Step and Repeat

Wanneer je evenwijdige lijnen wilt plaatsen, biedt een herhaalfunctie uitkomst. Met ‘Step and Repeat’ wordt dat binnen Photoshop mogelijk gemaakt!

Herhaling

Voor een aantal handelingen binnen Photoshop zou een functie voor automatische herhaling uitkomst kunnen bieden. Op verschillende plaatsen is dat dan ook als mogelijkheid ingebouwd. Denk aan bijvoorbeeld het plaatsen van patterns: een klein stukje afbeelding (een pattern) wordt hierbij automatisch over een grotere afbeelding naast en onder elkaar gezet totdat de hele afbeelding daarmee gevuld is.

Maar wat nu wanneer je zelf de transitie van een object wilt kunnen bepalen en dat zou willen herhalen? Bijvoorbeeld wanneer je een achtergrond met evenwijdige lijnen zou willen maken? Op dat moment gaan veel Photoshoppers handmatig te werk: ze gebruiken daarvoor hulplijnen of tellen het aantal toetsaanslagen per verplaatsing. Gedoe dus, maar dat kan veel eenvoudiger!

Een step

Laten we eens kijken naar afb 1. We zien een lichtblauwe background met daarop een layer waarop we de vorm van het Panthera logo hebben geplaatst. We maken van deze layer een kopie (Ctrl+J) en zorgen er voor dat de figuur op deze gekopieerde layer met behulp van het menu Edit, Free Transform wordt gekanteld en tegen de eerste figuur aan komt te liggen. Hierdoor ontstaat afb 2. We hebben hiermee een ‘step’ gemaakt.

Een step bestaat uit de transform handelingen die nodig zijn om de volgende figuur te maken. Dat kunnen verschillende handelingen zijn zoals een rotatie, een vergroting, een verkleining of een verplaatsing. Hier gaat het dus om de combinatie van een verplaatsing en een rotatie. Let wel, een step bevat alleen transform handelingen.

Dan repeat

We gaan nu deze step herhalen. Daarvoor houden we de toetsen Alt+Ctrl+Shift ingedrukt en drukken we op T. Hierdoor ontstaat afb 3. En als we maar vaak genoeg op T drukken terwijl we Alt+Ctrl+Shift ingedrukt blijven houden, komt er steeds een figuur bij totdat afb 4 is ontstaan.

TIP 1: Wanneer je in het menu bij Edit, Transform, Again kijkt, dan zie je dat daar Ctrl+Shift+T staat en niet Alt+Ctrl+Shift+T. Door Alt tegelijkertijd in te drukken met de andere toetsen ontstaan een nieuwe layer waarbij de vorige blijft bestaan. Houd je Alt niet ingedrukt, dan wordt transitie opnieuw uitgevoerd op hetzelfde object. Vandaar dat we hier hebben gekozen voor de combinatie met Alt. 

TIP 2: Wanneer je de figuur geselecteerd zou hebben en je drukt op Alt+Ctrl+Shift+T, dan worden niet steeds nieuwe layers aangemaakt, maar zal de nieuwe figuur in dezelfde layer erbij worden gezet.

Lijnenspel

Nu we dit weten is het niet moeilijk meer om een achtergrond zoals afb 7 te maken. Heb je iets gemaakt als afb 5, kan kun je met Step and Repeat eenvoudig afb 6 maken. Van afb 6 maak je een kopie (Ctrl+J), die je met Edit, Transform, Flip Vertical spiegelt en op de juiste plek legt. Deze layer verkleur je met een Hue/Saturation Adjustment Layer (schakel colorize in) en je brengt de opacity terug naar 75%.

Complexe figuren

Je wilt in een spiraalvorm klokken in een verdwijnpunt laten oplossen? Geen probleem met de Step and Repeat functie van Photoshop, kijk maar naar afb 8 die in luttele seconden in elkaar is gezet! Letters van een zin moeten steeds groter worden? Een lachtertje met de Step and Repeat functie! Vijfentachtig bamboestokken moeten als mikado bos in een hand gehouden worden? Step and Repeat does the trick!

Afb 1: Een background met een figuur op een layer
Afb 2: Een kopie van de figuur layer verplaatst en gedraaid
Afb 3: Met 'repeat' worden de transform handelingen herhaald
Afb 4: Herhaling is fluitje van een cent
Afb 5: Begin met een eenvoudige lijn
Afb 6: Gebruik de 'Step and Repeat' functie
Afb 7: Spiegel, plaats, verkleur en maak transparant
Afb 8: Een voorbeeldje van de vele mogelijkheden