbeeld een UV-filter of een andere filter die je eerst op het objectief plaatst, om de begrijpelijke redenen.

Waarom softfocus?

Met softfocus krijg je niet alleen een beetje een dromerige sfeer in de foto, het contrast wordt er ook door verminderd. Dit levert een 'zachter' beeld op dan dat normale foto's doen. Om deze redenen wordt het veelvuldig gebruikt in bijvoorbeeld landschapsfotografie waarin niet zozeer altijd behoefte is aan veel detail, maar vooral aan harmonie.

Daarom is softfocus ook typisch iets wat goed bij bepaalde portretten past. Softfocus flatteert namelijk omdat het ietwat wazige beeld de oneffenheden in de huid minder goed laat zien.

Andere methoden

Je kunt tegenwoordig softfocus-filters in de vakhandel kopen. Denk aan bijvoorbeeld de Nikon 67mm softfocus filter. Hierdoor krijgt de foto een wat zachter karakter. In een aantal camera’s bevindt zich soms ook een softfocus instelling. Dit is echter geen optisch proces maar een digitaal proces. Vaak kun je daar maar weinig instellingen voor opgeven. Dus het is dat of niet.

Daarentegen kun je in beeldbewerkingssoftware zoals Adobe Photoshop het softfocus-effect ook eenvoudig nabootsen en meer naar eigen believen instellen. Uitgaande van een goede foto heb je hierdoor binnen een mum van tijd een echte David-Hamilton-achtige-foto gemaakt.

De nabewerking

In onze studio hebben we van een van onze modellen een foto gemaakt. Je ziet deze als afb 1 naast dit artikel terug. Dit is niet een typische David Hamilton scene, maar wel een waarin veel detail te zien is. Daarom hebben we deze als voorbeeld gekozen. We gaan proberen aan deze foto de bekende Hamiltonachtige dromerige en romantische sfeer toe te voegen.

Voor een algehele softfocus:

  1. Maak met Ctrl+J een kopie van de foto en activeer die
  2. Filter > Blur > Lens Blur
    • Shape: Hexagon
    • Radius: 10
    • Blade Curvature: 0
    • Rotation: 0
  3. Stel de Transparancy van deze layer in op 75%

De waarde voor de Radius en Transparancy moeten aangepast worden naar believen. Per foto kan dit verschillen. Wij hebben nu afb 2 gekregen.

Voor een aflopende softfocus:

  1. Ga uit van de originele foto of van een foto waar je een algehele beperkte softfocus op hebt losgelaten.
  2. Activeer de Elliptical Marquee Tool (M)
  3. Selecteer een gebied rond het deel dat scherper moet blijven (zie afb 3)
  4. Select > Modify > Feather
    • Feather Radius: 50
  5. Select > Inverse
  6. Filter > Blur > Lens Blur
    • Shape: Hexagon
    • Radius: 10
    • Blade Curvature: 0
    • Rotation: 0

Ook hiervoor geldt natuurlijk weer dat de waarden voor de Radiussen afhankelijk zijn van smaak en foto.

Nu nog wat meisjes met grote zonnehoeden op in een roeiboot of op een steiger fotograferen en het verschil tussen David Hamilton en jouw foto zal nog nauwelijks te zien zijn!

Afb 1: De uitgangsfoto
Afb 2: Algemene (zwakke) softfocus
Afb 3: Selecteer het deel dat scherp moet blijven
Afb 4: Een aflopend softfocus-effect