De tien minuten vampier

Ik was het al weer vergeten, maar blijkbaar had ik tijdens een lunch beweerd dat ik van mening was dat je met Photoshop van zowat iedere foto de sfeer kon maken die je wilde, als je maar creatief en handig genoeg zou zijn. En dat zou ik weten!

Een collega hielp mij daar namelijk aan herinneren en vroeg mij of ik de uitdaging aan durfde te gaan om binnen tien stappen en binnen tien minuten een eigentijdse vampier te creëren van een willekeurige headshot. Van scratch af aan wel te verstaan. Het fotograferen zou een van de stappen moeten zijn, maar telde niet mee in de tijd. Ik ben zo’n type die dit soort uitdagingen uiteindelijk altijd aan zal gaan, dus dit wilde ik ook wel eens proberen!

Tijdgebrek

Ik geloof dat als je onder tijdsdruk of in beperkte tijd iets moet presteren, dat je dan niet sneller moet gaan werken of minder kwaliteit moet accepteren, maar gewoon minder moet doen. Doe wat je doet dus altijd goed. Daarom kies je in dit soort gevallen voor bewerkingen die zo eenvoudig zijn, zodat je ze in een korte tijd nog steeds goed uit kunt voeren.

Met dit als uitgangspunt ben ik deze uitdaging aangegaan. We doen dit soort zaken overigens wel eens vaker. Niet alleen omdat het leuk is, maar ook omdat het je scherp houdt en het helpt de lat steeds hoger te leggen. We dagen elkaar dus af en toe uit, geven elkaar feedback op het geleverde werk en voorzien elkaar van tips en trucs om dingen beter te doen. Dit viel binnen dat kader.

Stap 1: De uitgangsfoto

We begonnen meteen met een probleem: welke foto zou de basis moeten vormen van het werk? Een aantal foto’s doorlopend kwamen we tot de conclusie dat beide partijen belang hadden bij deze keuze en daardoor zouden we er samen niet goed uitkomen. We besloten daarom een aparte foto hiervoor te maken. Maar dat mochten we dan natuurlijk niet zelf doen!

Een van onze fotomodellen vond het wel leuk om mij hiervoor "onafhankelijk" te fotograferen. Later bleek dat ook zij niet geheel onafhankelijk was en het blijkbaar wel leuk vond om het voor mij niet al te gemakkelijk te maken. Een complot! Ze maakte overigens de foto’s door alleen gebruik te maken van een beauty dish.

Tijdens het fotograferen, wat slechts enkele minuten duurde, maakte zij mij aan het lachen en liet ze mij gekke bekken trekken. En steeds drukte ze daarbij op onverwachte momenten af. Uit de door haar geschoten foto’s koos ze de foto die bij afb 1 wordt getoond. Deze zou ik moeten gebruiken als uitgangspunt. Nou, echt een steun in de rug hoor, bedankt hoor SJ!

Bij nader inzien had deze toch wel wat in zich om omgezet te kunnen worden naar een uitstraling van een vampier. De mond staat open, de tanden zijn zichtbaar en het gezicht staat gelukkig niet recht naar de camera gericht. Er moet immers wel wat gebeuren in zo’n foto en dat gebeurt hier gelukkig ook. Ik had expres voor de shoot mijn baard laten staan zodat het wat sinister en onguur zou overkomen. Alle beetjes helpen, dacht ik. Misschien een beetje valsspelen, maar door mij gekke bekken te laten trekken en mij aan het lachen te maken om vervolgens snel af te drukken, deden zij dat ook. Het was nu dus echt zij tegen mij!

Stap 2: Aanpassing gezicht

In afb 2 zie je hoe ik het gezicht heb aangepast. Daarvoor heb ik een aantal zaken ondernomen:

  1. Het hoofd iets smaller gemaakt met de liquify tool (Filter, Liquify…). Ik kan me namelijk alleen een vampier voorstellen met een beetje een mager en langgerekt gezicht.
  2. De kleur heb ik aangepast. Met een Hue/Saturation Adjustment Layer heb ik de kleuren wat geel-groener gemaakt. We praten immers niet over een gezond persoon, maar over iets wat in een doodskist slaapt.
  3. En dan als laatste is het gebied rond de ogen en het midden van het gezicht wat lichter gemaakt, terwijl het gebied daar omheen wat donkerder is gemaakt zodat de aandacht naar de juiste plek zou moeten worden getrokken. Meestal zie je het tegenovergestelde, dat weet ik, de ogen worden donkerder gemaakt, maar dit moet een eigentijdse vampier. Dus vooruit maar!

Stap 3: Tanden maken

Met de Clone Stamp Tool, de Brush en de Smudge tool, heb ik de tanden verlengd zoals je ziet in afb 3. Bij het maken van de vorm heb ik bedacht hoe deze tanden er van de zijkant uit zouden moeten zien. De mooie boog in de snijtanden heb ik met de Pen Tool gemaakt.

Stap 4: Tanden witten

Die tanden moesten meer opvallen vond ik, en dus wilde ik ze witter maken. Om dit te kunnen doen maakte ik een kopie van de tanden, koppelde ik daar een Brightness/Contrast Adjustment Layer aan vast en krikte de waarden wat omhoog. Daarnaast koppelde ik er ook een Hue/Saturation Adjustment Layer aan vast en bracht de saturatie terug zodat de gele tanden witter werden zoals te zien is in afb 4. Ik weet het, het kan allemaal netter, maar het werk vond plaats onder tijdsdruk, dus dan moet je soms afslagen nemen.

Even twijfelde ik of deze stap niet hoorde bij stap 3, maar dit gunde ik mijn collega. Achteraf zou het toch wel een discussie worden en dan had ik nog wat te ruilen.

Stap 5: Gradient Layer

Zo’n hoog en kaal voorhoofd reflecteert natuurlijk veel licht. In afb 5 is dat verholpen. Dat deed ik door een transparante layer bovenop te leggen en daar een gradiënt op aan te brengen die loopt van zwart naar transparant. Even goed leggen op het onderwerp en met behulp van de opacity instellingen van deze gradiënt layer de invloed op het geheel regelen. Daardoor nam het voorhoofd een veel minder prominent rol in.

Stap 6: Rommel toevoegen

Voor een vampier ziet hij er tot nu toe nog steeds te gezond uit. Daar zou ik vast niet mee weg komen. Voor afb 6 heb ik daarom een afbeelding van een geroeste plaat ijzer als layer op het geheel gelegd en koos ik voor de Blend Mode Multiply. Door een Hue/Saturation Adjustment Layer toe te voegen en colorize aan te vinken, kon ik de kleur van de roest eenvoudig wijzigen. Met de opacity instellingen van de layer bepaalde ik verder hoe goed deze ‘rommel’ op de huid te zien zou zijn. Een mask bevrijdt de ogen en tanden van deze toevoeging.

Stap 7: Bloed erbij

Is afb 7 zie je dat ik bloed heb toegevoegd. Zelf vind ik dat niet zo nodig en zelfs dat het de afbeelding wat minder maakt, want ook zonder het bloed is al duidelijk dat het hier geen lieverdje betreft. Maar goed, ik was lekker bezig en ik durfde een afbeelding zonder bloed niet aan omdat ik dan vreesde dat ik daarop zou worden afgestraft tijdens de beoordeling. Het bloed in de onderkaak en tussen de tanden is getekend met een kleine brush. Het bloed is verder gemaakt zoals je in dit artikel kunt lezen.

Stap 8: De ogen

Last but not least heb ik de ogen aangepast. Een layer gevuld met de juiste kleur en deze op Blend Mode Hard Light gezet zorgde voor het effect zoals je ziet in afb 8. Ik had een compleet zwarte mask toegevoegd (Alt ingedrukt houden terwijl je op de mask knop drukt) en met een brush de ogen op de mask met wit voorzien van dit effect.

De beoordeling

Natuurlijk ontstond er, zoals altijd bij ons, nog wel even een discussie. Mijn collega gaf aan dat hij moest toegeven dat ik er inderdaad wel een vampier van had gemaakt. Maar het had (natuurlijk) beter gekund, vond hij, met bijvoorbeeld kattenogen en zo gaf hij nog wat andere dingen aan. Maar uiteindelijk accepteerde hij het eindresultaat. Dus die slag was binnen!

Verder had ik het geheel ook binnen de gestelde tijd rond, dus dat kon ook niet als probleem worden opgevoerd. Maar had ik deze vampier wel echt binnen de grens van de tien stappen gemaakt? Daar ging de verdere discussie over.

Bij stap 2 vonden er drie verschillende zaken plaats waarvan ik aangaf dat ze in mijn ogen bij elkaar hoorden. “Nee,” zei mijn collega, “het betreffen hier verschillende onderdelen en leuk dat je dat ‘aanpassing gezicht’ noemt, maar dat zijn alle punten samen ook". Dit zou dus nog lastig kunnen worden.

Maar na wat onderhandeling slaagde ik gelukkig toch voor de proef. Door stap 3 en 4 als een stap te beschouwen en de onderdelen in stap 2 als losse stappen te beschouwen, zou het totaal immers nog steeds onder de tien stappen blijven. Ik blij, en wij met z’n allen wat bij de koffie. Iets wat we volgens mij toch wel hadden gekregen, want het bleek al te zijn ingekocht. Toch jammer, dit soort zaken…

Afb 1: De baard had ik laten staan om voordeel te kunnen behalen
Afb 2: Het hoofd en de kleuren zijn aangepast
Afb 3: De tanden zijn aangepast tot vernijnige bijters
Afb 4: Het gebit is witter gemaakt
Afb 5: Een verloop aangebracht zodat het accent beter komt te liggen
Afb 6: Roest toegevoegd om er ongezonder uit te zien
Afb 7: Bloed toegevoegd, wat niet echt nodig is
Afb 8: De ogen verkleurd tot gele kijkers